Devlet HDP’ye karşı seferber

  •   Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin hazine yardımına tedbir konulmasıyla ilgili 29 Aralık’taki kararında, Başsavcılık’tan iddasını “somutlaştırmasını” isteyerek 5 gün süre verdi. Böylece yılbaşına denk gelmesine rağmen tüm devlet kurumları seferber edildi. 
  •  Hemen 31 Aralık'ta bir 'gizli tanık' bulundu. Gizli tanık CV23TV4Y45UP78, Cumartesi günü Diyarbakır Adliyesi'ne gidip ifade verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 46 sayfalık ifadeyi, Emniyet'in 100 sayfalık bilgisini ve yüzlerce sayfalık Kobanê iddianamesini 3 Ocak’ta AYM'ye gönderdi.
  •  Bütün bu belgeler, AYM raportörüne sunulup görüşü alındı. Fotokopileri mahkemenin 15 üyesine dağıtıldı. Bütün bunlar için sadece 4 Ocak günü yetti. AYM de 5 Ocak günü yaptığı toplantıda öğleye doğru HDP’nin Hazine yardımına bloke konulmasına karar verdiğini duyurdu. 

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davası kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in talebi doğrultusunda Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 5 Ocak’ta HDP’nin Hazine yardımı hesabına bloke kararı koymasına giden süreçte yaşananlar, Türk yargısının nasıl talimatla işleyen bir iktidar aparatı haline geldiğinin fragmanı gibi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’ye dönük kapatma davasında ilk iddianamenin sunulmasıyla birlikte partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulması talep edildi, ancak AYM’nin 21 Haziran 2021’deki ara kararıyla reddedildi.

Başsavcı tekrar şansını denedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Aralık 2022’de dosyada herhangi somut yeni bir delil olmaksızın, “davalı parti ile örgüt arasındaki organik bağın devam ettiği” ve “devlet yardımının parti faaliyetleri dışında örgütün amaçları doğrultusunda kullanılması” gerekçeleriyle HDP’nin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini yineledi. Anayasa Mahkemesi, Başsavcı’nın başvurusunu 29 Aralık’ta görüştü. Başsavcı’nın 13 Aralık’ta yenilediği talebini yine “soyut” bulmuş olmalı ki 29 Aralık’taki kararında, Başsavcılık’tan iddiasını “somutlaştırmasını” istedi; bunun için 5 gün süre verdi.

Delil yaratma trafiği

 AYM’nin gerekçelerin sunulması yönündeki kararının ardından soruşturma ve kovuşturma sürecinin başından bu yana hiçbir somut delil üretemeyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hızlı bir şekilde delil yaratma çabasına girdi. Yılbaşı geliyordu. Devlet kurumları yılbaşı rehavetine kapılırlardı. 5 günde HDP’nin PKK’ye para aktardığı nasıl somutlaştırılırdı? TEM Daire Başkanlığı ve ilgili diğer devlet kuruluşlarıyla yoğun bir şekilde evrak trafiği başladı.

Bir ‘gizli tanık’ yaratıldı

Hemen bir ‘gizli tanık’ bulundu. ‘CV23TV4Y45UP78’ şeklinde kodlanan tanık, devlet kurumlarının çalışmadığı Cumartesi günü, üstelik 31 Aralık’ta Diyarbakır Adliyesi’ne geldi. Amed’de tutuklu gazetecilerle ilgili ifade vereceği söylendi. Tanıklık edeceği dosya tutuklu gazeteciler dosyasıydı ama “Ben PKK / KCK terör örgütünün basın yapılanmasıyla ilgili HDP isimli siyasi parti içinde mali komitede faaliyet yürüten şahıslar hakkında bilgi vermek istiyorum” diye başladı ve devam etti: “PKK /KCK terör örgütü içinde faaliyet yürüten ve terör örgütüne hem maddi olarak hem de propaganda yaparak yardımda bulunan şahıslar hakkında bildiklerimi anlatmak istiyorum. Terör örgütü, yapmış olduğu faaliyetleri finansal açıdan organize etmek için hem Avrupa’dan hem de Türkiye içerisinde farklı kaynaklardan maddi destek sağlamaktadır. Bu finansal kaynakların başında HDP gelmektedir. Parti içerisinde çalışan şahıslar tarafından terör örgütüne finansal kaynak sağlanmakta, bu kaynaklar örgüt tarafından eylem ve faaliyetlerde kullanılmaktadır. HDP, başta parti olarak hazineden aldığı bütçe yardımını terör örgütü üyelerine dağıtmakta, aynı zamanda parti içerisinde çalışan şahıslar, işadamlarından, esnaflardan para toplayarak bu finansmanı sağlamaktadır.”

