Kadınlar Öcalan’la buluşuyor

Kadın Haberleri —

"Önderlik ve Kadın” atölyeleri

  • İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın iradeleşmesi ve özgürlüğü için verdiği mücadeleyi anlatan atölyeler düzenliyor. Jineoloji Akademisi üyesi Nora Merino, “Önderliği nasıl sahiplendiğimizi tartışacağız. Temel ölçümüz kadın bilinci, kadın bilgisini ve kadın mücadelesini geliştirmektir” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR/LENZBURG

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) Jineoloji Komitesi tarafından “Önderlik ve Kadın” atölyeleri düzenleniyor. İlki Lenzburg’da yapılan atölyeler serisi 30 Nisan’a kadar sürecek. Sıradaki kentler Zürich, St.Gallen, Luzern, Lozan, Cenevre ve Winterthur.

İsviçre Jineoloji Komitesi tarafından yapılan atölyeler, 10 Ekim 2023’de Kürt halkının yoldaşları tarafından startı verilen ve 2024 Newrozu ile ikinci aşamaya geçilen “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi kapsamında düzenleniyor. İlki Aargau kantonunun Lenzburg kentinde 21 Nisan’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen atölye çalışmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınlar için önemi ve kadınların yaşamında nelerin değişmesine yol açtığı ele alındı.

Jineoloji Akademisi üyesi Nora Merino, Öcalan’ın ortaya koyduğu kadın özgürlükçü paradigmanın ve kadının irade olması için yaptığı çalışmaları anlattı. Daha sonra atölye çalışmalarına katılan kadınlar, Öcalan’ın kendileri için ne anlama geldiğini dile getirdi.

Nisan ayı özellikle seçildi

Atölye çalışmaları hakkında gazetemize konuşan Merino, İsviçre Jineoloji Komitesi’nin atölyeleri yerellerdeki kadın meclisleriyle ortaklaşa düzenleyecekleri belirtti.

Bu çalışma için Öcalan’ın doğduğu ay olması nedeniyle özellikle Nisan ayını tercih ettiklerini belirten Nora Merino, şöyle devam etti: “Esas olarak Önderlik ve kadın çalışmasının, bu ayın temel gündemi olmasını istedik. Önderliğin çocukluğundan başlayarak İmralı’ya kadar geçen süreçte kadınlar için verdiği mücadeleyi bilince çıkarmak istiyoruz. Kadın bilincini nasıl ortaya çıkardığını anlamakta istiyoruz. Kadının iradeleşmesini nasıl sağladığını, onun ciddi bir güç olduğunu nasıl görünür kıldığını anlamak ve anlatmak istiyoruz.”

Özgür bir kadın olmak istiyor musunuz?

Atölye çalışmalarında her yaşta kadınların yer alacağına vurgu yapan Merino, Jineoloji’nin kadınlar için ne anlama geldiğini, onların pratik yaşamdaki edindiği tecrübeleri ortaya koymak istediklerini belirterek şunları söyledi:

“Her kadının Önderlikle olan bağını ve hangi esaslar üzerinde geliştiğini anlamak açısından bu atölye çalışması oldukça anlamlıdır. Kadının, Jineoloji ile günlük yaşamı arasındaki bağı nasıl değiştiğini, çevresindeki kadınlara ve yoldaşlarına bakışında nasıl bir değişime sebep olduğunu yaşanmış tecrübeleri ortaklaştırmak istiyoruz. Biz bu atölye çalışmasıyla nasıl Önderliğe sahipleneceğimizi tartışacağız. Önderliğin kadınlar için söylediği 'Siz özgür bir kadın olmak istiyor musunuz?' sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Bu atölyenin temel ölçüsü kadın bilinci, kadın bilgisini ve kadın mücadelesini geliştirmektir.''

 

* * *

Atölyeler devam ediyor

21 Nisan’da Aargau ve 22 Nisan’da Zürih’te atölyeler düzenlenirken, diğer kentlerde düzenlenecek atölyelerin tarihleri şöyle:

23 Nisan-St Gallen, 24 Nisan-Luzern, 25 Nisan-Lozan, 26 Nisan-Cenevre, 30 Nisan-Winterthur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.