Doğalgaza zam, yenileri de yolda

  • Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere sanayi ve doğalgaz santrallerine uygulayacağı tarifede yüzde 15 zam yaptı.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, BOTAŞ’ın sanayi ve elektrik üreten santrallere sattığı doğalgazın fiyatında artışa gitmesinin halka zam olarak yansıyacağını söyledi. Gelen son zamla birlikte BOTAŞ’ın yıl içerisinde, doğalgaz satış fiyatlarını konutlar ve küçük sanayi için yüzde 17,8 büyük sanayi için yüzde 45, elektrik üretim santralları için yüzde 67,5 oranında artırdığını hatırlatan Yener,  “Devam edecek bu artışlar başka yıkıcı sonuçlara da neden olacaktır” dedi. Yener, maliyetlerinin artmasıyla sanayi kuruluşlarının ürettikleri ürünlerin fiyatlarına zam yapacağını belirterek, şöyle konuştu: "Elektrik üretiminde durum vahim. 2020’de üretilen elektrik içinde doğalgaz yakıtlı santralların payı yüzde 23 iken, bu yılın ilk yedi ayında bu pay yüzde 30’a yükseldi. Santralların doğalgaz alım fiyatlarındaki artışlar, üretim maliyetlerine doğrudan yansıyacak. Bu durum, Ekim’de elektrik fiyatlarına yapılacağı söylenen yüksek oranda zammın da gerekçesi olacak."

 

Yıllık enflasyonyüzde 19’u aştı

TÜİK’in açıkladığı Ağustos verilerine göre, enflasyon yıllık bazda yüzde 19,25 arttı. Böylelikle enflasyon, Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 19’luk politika faiz oranını geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos’un enflasyon verilerini yayınladı. Ağustos’ta enflasyon aylık yüzde 1,12 arterken yıllık artış 19,25 oldu. Böylelikle enflasyon, Merkez Bankası’nın belirlediği yüzde 19’luk politika faizi oranını geçmiş oldu. Ayrıca Aralık’a göre enflasyon yüzde 11,65 olurken, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 15,78 olarak ölçüldü. 

Yıllık TÜFE’ye göre 7 ana grup daha düşük, 5 ana grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık en düşük artış yüzde 1,79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 29 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 22,91 ile ev eşyası ve yüzde 21,76 ile ulaştırma oldu.

Ağustos 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden 307’sinin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.