Depremzedelere yüksek fatura

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

  • Amed’de deprem sonrası gelen yüksek elektrik, su ve doğalgaz faturalarına tepki gösteren depremzedeler, “Bari bunu yapmasaydılar” dedi.

Kimi çadırda kimi başka illere geçici yerleşen depremzedeler, önceki aylara oranla ikiye katlanan faturaları görünce şaşırdı. Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Mevlana Halid Mahallesi Şengül-3 Apartmanında ikamet eden Emre Açam, depremde hasarlı binasını terk ettiğini, toplam 10 gün kalmadığı eve şişirilmiş faturalar geldiğini belirterek, “Depremde 10 gün Kırşehir’de, 10 gün de çadırda kaldık. Normal şartlarda aylık 300 TL gelen faturalar bu ay 450 TL’ye çıktı. Deprem bölgesindeyiz, büyük yıkımlar yaşandı. İnsanlar perişan olmuş durumda, doğal afet ilan edildi, bu faturalar neyin nesi?” diye sordu. Gidecek başka yeri olmadığı için hasarlı evine döndüğünü vurgulayan Açam, “Bir aydır Çevre, şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı İl Müdürlüğünü evin hasarını incelemesi için bekliyoruz, ancak daha gelmediler. Kiralık ev arıyorum, bulamıyorum. Olan evler için 8 bin ile 9 bin TL arasında kira isteniyor” dedi. 

Doğal afet ve benzeri olaylarda Avrupa ülkelerinde sosyal devlet anlayışının harekete geçtiğine dikkati çeken Orhan Bayık da “Yaşanan depremden kaynaklı faturalar 45 gün olarak hesaplanmış ve 800 TL civarında geldi. Bu bir zulümdür. Sadece benim değil etrafıma kime sorduysam gelen yüksek faturadan şikayetçidir. Gidilecek bir işimiz kalmadı, bu yükseklikteki faturaları nasıl ödeyelim. Umut ediyorum iki ya sonra bunlardan kurtulacağız” diye konuştu.

Çaresizlikten hasarlı evine dönenlerden Eray Bilmez ise “Dört kişilik bir aileyiz. Aylık elektrik doğalgaz faturası 350 ile 400 TL arası geliyordu. Depremde evimizde çatlaklar oluştuğu için sadece 12 gün kalabildik. Gelen fatura ise 800 TL. Faturanın az gelmesi gerekirken tam tersi yaşandı” dedi.

Yurttaşlardan Şahin Kaya da deprem döneminde gelen faturalara tepki göstererek, şunları söyledi: “Gelen faturaların parasını devlete vermek istemiyorum. Faturaların paraları toplanıp, depremin yaşandığı bölgede mağdur olan yurttaşlara verilsin. Giyim, ısınma ve barınma dayanışma için gönderelim. Depremzedeleri evimde ağırladım, kış olduğu için de elektrik sobasını açtım ve 2 bin TL fatura geldi. Bu aylarda faturaların gelmemesi gerekirdi.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.