DEDAŞ mahalleyi cezalandırıyor

  •  Patlayan elektrik trafosunu “mahallelinin borcu var” diyerek onarmayan DEDAŞ, 16 gündür Dewşen Mahallesi’ni elektriksiz ve susuz bırakıyor.

 

Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı 60 hane ve 500 nüfuslu Dewşen (Tavşanköy) Mahallesi, iki haftadır elektrik ve sudan mahrum kaldı. Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ), 16 gün önce patlayan elektrik trafosunu, mahallelinin borcu olduğu gerekçesiyle onarmıyor. 

Elektrik direklerinin, ev ve ahırların içine konulduğu mahallede, 1986’dan kalma kablolar ise büyük tehlike saçıyor. Mahallelilerin, yaşanan elektrik sorununa dair yaptığı başvurulara rağmen sorun çözülmedi. Elektrik kesintisi olduğu için suların da akmadığı mahallede, halk 16 gündür mağdur. Elektriksiz ve susuz kalan mahalleli, içme suyu ihtiyacını çevre mahallelerden, hayvanlar için suyu ise araçlarına yükledikleri bidonlarla sulama kanallarından taşıyarak temin ediyor.

Teller çarpışıyor trafo patlıyor

Mahaller sakinlerinden Mehmet Ali Aslan, son iki ayda üç kez trafonun patladığını belirterek, şunları söyledi: “1986’da bu elektrik telleri yapıldı. Rüzgar her estiğinde teller birbirine çarpıyor. Bunun sonrasında ise trafo patlıyor. Elektrik yok. Trafonun onarılmasını istedik. Yetkililer, kaçak elektrik borcunuz var onu ödeyin, diyor. Herkese kaçak elektrik cezası kesiyorlar. 4 bin TL’den 15 bin TL’ye kadar hepimize ceza kesmişler. 1970’li yıllarda olduğu gibi tulumbalarla su çekiyoruz. Tulumbalardaki pis suyu mecbur biz de içiyoruz. Halimiz perişan.” 

 Bidonlarla su taşıyorlar

Mahallede yaşlıların, hastaların bulunduğunu ve öğrencilerin karanlıkta ders çalışmak zorunda kaldığını anlatan Musatfa Aslan da “Ramazan'a giriyoruz. Bu sorun bir an önce çözülmeli. Sularımız da akmıyor. Bunun sorumlusu da Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi’dir. Sularımızın trafosunun ayrı olması gerekmektedir. Yüksek elektrik geliyor ve trafolar kaldırmıyor. Suları herkes çevre köylerden bidonlarla taşıyor” dedi. 

Abdulkadir Korkmaz ise kesintiler için DEDAŞ’a başvuruda bulunduklarını fakat sonuç alamadıklarını söyledi. Korkmaz, şunları kaydetti: “Elektrik kabloları, direkleri eski olduğundan birbirlerine çarpıyor. Bidonları bağlayarak elektrik kablolarını sıkılaştırıyoruz. 250 KWA’lık trafo istiyoruz. Köyümüzü bir ufak trafo kaldırmıyor.”  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.