Depremin iki haftası

6 Şubat 2023 Depremi / Foto: AFP

6 Şubat 2023 Depremi / Foto: AFP

  • Depremin ilk anından ikinci gününe kadar ortada olmayan devlet, sonrasında da geç, yetersiz ve yanlış müdahalede bulundu, on binlerce insanın ölümüne neden oldu. BirGün, üzerinden geçen iki haftada yaşananları özetledi.

* Kendi imkanlarıyla enkazdan çıkanlar yakınlarını kurtarmak için çalışmaya başladı. Yaralı kurtulanları hastaneye taşımak istediler ama hastaneler çoktan çökmüş, onlarca kişiye mezar olmuştu.

* Yardım için AFAD görevlileri, itfaiye ya da belediye binalarına koşanlar karşılarında enkaz yığınları buldu. Enkaz altında kalanlar telefonlarıyla ya da çığlıklarıyla yardım istediler. Varsa hayatta kalan yakınları zamana karşı büyük yarışa girdi. AFAD’ın arama kurtarma ekipleri aradan geçen 30 saatte rağmen ortada yoktu.

* AFAD hantal yapısı ve sadece Erdoğan’ın talimatıyla iş yapmaya çalışmış bakanlıklar, bürokratlar nedeniyle binlerce kişi o enkazlarda yardım beklerken yaşamını yitirdi.

* Marmara depreminde hem kurtarma hem de düzeni kurmada etkili olan Türk ordusu, üçüncü günde deprem bölgelerine sevk edildi. Hayat kurtarmak için en kritik saatler böyle böyle kaybedildi.

* İlk depremin ardından yeterli uyarı yapılmayınca evlerine dönenler ikinci depremde hayatını kaybetti.

* Sağ çıkanlar su, yemek ve battaniye dahi bulamadı. Kızılay pek ortada görünmedi.

* Organizasyonsuzluk, dağınıklık, plansızlık nedeniyle can kurtaracak madenciler saatlerce bekletildikten sonra alanlara gönderildi.

* Ulaşım aksadı. Havalimanlarında dahi hasar meydana geldi.  Acil yardımlar için ortada bir plan da olmadığı anlaşıldı. Saatler boyunca AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ortada görünmedi. İktidarın tek yetkilisi adeta AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar oldu. İlk iki gün en çok açıklama yapan Tatar’dı.

* Erdoğan depremden 25 saat sonra Ankara’da kamera karşısına geçti; tehditler savurup "Günü geldiğinde şu anda tuttuğumuz defteri de açacağız’’ dedi.

* Enkaz altında can pazarı sürerken sosyal medyada sürek avına başlandı. Onlarca kişi paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındı.

* Farklı illerde muhalefet partilerinin yönettiği belediyelerin deprem bölgesine yardım götürmesi bazı yerlerde engellendi. Kamyonlara belediye pankartı yerine AFAD pankartının asılması istendi.

* İktidarın ortağı MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli aradan geçen iki haftada deprem bölgesine adım atmadı. Depremin vurduğu memleketi Osmaniye’ye dahi uğramadı. İki hafta sonra Cumhurbaşkanı ile Hatay'a gitti.

* Depremin üçüncü günü can kurtarmada ve haberleşmede büyük önemi olan Twitter’de bant daraltmaya gidildi. 

* Maraş’a giden Erdoğan, aracına bineceği sırada, yanına gelen depremzedeye ‘‘Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler’’ ifadelerini kullandı. 

*  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir programda, ‘‘Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi’’ dedi.

* Depremde yardım toplayan Haluk Levent’in kurucusu oldu AHBAP Derneği’ne iktidar cephesinden tepki geldi. 

* HDP'nin öncülük ettiği Pazarcık'taki yardım koordinasyonuna kayyum atandı.

* Depremden bir hafta sonra evinden çıkıp Grup Toplantısı yapan Bahçeli, hakaret ve küfürler eşliğinde tehditler savurdu, dayanışmayı hedef aldı. 

* Yıkılan binalara ilişkin şu ana kadar çoğu müteahhit 131 kişi tutuklandı, ancak tek bir bakan, müdür, belediye başkanı ya da kaymakam istifa etmedi. 

* AKP Sözcüsü Ömer Çelik, iktidara eleştirilere yönelik ‘‘Bunları not ediyoruz’’ dedi.

* On binlerce insan enkaz altındayken devlet kurumları ve devletten beslenen holdingler sadaka şovu yaptı. 

* Dayanışma ağları, yarına dair ümitleri yükseltti. 7’den 70’e binlerce kişi yaşamını bile hiçe sayarak sivil bir dayanışma zinciri kurdu, deprem bölgesindekilere yardıma koştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.