Dışarıda iki ay yaşayabildi

Ehettin Kaynar

Ehettin Kaynar

  •  73 yaşındaki Ehettin Kaynar, sadece HDP'nin Adalet Komisyonu üyesi olduğu için cezaevine atıldı, müebbet hapis cezası verildi. Yargıtay cezayı bozdu, ancak tutukluluğu sürdü. 
  •  Tedavi edilmeyen Kaynar'ın karaciğerindeki kanser, tüm vücuduna yayıldıktan sonra da 2 Eylül'e kadar tahliye edilmedi. Kaynar, önceki gece kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Cezaevinden ölüm döşeğinde tahliye edilen Ehettin Kaynar yaşamını yitirdi. Kaynar, son röportajında “Cezaevinde yüzlerce hasta var, tedavileri yapılmıyor, perişan durumdalar” demişti.  

Hakkında müebbet hapis cezası verilen 73 yaşındaki Ehettin Kaynar, cezaevinde yakalandığı kanser hastalığı sonrası cezası 6 ay ertelenerek 2 Eylül’de Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmişti. “Adalet Komisyonunda” yer aldıkları iddiasıyla 2015'te Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce haklarında dava açılan 13 kişiden Kerim Boran (78), Mehmet Çelik (75), Ferzende Elbi (73), Ehettin Kaynar (73), Abdülmecit Kaya (72) ve Abdullah Ateş’le (71) birlikte 9 kişiye, “Örgüt üyeliği”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve yağma” iddiasıyla ayrı ayrı müebbet hapis cezası verildi. Dosya kapsamında tutuksuz yargılanan Ehettin Kaynar, 2 Nisan 2021'de tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Tutuklu Kaynar, Mayıs 2022’de Edirne Cezaevi’nden Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Cezaevinde sağlık durumu her geçen gün ağırlaşan Kaynar, ailesinin girişimleri sonucu tedavi için 27 Temmuz’da Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’ne sevk edildi. Hastanede yapılan tetkikler sonucu Kaynar’ın 4’üncü evre kanser olduğu öğrenildi. Kaynar, Yıldırım Beyazıt Hastanesi’ndeki tetkiklerin ardından Sincan Kampüs Cezaevi içerisinde bulunan hastaneye sevk edildi.  

Kanser teşhisi sonrası hastane heyeti tarafından hazırlanan rapor, Kaynar’ın tahliyesi talebiyle İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. ATK, rapor sonucunda Kaynar’ın İstanbul ATK’ye sevkini istedi. Ancak hastane, Kaynar’ın İstanbul ATK’ye gönderilemeyecek kadar durumunun ağır olduğu cevabını verdi. Bunun üzerine ATK, yeniden bir heyet raporunun hazırlanmasını istedi. Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde tekrardan tetkikler yapılarak, 2’nci bir heyet raporu hazırlandı ve ATK’ye gönderildi.

Gönderilen ikinci rapor ile ATK 3’üncü İhtisas Kurulu, “Kaynar metastatik hepatosellüler karsinom tanısı ile genel durumu orta-kötü şekilde hastanede tedavi gördüğü bildirilmekle, halihazırda; hastane şartlarında takip ve tedavisine devam edilmesi gerektiği, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanunun 16/2 maddesi kapsamında değerlendirildiğinde 6 ay süre ile cezasının infazının tehirinin uygun olduğu, tehir süresinin bitiminde tedaviye cevabı, hastalığının son durumu, hastalığının survişi ile ilgili ayrıntı bilgileri içeren onkoloji raporu ve yeni çekilecek PET-CT tetkik sonucunun gönderilmesi sonrasında sorulan hususlar hakkında yeniden değerlendirileceği”ne karar verdi. Karar sonrası Kaynar, 2 Eylül’de cezaevinden çıktı. 

Tahliye olduktan sonra hasta yatağında MA'ya konuşan Ehettin Kaynar’ın nefes almakta zorlandığı görülüyordu. Kaynar, konuşmasında “Cezaevinde yüzlerce hasta var, tedavileri yapılmıyor, perişan durumdalar. Benim olduğum yerde hastane, tutukluları ‘yer yok’ deyip kabul etmiyor” diyerek hasta tutsakların durumuna dikkat çekmişti. 

Kaynar’ın cenazesi, Tecirî köyünde toprağa verildi. Cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı.   IĞDIR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.