Dihok’u Şırnak’a bağladılar

  • Türk devleti, KDP üzerinden köy boşaltma ve yayla yasaklarını yaygınlaştırıyor. Son 2 ayda 4 kez bir araya gelen Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Dihok Valisi Ali Tatar, 38 köyün boşaltılması, 300 kişinin göç ettirilmesine karar verdi. 

 

Irak Parlamentosu Asayiş ve Güvenlik Komisyonu üyesi Bedir el-Ziyadi’nin paylaştığı bilgilere göre; Türkiye, işgal saldırılarını  sürdürdüğü Federe Kürdistan’da bugüne dek 70 askeri üs kurdu ve buralara 30 bin dolayında asker yerleştirdi. MA’dan Erdoğan Altan’ın edindiği bilgilere göre; geçen yıl Hewlêr’in Mesife bağlı Kore köyünde yer alan Mesud Barzani’nin konuk evinde MİT-KDP yetkilileri arasında yapılan bir toplantıda gerillaları kuşatmaya yönelik yeni bir plan hazırlandı. Bu plan doğrultusunda da Garê Dağı eteklerine, Zêbarî ve Asurilerin yaşadığı Deştê Nehlê bölgelerine ağır silahlar konuşlandırıldı.

İlk aşaması Garê

 KDP’nin gözetleme noktalarından özellikle Garê’de bulunan PKK karargahı, esir askerlerin tutulduğu noktaların koordinatları ile diğer önemli istihbarat bilgileri toplanıp Türk Savunma Bakanlığı’na verilerek yeni saldırıların hazırlıkları yapıldı. Türk ordusu, 10 Şubat günü esirlerin bunduğu Garê’nin Siyanê köyündeki kampa saldırı başlattı. Esirlere ulaşılıp alana hakim olmanın hedeflendiği operasyon başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine KDP ile ortak yeni bir saldırı planı hazırlandı.

Metîna sahası seçildi

 Avaşîn, Metîna ve Zap bölgelerine yapılan saldırılarla birlikte özellikle Metîna alanı yeni provokasyon sahası olarak seçildi. Türk ordusunun Metîna’nın kuzeyinde Kanîmasî, kuzeybatısında Bêgova, güneyinde Bamernê ve güneydoğusunda Şêladizê üsleri bulunuyor. Yine Metîna, Amediyê ve Zaxo şehirlerinin önemli stratejik çatısı konumunda. Türk ordusu buraya tamamen yerleşerek şehirlere dönük kuşatma planını tamamlamak istiyor. Metîna’da Zendura ve Kestê tepelerinin yamaçlarından öteye ilerleyemeyen Türk ordusu, uzun süredir KDP üzerinden yaptığı hazırlıkları devreye koyarak bu alanı tamamen ele geçirmek amacında. Buna göre;

*  Kısa bir süre içerisinde Metîna alanına bağlı Tepe Orte’ye (Gavnarkê-Kanîmasî hattı) güç yerleştiren KDP, şimdi burada Safarya köyüne de yeni bir askeri nokta kurmaya çalışıyor. 

*  Yine bu alanda Ciditke köyünde yeni askeri nokta inşa edilirken, Bekulke köyü civanlarında bulunan iki tepeye de üslendi.

* Qumrî köyünün güneyi ve Girê Casus’ta var olan askeri noktalara yeni takviyeler yapıldı ve üsler tahkim edildi. 

* Metîna’nın batısında bulunan ve Çiyayê Spî alanına açılan Serê Metîna’da Bankê köyü Zerewanî gücü tarafından tutuldu. Erize köyü ve Şirtê köyünde yeni KDP noktaları tesis edildi. 

İki toplantıdaki planlamar

Geçen aylarda Batûfa’da Türk ordusu üssünde ve Barzan bölgesinde gerçekleşen iki toplantıda da yeni planlamalara gidildi. Bu planlamalara göre;

* Bosele’de 2, Derkare’deki Ecem alanında 2 nokta yapılması,

* Uzun bir dağ silsilesi olan Karê silsilesinde 4 nokta yapılması, 

* Bunların ardından KDP güçleri Metîna’nın tam ortasında bulunan Tepe Orte’nin Qela Saddam bölgesine, Brifka köyü üçgenine, Bazif Köyü civarlarına, Tirwaniş- Şimayla köyü arasına (Grê Bêtene) girecek ve buralarda yeni karakol ve askeri üsler kuracak.

* Bunlar gerçekleşirse Amediyê boğazı civarlarına 2 yeni askeri nokta kurularak doğudan Tepe Hakkari, güneyden Amediyê, Metîna bölgesinden koparılarak buralar kontrol altına alınacak. Yine oluşturulan bu hatlardan Zagrosların iç hatlarına ve Garê alanına yeni bir saldırı başlatılmış olacak. 

Kürtsüzleştirme çabası

Yerleşim yerleri bilinçli bir şekilde vurularak, bölgenin insansızlaştırılması hedef alınıyor. Derkar sınırında 17 köy, Batifa’da 14 köy ve Kanîmasî’de de 7 köy boşaltıldı. Onlarca dönümlük arazi ve ormanlık alanın yakılmasıyla birlikte 300’ü aşkın aile göç ettirildi. KDP tarafından yayla yasağı getirildi.  Kısa vadede askeri bir bölge, uzun vadede ise demografinin değiştirilmesinin amaçlanıyor. Bu stratejik planın gerçekleştirilmesi için de Şırnak ve Dihok valilikleri ortak proje adı altında çalışmalara başladı. Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Dihok Valisi Ali Tatar, son iki ay içinde dört kez toplantı ve görüşme yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.