Dolar 10 barajını zorluyor

  • Son 5 yılda değerinin üçte ikisini kaybeden Türk Lirası'nın değer kaybı dün de sürdü. Dolar/TL'de 9,98’lik rekor seviye görüldü. Böylece psikolojik bir eşik olan 10 barajını aşmaya ramak kaldı.

 

Dolar/TL, ABD’de enflasyonun 1990’dan bu yana görülen yüksek seviyeye çıkması ve Türkiye’de enflasyon ve para politikası endişeleriyle 9,98’lik yeni rekora yükseldi. Euro/TL de gün içinde 11,44 seviyesine kadar çıktı.

Piyasalarda iç veri gündeminde dün Eylül ayı ödemeler dengesi, Merkez Bankası (TCMB) haftalık verileri izlendi. Bugün ise Eylül sanayi üretimi ile TCMB Kasım ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçları takip edilecek veriler arasında yer alıyor. ABD piyasaları ise tatil nedeniyle kısmen kapalı olacak. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise Ekim sonunda 470 baz puandan başlayan düşüşünü bu hafta itibarıyla 400 baz puanın altına kadar gerilemişti. Düşüş ardından yükselişe geçen CDS günü 405/411 baz puanda tamamladı.

Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin bir şekilde sıkılaştırma ya da destekleri azaltma eğilimine girdiği dönemde TCMB ise yükselen enflasyona ve değer kaybeden TL’ye rağmen dünyanın aksine gevşeme eğiliminde. TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise ekimde yükseldiği yüzde 20’lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki yükselişini daha da yukarı çekebileceğinden de endişeli.

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB para politikası toplantısı da yakından takip ediliyor. Eylül’den beri politika faizini 300 baz puan indiren TCMB'nin indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Deutsche Bank, bu ay ve önümüzdeki ay yapacağı toplatılarda faizleri 100'er baz puan düşürmesini beklediğini paylaştı. Ekonomist Atilla Yeşilada, bu politikalarla enflasyon beklentilerinde bozulmanın devam etmesini beklediğini belirterek, "2022 TÜFE enflasyonun bu resim içinde yüzde 25'in altında olması kolay değil" dedi.

Kasım ve Aralık aylarında yoğunlaşan dış borç geri ödemeleri de kur üzerinde baskı yaratıyor. Piyasalarda takip edilen bir diğer konu ise yabancı yatırımcı eksikliği. Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son7 haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.