Deprem bölgesini sel vurdu

Sel bölgesi

Sel bölgesi

  • Urfa'da önceki akşamdan beri etkili olan sağanak sonucu bazı dereler taştı, cadde, sokak, alt geçit, ev ve işyerlerinin bodrum katlarını su bastı. 9 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman'da da bir kişi yaşamını yitirdi, dört kişi kayıp.

Urfa ve Adıyaman'da önceki gün akşam saatlerinde başlayan ve devam eden sağanak, sele neden oldu. Kentlerdeki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Urfa'da 9 kişi hayatını kaybetti. Adıyaman'da ise bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi ise kayıptı.

Riha’da etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Siverek, Hilvan, Pirsûs (Suruç) ve Wêranşar (Viranşehir) ilçeleri ile kent merkezinde sağanak yağış sele dönüştü. Yağış nedeniyle birçok ev ve işyeri su altında kaldı. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafik akışında aksaklıklar yaşandı. Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili tarım arazileri de sular altında kaldı. Aşırı yağışlar nedeniyle Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi de sular altında kaldı. Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastane personeli acil servisteki suyun boşaltılması için çalışma başlattı. Kentte eğitime bir gün ara verildi.

Evler ve araçlar su altında

Sağanak yağışın etkili olduğu kentte yüzlerce ev ve araç, sel suları altında kaldı. Ekili tarlalara zarar geldi. Vatandaşlar, su basan evlerini kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Kentte öğleden sonraya kadar birçok semte ulaşım sağlanamazken, yağışların devam etmesi hayatı olumsuz yönde etkiledi.

Abide Kavşağı'nda can pazarı

Ev, işyeri ve kamu binalarını su bastığı; yol, köprü ve tünellerin suyla dolduğu kentte insanlar çaresizlik içinde, yöneticilere tepki gösterdi. Haliliye ilçesinde AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından iki ay önce açılışı yapılan ve büyük hizmet olarak sunulan 150 metre uzunluğundaki  Abide Kavşağı'nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta bir kadın ile bir çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı. Sel sularıyla taşan kavşakta iki itfaiye eri ile dört vatandaş sel sularına kapıldı. Su altı arama ve kurtarma dalgıç ekipleri arama kurtarmaya çalışması başlattı. Kent merkezinde sel sularına kapılan araçlar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı. Çevrede toplanan yurttaşlar, çaresizliğe tepki gösterirken, tünelde çok sayıda araç ve insanın mahsur kaldığını ileri sürüdü. Çamurlu suyla dolan tünelde tahliye için hiçbir aracın ve çıkışın olmadığı belirtiliyor. Söz konusu kavşak Riha ile Dilok otoyolunu bir birine bağlıyor. 

Dört kişinin cansız bedeni

Urfa Valisi Salih Ayhan, sel felaketinde dört kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sel sularının birçok bölgede etkili olduğunu kaydeden Ayhan, kent merkezindeki Abide Kavşağı alt geçidinde dört kişinin cansız bedenlerine ulaşıldığını söyledi. Köprülü Abide Kavşağı'nın alt geçidine dolan suda kalan iki itfaiye görevlisi, arama- kurtarma ekiplerince kurtarıldı. Bölgede dalgıç ekipleri de arama- kurtarma çalışmalarını öğle saatlerinde sürdürüyordu. 

AKP'li başkana tepki

Abide Kavşağı tünelindeki arama kurtarma çalışmalarını izlemeye gelen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, çevrede toplanan kalabalık tarafından yuhalanarak alandan uzaklaştırıldı. Beyazgül’ün korumasının halka silah çektiği söylentisi üzerine öfke daha da büyüdü. Bayazgül, polis tarafından alandan kaçırılarak aracına bindirildi. Arama kurtarma çalışmasının sürdüğü Abide Kavşağı'nın etrafında binlerce kişi, belediye başkanlarına, iktidara tepki gösterdi.

Bodrum katında 5 cenaze

Urfa'da öğleden sonra ise Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Böylece kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi.

Müze de zarar gördü

Kentin Karakoyun deresi de (kanalizasyon deresi olarak biliniyor) taştı. Derenin taşması sonrası Arkeoloji Müzesi, Mozaik Müzesi, Piaza AVM, Sigorta Mahallesi ve Süleymaniye Mahallesi'nin bir kısmı sel suları altında kaldı. Arkeoloji müzesinin deposundaki eserlerin de zarar gördüğü öğrenildi.

Adıyaman'da dört kişi kayıp

Depremlerden etkilenen Adıyaman’da da önceki akşam saatlerinde başlayan ve şiddetini arttırarak sabaha kadar etkili olan yağmur, sele dönüştü.

Sincik ilçesinde bağlı Subaşı ile Taşkale köyü arasında bulunan ilçenin tek bağlantı köprüsü derenin taşmasıyla araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu. Tut ilçesinde vatandaşların kendi imkanlarıyla evin bahçesine yerleştirdiği konteyner, derenin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Konteynerde kalan bir kişinin cansız bedenine ulaşılırken, dört kişi ise kayboldu. Kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 

Adıyaman'da koordinatör olarak görevlendirilen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, aralarında biri 1,5 yaşında bebek dört kişinin sel sularına kapıldığını ve bu kişilerden birisinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Vali, "Kayıp vatandaşlarımızı bulmak için çalışmalar sürüyor" dedi.

Wêranşar’da çadırları su bastı

Meletî’nin Wêranşar (Doğanşehir) ilçesinde de etkili olan sağanak yağmur nedeniyle depremzedelerin çadırları su altında kaldı. Birçok çadır zarar görürken, depremzedeler son anda kurtuldu. Depremzedeler, eşya ve hayvanlarını kurtarmak için çaba sarf etti. Ekili araziler ile kayısı bahçeleri de su altında kalarak zarar gördü. Deprem nedeniyle 32 bin binanın yıkıldığı veya ağır hasar aldığı Meletî’de, on binlerce yurttaş çadırlarda yaşıyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.