Irak işgale tutum almalı

Yurt Dışı Haberleri —

Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal/ Foto:AFP

Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal/ Foto:AFP

  • Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da Medya Savunma Alanına yönelik başlattığı yeni işgal hareketine karşı Irak Hükümetine seslenen Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal, Türk işgaline tutum alınması çağrısı yaptı.

Irak Federal hükümetini Türk devletine karşı tavır almaya çağıran KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, “Saddam ve önceki hükümetler Kürtlere karşı savaştılar kaybettiler. Irak bundan büyük bir zarar gördü. Bu tecrübelerden ders almaları lazım” dedi. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ve KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik yeni işgal saldırılarını ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretine ilişkin ANF’ye yaptıkları değerlendirmede Türkiye’nin saldırgan siyaseti ile Irak Hükümetini baskılamaya çalıştığına dikkatleri çektti.

Kurdistan’a yönelik savaş

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, “Dikkat çekici bir dönemde bu operasyonlara başladılar. Erdoğan, Bağdat’a gitmeden bir gün önce bu operasyonu başlattılar. Bu operasyon ile iki taraflı bir baskı oluşturuyorlar. Bu şekilde bir taraftan Başûr yönetimini diğer taraftan Irak merkezi hükümeti üzerinde baskı oluşturuyorlar. Bir yandan onları askeri durum ile tehdit ediyor diğer tarafta da onların önüne ekonomik seçenekler sunuyor. Su sorununu gündeme getiriyor, enerji, ekonomik, yol hattı oluşturma gibi vaatler sunuyor. Ancak bunun temelinde Kürt sorunu ve Kurdistan’a yönelik savaş niyetleri var” dedi.

Aydar: “Burada Irak merkezi hükümetine bir çağrımız var. Kendilerinden önceki hükümetlerin yaptığı hatalardan ders alması lazım. Saddam ve öncesi hükümetlerin yaptığı hatalardan tecrübe alsınlar. Bu hükümetlerin tümü Kürtlerle savaştı, hiçbir fayda görmediler. Hepsi de Irak’ın zararına oldu. Türkiye de aynı yoldadır. Irak’ı da kendi savaşlarına çekmek istiyorlar. Irak’ın durumu farklıdır. Anayasalarında Kürtler federal bir yapı olarak kabul edilmiştir. Irak’ın yapması gereken, kendi tecrübelerini Türkiye’ye tavsiye etmesidir.

Kartal: Çabaları sonuçsuz kalacak

KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise, AKP-MHP faşist hükümetinin yeni işgal saldırısına destek aramak için ülkeler nezdinde girişimlerde bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu operasyona destek için başta Irak olmak üzere Ortadoğu’da bölge ülkelerinin tümünü dolaştılar. Bu operasyon ile Irak’a baskı yapacak. Fakat bunu açık söyleyelim; Türk devletinin gerillaya yönelik saldırıları sonuçsuz kalmıştır. Büyük umutlarla, yeni tekniklerle geliştirdikleri savaş konseptleri ile sonuç almak istediler ancak bu boşa çıktı. Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan yardım istiyor. Bunlardan alacağı yardımlarla bir sonuç almak istiyor. Ancak bunu açık söylüyoruz; Türk devletinin bu girişimleri ve çabaları da sonuçsuz kalacaktır” ANF

 

* * *

İşbirlikçiliğe son ver

Hollanda'nın Den Haag kentinde 22. gerçekleşen Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê (KNK) Genel Kurulunun geçici toplantısı "Kurdistan'ın kurtuluş ve özgürlük mücadelesinde birlik zafere giden yoldur" sloganıyla gerçekleştirildi. Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları ve Kürt iradesinin hiçe sayılması girişimlerine sert tepki gösteren Genel Kurul saldırılara ilişkin aldığı kararları kamuoyu ile paylaştı.

KNK Genel Kurulu’nda Kurdistan’a yönelik tehdit ve saldırılara ilişkin şu sonuçları kamuoyuyla paylaştı:

*Toplantı, Türk devletinin Başûr ve Rojavayê Kurdistan’a yönelik tehditlerine, saldırılarına ve operasyon hazırlıklarına acilen tüm Kurdistanlıların ve Kürt dostlarının dikkatini çekmekte ve tüm Kurdistan güçlerini ve Kürt dostlarını bunlara karşı çıkmaya çağırmaktadır.

*Kurdistan Ulusal Strateji Belgesi'nin 4. maddesi şöyle diyor: "Kurdistan'daki bir güce veya Kurdistan'ın bir parçasına karşı işgalcilerle her türlü işbirliği kırmızı çizgidir ve ulusal düzeyde kınanmalıdır." Genel Kurul bu hususu bir kez daha vurgulayarak, KDP yetkililerine Türk devleti ile işbirliklerini durdurmaları ve işgale karşı çıkmaları çağrısında bulunmaktadır.

*Toplantı, tüm Kurdistan parti, örgüt, kurum ve dinamiklerini Newroz ruhuyla birleşmeye, ulusal birliği güçlendirmeye ve işgalcilerin saldırılarına karşı birlik olmaya çağırıyor.

*Toplantı, Irak hükümetine Türk devletinin Irak'taki saldırı ve operasyonlarına karşı çıkma, askeri üsleri kaldırma ve Türk ordusunun işgaline son verme çağrısı yapıyor.

*Toplantı, Türk devletine bu tehdit ve saldırıları durdurması, barış diyalogu ve siyasi çözüm sürecine geri dönmesi çağrısında bulunuyor.

*Toplantı, Birleşmiş Milletler'e (BM), önde gelen dünya güçlerine ve dünya kamuoyuna, Türk devletinin Kurdistan'a yönelik tehdit ve saldırılarına karşı çıkmaya, mücadeleye ve Kurdistan Özgürlük Hareketi'ne destek olmaya çağrıda bulunuyor. DEN HAAG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.