Asıl meramını dile getirdikten sonra başka şeyler de anlattı. Şanlıurfa yolunda bir stüdyonun varlığı, çekimleri, programların yayınlanmasıyla zenginleştirip “HDP Partisinin saymanları aynı zamanda terör örgütünün mali alanında faaliyet yürüten kişilerdir” dedi. HDP Genel Merkezi’nden, il başkanlıklarından isimler veriyordu. 

CV23TV4Y45UP78, bunları üç buçuk sayfa anlattıktan sonra önüne onlarca fotoğraf konuldu. Kadın erkek, genç yaşlı. Kimini hemen tanıyıverdi, kimine ise “gözü bir yerden ısırıyordu” ama tanıdıkları yeterdi.

Diyarbakır Savcılığı jet hızıyla

Diyarbakır Başsavcılığı konunun önemi ve aciliyetine binaen daha o gün CV23TV4Y45UP78’in bu ifadesini Yargıtay Başsavcılığına gönderdi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, 2 Ocak Pazartesi günü geldiğinde CV23TV4Y45UP78’in ifadesini masasında gördü.

Emniyet’ten 100 sayfalık rapor

Bu ifadenin, HDP’nin PKK’ya para aktardığı iddiasını “somutlaştırmaya” yetmeyebileceği hesaplanarak derhal devlet organlarına yazı yazıldı ve ellerindeki bilgi ve belgeler istendi. Başsavcılık, 2 Ocak’ta Emniyet Genel Müdürlüğüne “HDP’nin, devlet yardımlarının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığına ilişkin tespitlerin gönderilmesi” diye yazdı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, Başsavcılığın bu yazısına aynı gün cevap verdi; bilgi ve belgeleri 2 Ocak Pazartesi günü, yani talep edildiği gün, Yargıtay Başsavcılığına ulaştırdı. Üstelik tam 100 sayfa. 

Kobanê iddianamesi yetiştirildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu’ndan sorumlu Başsavcı Vekili de 2022’de açılıp Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde çoktan görülmekte olan Kobanê Kumpas Davası’nın iddianamesini, Yargıtay Başsavcılığına 3 Ocak’ta gönderdi. Şu notu düşmeyi de ihmal etmedi:  “Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2022/196850 sayılı soruşturma dosyası kapsamında PKK / KCK silahlı terör örgütünün ekonomik alan (Mali Alan) yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tanzim edilen ve Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2022/222 Esas sırasına kamu davası açılan iddianameden bir suret, HDP kapatma dosyasına delil olarak değerlendirilmek üzere ekte gönderilmiştir.”

AYM 24 saatte okudu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, gizli tanık CV23TV4Y45UP78’in 46 sayfalık ifadesi, Emniyet Genel Müdürlüğünün 100 sayfalık bilgi – belgesi ve yüzlerce sayfalık Kobanê Kumpas Davası iddianamesini 3 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Bütün bu belgeler, Anayasa Mahkemesi raportörüne sunulup görüşü alındı. Aynı belgelerin fotokopileri mahkemenin 15 üyesine dağıtıldı ve incelemeleri sağlandı. Bütün bunlar için sadece 4 Ocak günü yetti. Zaten Anayasa Mahkemesi, 5 Ocak günü yaptığı toplantıda öğleye doğru HDP’nin hazine yardımına bloke konulmasına karar verdi. 

HDP, kapatma davasının sonuçlanması için hukuka aykırı sahte deliller üretilmesinin AKP-MHP iktidarının dava öncesi ve dava süresince mahkeme üzerinde baskı kurmak için yaptığı açıklamaların sonucunda gerçekleştiğini düşünüyor.

AYM yine talimata uydu

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açık talimatı ve AYM Raportörü’nün direktifi doğrultusunda reddetti. Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatma davası kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yaptığı başvuruları dün görüşerek, oy çokluğuyla reddetti. HDP, kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması ve bloke kararıyla ilgili savunma için ek süre talebinde bulunmuştu.  Anayasa Mahkemesi, davanın seçim sonrasına bırakılması talebini oy çokluğuyla reddederken, ek süre talebi için 15 gün verdi. Ayrıca AYM, HDP’nin esasa ilişkin savunma yapması için 14 Mart tarihini kararlaştırdı.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.