DEDAŞ elektriği kesti, tarlalar susuz kaldı

  • Siverek'in kırsal mahallelerinde ekilen mısır, DEDAŞ'ın elektrik kesintileri nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Sulama yapamayan çiftçiler, döllenme zamanında bilinçli kesinti yapılarak zarara uğratıldıklarını söyledi. Çiftçiler, 4 milyon metrekareye yakın mısır, pamuk, biber, karpuz, kavun ekili alanların, DEDAŞ’ın enerji vermemesi sebebiyle kuruyup kül olduğunu anlattı. 

Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal Şêx Cafer ve Başbûk mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, her gün Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) elektrik kesintileri sebebiyle zor günler yaşıyor. Kesintilerin neredeyse 12 saate kadar vardığı bölgede çoğunluğu tarımla geçimini sağlayan mahalle sakinleri, arazilerini sulayamıyor. Birçok arazide kuruma noktasına gelen ürünler sebebiyle zarar eden çiftçiler, kara kara düşünüyor. 

Ahmet Şur

Tarladaki mahsul yandı

Şêx Cafer Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Şur (60), çiftçilik yaparak geçindiklerini, ancak bu sene ikinci ekinleri olan mısırların tarladayken kuruduğunu ifade etti. Bahçesindeki nar, badem ağaçlarının da susuzluk sebebiyle kuruma noktasına geldiğini belirten Şur, 80 bin liralık elektrik faturasını ödeyemediği için icralık olduğunu kaydetti. Şur, “Destekleme almak istediğimde icradan dolayı hesaplarımın blokede olduğunu söylüyorlar, onu da alamıyorum. Bu sene de tarladaki ürünlerim yandı. Ben borçlarımı nasıl ödeyeceğim? Günde en az 8 saat elektriğimizi kesiyorlar. Elektriği geri verdiklerinde ise daha su çıkmadan yine kesiyorlar. Su toprağa ulaşamadan yine elektriksiz kalıyoruz. 11 çocuğuma nasıl bakacağım? DEDAŞ’a borcumu nasıl ödeyeceğim?” dedi. 

Elektrik kesintileri sebebiyle Akçakale yolu üzerindeki DEDAŞ binasına giderek şikâyetlerde bulunduklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Şur, "Vekillere, valiye herkese haber verdik. Bu tarlaya 200 bin TL masraf yaptım. Bütün geçimimiz bu tarla. Kimse bize kulak asmıyor. Bu saatten sonra suyu verseler bile birçoğumuzun mısırı yandı zaten. Ben bu saatten sonra elektrik borcunu nasıl vereceğim? Bunun tohumu, gübresi, mazotu da var” şeklinde konuştu. 

Cevher Türk 

4 milyon metrekare

Başbûk Mahallesi’nde yaşayan Cevher Türk de bölge çiftçileri olarak zor durumda olduklarını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Mart’ta Tokat’ta çiftçilerle gerçekleştirdiği buluşmasındaki “Ekilmedik tek karış yer kalmamalı” sözlerini hatırlattı. Türk, şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanı öyle diyor ama sadece Urfa için söylüyorum; 4 milyon metrekareye yakın mısır, pamuk, biber, karpuz, kavun ekili alanlar, DEDAŞ’ın enerji vermemesi sebebiyle kurumuş, kül olmuş durumda. Çiftçilerin emekleri ziyan oldu. Bunların dap gübresi 18 bin TL’ye, üre gübresi 13 bin TL’ye, mazotu 30 bin TL’ye alınmış. Sadece 5 dönüm tarlaya bir torba çiğit tohum kullanılıyor. Bu tohum beş dönüm için bin 600 TL’ye alındı. Yetkililer bunları duymamazlıktan geliyor. Geçen gün bir gemi mısır Rusya’dan İstanbul’a vardı diye neredeyse halay çekeceklerdi ama maalesef sadece Urfa’da iki gemi mısır bu enerji sıkıntısı sebebiyle kurudu.” 

DEDAŞ müdürü yalan söylüyor

DEDAŞ müdürünün yaptığı bir açıklamada elektrik kesintilerine dair, “Medyadaki haberler gerçeği yansıtmıyor. Sadece 4 saat kesinti yapılıyor” dediğine işaret eden Türk, müdürün yalan söylediğini belirtti. Türk, “Bazı yerlerde 12, bazı yerlerde 8, bazı yerlerde ise 7 saatlik kesintiler oluyor. Her sene mısır, pamuğun döllenme zamanlarında elektriği kesiyorlar. Üretici büyük bir zarara uğruyor. Bunu bilerek yapıyorlar. Sonra da çiftçiyi hırsız yerine koyuyorlar. Çözüm de üretmiyorlar. Çiftçiler her 30 köyde bir tane sulama birliği oluşturma düşüncesinde ama bir adım yok. Trafolara da fahiş faturalar kesiliyor. Çiftçinin bunları ödeme imkanı yok. Böyle devam ettiği sürece üretim olmayacak” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.