Devlet fuhuşu teşvik ediyor

Kurdistan'da masaj salonu adı altında fuhuş yapılan yerler

Kurdistan'da masaj salonu adı altında fuhuş yapılan yerler

  •  Resmi olarak kurulması için belediyeden ruhsat, polisten izin belgesi, kira kontratı, sağlık müdürlüğünden rapor gibi onlarca bürokratik işlemi olan ve düzenli olarak denetlenen çok az sayıdaki masaj salonunun yanı sıra Kurdistan'ın onlarca il ve ilçesinde 'mutlu son' adı altında fuhuş da yapılan masaj salonları mantar gibi çoğalmaya başladı. 
  •  Kimi masaj salonlarının internet siteleri ve sosyal medya paylaşımlarında 'mutlu son' masajı yapan Arap kadınların telefon ve transparan giysili fotoğrafları da yer alıyor. Amed'de eskiden belirli yerlerde açılan ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen masaj salonlarında fuhuş yapılırken, şimdi hemen hemen her semtte bu tür salonlar mevcut. 

YILMAZ KAYA/AMED

Kuzey Kurdistan'da devletin göz yumduğu fuhuş, şimdi masaj salonları üzerinden yapılıyor. 

Kuzey Kurdistan’ın birçok kentinde son birkaç yıldır fuhuş yapılan masaj salonları kısa sürede para kazanma yollarından biri olarak görülüyor. Gerekli yasal koşulları yerine getiren ve mesleğini hakkıyla yapan gerçek masaj salonlarının dışında Amed, Batman, Şırnak, Bingöl, Urfa, Van, Dersim, Bitlis, Muş gibi kentlerde son yıllarda açılan ve 'mutlu son' hizmeti de verildiği belirtilen salonlarda, fuhuş yaptırılıyor. Kurdukları internet sitelerinde ya da tumblr, facebook, twitter, instagram, linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinden bu masaj salonlarının adres bilgileri, telefonları ve konumları belirtiliyor. Sosyal medya üzerinden masaj yapacak kadınların fotoğrafları da paylaşılıyor. 

İlk salon açanlardan biri

Amed'de ilk yasal masaj salonu açanlardan olan ve açık isminin yazılmasını istemeyen M.K, kaçak açılan ve fuhuş yapılan masaj salonları yüzünden kendilerinin de zor durumda kaldığını söyledi. "Yasalara uygun ve hijyen bir yer açarsanız, personelleriniz de profesyonel ise masaj salonları kârlı bir sektör aslında" diyen M.K, şöyle devam etti: "İlk olarak 12 yıl önce büyük bir otelde bu işe başladım. Otelin alt katını kiraladık. Tadilatını yaptık, giyinme bölümleri, duş bölümleri, masaj yapılacak odaları yaptık. Dışarıdan masaj işini gerçekten bilen personel getirttik. Bir müdür atadık. Sertifikası olan masörler bulduk. 4-5 yıl iyi para kazandık. Müşterilerimizin yoğunluğu ve kazancımızın iyi olması sonrasında otel sahibi kirayı yüzde 500 arttırınca oradan ayrılmak zorunda kaldık. Kayapınar ilçesinde bir plazanın aynı kattaki 4 dairesini birleştirerek gerekli tadilat ve donanımı yaparak yeni masaj salonu açtık. Bizim açtığımız yer yasal. 'Mutlu son' adı altında fuhuşa izin vermiyoruz. Düzenli olarak sağlık müdürlüğü, belediye tarafından denetleniriz. İkisi Taylandlı olmak üzere 6 masörümüz var. Gündüz 12.00'den akşam 22.00'ye kadar açığız. Müşteri gelir masajını yapar, kahvesini içer, duşunu alır ve gider. Düzenli gelen müşterilerimiz var. Ayak masajı, yüz masajı, sporcu masajı, İsveç masajı, Thai masajı, boyun masajı, selülit masajı gibi masaj türlerimiz var."

Kimse de karışmıyor

Yasal olarak kurallara uygun bir masaj salonu açmanın kolay olmadığını belirten M.K, "Öncelikle 520 saat Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen masaj kursunu tamamlayarak sertifika almış bir yöneticiye ihtiyacınız var. Belediyeden ruhsat, Sağlık Müdürlüğünden ise izin belgesi lazım. İtfaiye uygunluk raporu lazım. Masörlerin kalfalık ya da ustalık belgelerinin olması ve SGK girişlerinin yapılması lazım. Yer sizin ise tapunuzun, kira ise kira sözleşmenizin olması lazım. Ticari sicil kaydınızın olması lazım. Yani öyle sanıldığı gibi yasal olarak bu işi yapan masaj salonları açmanız o kadar kolay değil. Ama kaçak açarsanız, çok basit. Hiçbir belgeye, rapora, izne tabi olmadan açıp burada da fuhuş yaparsanız kimse de size karışmaz" şeklinde konuştu. 

Polis çok iyi biliyor

Sosyal medya üzerinden açıkça 'Mutlu son' hizmeti verdiklerini belirten masaj salonlarının ve bu işi yapan kadınların fotoğraf, görüntü, telefon ve adreslerinin verildiğini; polisin de bu tür yerleri ve yapanları iyi bildiğini, ancak müdahale etmediğini vurgulayan M.K, yaşananlar konusunda şunları söyledi: "Herkes bu kişileri, bu yerleri internet üzerinden rahatlıkla görebiliyor isek polis görmüyor mu? Emniyet Ahlak Şube ve Mali Şube var. Bunlar denetleyemiyor mu? Fuhuş yapılan bu yerlerde yüklü miktarda para kazanılıyor. Düşünün seansı 750-800 TL olan var. Mali suçlara bakan Emniyet birimi bunları göremedi diyelim, peki tek işi fuhuşu önlemek olan Ahlak Masası da mı bunları görmüyor. Google arama sayfasına 'Mutlu son' yazın ya da 'Diyarbakır mutlu son', 'Kayapınar mutlu son', 'Bağlar mutlu son' yazın. Ya da Diyarbakır'ı geçtim, 'Şırnak mutlu son', 'Tunceli mutlu son', 'Batman mutlu son' 'Bingöl mutlu son' yazın, görürsünüz fuhuşun bu masaj salonları üzerinden hangi boyutlara geldiğini. Suriyeli kadınları da kullanıyorlar. Kadınlara günlük 400-500 lira ödüyorlar. Bir kadın günde 8-9 seans yapıyor. Parayı asıl kazanan ise bu kaçak masaj salonlarını açanlar oluyor."

Baskın yok, göz yumuluyor

M.K, polisin bu tür yerleri bildiğini, ya oraya 'masaja' giderek para ödemediğini ya da göz yumma karşılığında para aldığını belirterek, Mart'ta bir plazadaki masaj salonlarına yapılan baskında aralarında kadınların da bulunduğu 7 kişinin gözaltına alınması ve 4'ünün tutuklanması hakkında ise şunları söyledi: "Şimdi bu kadar aleni olarak dekolte giysilerle sosyal medyadan ilan verenlere her geçen gün yenisi eklenirken polisler buna sessiz kalıyor. Mart'ta plazaya yapılan baskının ardında yatan ise polisin bu kaçak yerlere göz açtırmadığı değil, hatırı sayılır bir iş insanın, rakibi gördüğü plazanın sahibi iş insanını ihbar etmesinden kaynaklandı. Yoksa bu tür fuhuş merkezlerine baskın yapılmıyor, göz yumuluyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.