DİK eşbaşkanlarını seçti

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Dersim İnşa Kongresi’nin (DİK) Eşbaşkanlığı’na Hülya Yer ve Mehmet Taşkale seçildi.

ŞAHİN BOZLAR

Dersim İnşaa Kongresi (DİK) ilk meclis toplantısını hafta sonu Bad Homburg'ta yaptı. Toplantıda eşbaşkanlar ile meclis sözcüleri seçildi ve komisyonlar belirlendi. Bu dönem DİK Eşbaşkanlığı’nı Hülya Yer ve Mehmet Taşkale yapacak. Meclis Sözcülüğü’nü de Leyla Yıldız ve Ali Çatakçı yürütecek. Ayrıca Tarih ve Kültür, İnanç, Ekoloji, Kadın, Hukuk, Diplomasi ve Örgütlenme komisyonları da oluşturuldu. 

Planlama da yapıldı 

Toplantıda yeni dönem planlaması da yapıldı. 4 Mayıs'ta Berlin ve Brüksel'de Dersim Soykırımı’na dair konferanslar yapılacak. Ayrıca bu yıl Dersim Festivali’nin korona tedbirleri göz önünde bulundurularak yapılması ve Kürt sivil toplum kurumlarıyla bir toplantı organize edilmesi de planlandı.

DİK yol gösterici olmalı

Toplantıdaki konuşmasında sanatçı Ferhat Tunç, “Dersim’in kadim Kürt kimliğini tartışmak hicap verici bir durum. Dersim, kuşkusuz planlı bir saldırıyla karşı karşıyadır. DİK'in bu konularda daha dikkatli, yol gösterici ve kucaklayıcı olması gerekir” dedi. 

Travma hafife alınmamalı 

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Demir Çelik de “Soykırımcı ve sömürgeci zihniyet, Dersim hakikatını tarumar etmekle kalmayıp, ortadan kaldırmaya yeminli bir strateji uyguluyor. Dersim’de siyasal, kültürel, ekolojik, kadın ve toplumsal kırım yaşanıyor. Yaşanan travmayı hafif görerek sıradanlaştırırsak çözümde de yetersiz kalırız” uyarısında bulundu. Çelik ortak mücadelenin önemine de vurgu yaptı.

Öldürücü darbe vurmak istiyorlar 

Gazeteci Erdal Er de Dersim’in Kürdistan'dan kopartılmak istendiğine dikkat çekerek, “Dersim'in karşı karşıya olduğu saldırının merkezinde Kürtsüzleştirmek ve Alevisizleştirmek var. Dersim'e öldürücü darbeyi vurmak istiyorlar. Biz de tüm bunları bilerek çalışma yürütmeliyiz” dedi. 

BAD HOMBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.