Devlete sadakat kriteri

  • Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Meclis’te sözleşmeli personel statüsünde büro görevlisi olarak başvuran ancak başvurusu Meclis Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu tarafından olumsuz bulunan Güler Özdemir’in açtığı davayı karara bağladı.

 

DİREN YURTSEVER - MA/ANKARA

Kararda Özdemir’in çalışmasını “güvenlik açısından uygun” bulmayan Meclis Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu’nu haklı bulan mahkeme, Özdemir’in “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ‘Sadakat’ duygusuyla bağdaşır niteliklerden uzak olduğu”na hükmetti. Mahkeme, Özdemir’in “sadakat” göstermeyeceği yönünde kanaat getirdiği eylemlerine ise, iki abisinin cezaevine girmiş olması, Özdemir’in kendisinin KHK ile kapatılan basın kurumlarında çalışması, kadın hakları ile ilgili etkinliklere ve basın açıklamalarına katılması olarak gösterdi.

‘Kişi aile ve çevreden soyutlanamaz’

 Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: “Davacının içinde bulunduğu ortamın, Anayasa gereği yükümlü olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne sadakat duygusuyla bağdaşır nitelikten uzaklaştığı, davacının hem tutum ve davranışları yönünden hem de içinde bulunduğu ortama yönelik olarak güvenlik soruşturmasını olumsuz kılacak ve Mahkememizce de yeterli bulunan değerlendirmenin yapıldığı, davacının görev yapacağı kurumun özelliği ve görevin önemi de dikkate alındığında davacının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olduğu gerekçesiyle sözleşmeli büro görevlisi olarak görevlendirilmesinin uygun görülmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.”

 

NE OLMUŞTU?

Güler Özdemir, 2018 yılında Meclis’te sözleşmeli personel statüsünde büro görevlisi olarak çalışmak için başvuruda bulundu. Meclis Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonu Özdemir’in başvurusunu güvenlik açısından “uygun” olmadığı yönünde görüş bildirdi. Komisyonun bu görüşü Meclis Başkanlığı İnsan Kaynakları Başkanlığı tarafından karara bağlandı. Özdemir ise başkanlığın kararının hukuka aykırı olduğu, arşiv araştırması kavramının muğlak ve geniş bir yoruma tabii tutulduğu, işlemin sebep, yetki ve amaç unsurlarının bulunmadığı, anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için dava açtı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.