Darbenin kanlı bilançosu: 400 ölü

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar’da yönetime el koyan orduya karşı “seçilmiş liderlerin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden inşası” için düzenlenen protesto gösterilerinde cumartesi günü 60 kişinin hayatını kaybetmesiyle kanlı bilanço 400’ü aştı.

 

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde desteklediği  Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) yenilgiye uğrayınca “hile yapıldığı” iddiasıyla 1 Şubat’ta yönetime el koyan orduya yönelik protesto gösterileri büyüyerek devam ediyor. Ordu güçleri tarafından tutuklanan seçilmiş liderlerin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden inşası talebiyle protestolar devam ederken, cumartesi günkü gösterilerde 60 kişinin katledilmesiyle 2 aylık süreçte hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı.

Aralarında İngiltere, ABD ve Almanya'nın da olduğu 12 ülkenin savunma bakanları ortak bir açıklama yaparak Myanmar'da ordunun göstericilere karşı ölümcül eylemlerini kınadı, Myanmar ordusuna şiddete son verme ve kaybettiği güvenilirliği yeniden tesis etme çağrısında bulundu.

Darbenin lideri olan Min Aung Hlaing, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, seçim yapılacağı sözünü verdi ancak herhangi bir tarih vermedi. Konuşmasında protestocuları suçlayan bir dil kullanan Hlaing, ordunun yönetime el koyma gerekçesi olarak, şu an ev hapsinde tutulan ülkenin seçilmiş lideri Aung San Suu Kyi'nin "hukuk dışı eylemleri" olduğu iddiasını yineledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews ise, Myanmar’da kolluk güçlerinin protestoculara uyguladığı şiddete ilişkin yaptığı açıklamada “toplu katliam yaşanıyor” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Myanmar’da yaşananlar nedeniyle bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Andrews, darbecilere gelir sağlayan doğal gaz ve petrol transferinin durdurulmasını talep etti.

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) zaferini kabullenmeyen ordu hile yapıldığını iddia etti. Seçim Komisyonu, 29 Ocak’ta hile iddiaları yalanlarken, ordu darbe yapıp yönetime el koydu. Darbe, uluslararası toplumun tepkisiyle karşılandı.

Myanmar, 1962 darbesi sonrası 49 yıl boyunca ordu tarafından yönetilmişti.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.