Dolzer, suç duyurusunda bulundu

Dünya Haberleri —

Martin Dolzer

Martin Dolzer

  • Defend Kurdistan heyetinde yer alan ve Hewlêr’e gidişi Düsseldorf’ta Alman polisi tarafından engellenenler arasında yer alan Sol Partili Martin Dolzer suç duyurusunda bulundu.

 

Türk devleti tarafından işgal edilen alanlarda incelemelerde bulunmak, halka, doğaya ve ekolojiye verilen zararları yerinde görmek ve raporlaştırmak için 12 Haziran’da Düsseldorf havaalanından Hewlêr’e gitmek isteyen 27 kişilik heyet, Alman polisi tarafından engellenmişti. "Gidişiniz Türkiye ile ilişkilerimizi olumsuz etkiler" denilerek engellenen heyet üyelerinden 19’u hakkında bir ay boyunca yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Suç duyuruları devam edecek

Heyet üyeleri, hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu engellemeyi yargıya taşıyor. Sosyolog Dolzer dün Düsseldorf Savcılığı’nda, Hewlêr’e uçuşlarını engelleyen federal polisi memurları ve yetkili kurumlar hakkında "özgürlükten yoksun bırakma ve zorlama" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Diyalog olmasa barış da olmaz

Güney Kürdistan’da Türk ordusunun kimyasal silah kullanarak sivillere yönelik uluslararası hukuka aykırı saldırıları sürerken, gidişlerinin engellenmesinin jeopolitik çıkarlar sonucu gerçekleştiğini kaydeden Dolzer, "Barış sadece diyaloğla sağlanabilir" dedi. Hamburg Federal Parlamento eski Milletvekili Dolzer, "Bölgedeki sivil halk ve siyasetçilerle Alman siyasetçileri arasında geçen diyaloğu engellemek, Almanya’nın çıkarıları arasında olmamalı" mesajı verdi.

İşgali durdurmak için çalışmalı

Federal Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko da bir basın açıklaması yayınlayarak engellemeye tepki gösterdi. Dolzer’i bölgede temaslarda bulunması için proje çalışanı olarak görevlendirdiklerini belirten Hunko, "Almanya’nın Erdoğan hükümetinin gözüne girmek yerine, Türkiye'nin uluslararası hukuka uyması ve Kuzey Irak'taki (Güney Kürdistan) işgal girişimini bir an önce sonlandırması için baskı uygulaması gerekir" dedi.

Yasal hiçbir dayanağı yok

Seyahat özgürlüğünün engellenmesinin "kabul edilemez" olduğunun altını çizen Hunko, bunun tekrarlanmaması gerektiğine vurgu yaptı. Dolzer’in Hewlêr’de diplomasi görüşmeleri için görevlendirildiğine dikkat çeken vekil Hunko, "Dolzer, proje görevlisi olarak milletvekilleri, siyasetçiler, STK temsilcileri ile temaslarda bulunup raporlaştıracaktı. Bunu bir yazılı bir belgeyle havaalanındaki polislere iletmesine rağmen görmezden gelindi. Devreye girip polislerle görüşmek istemem de polis tarafından reddedildi ve gidişler engellendi. Görünürde hiçbir yasal dayanağı olmayan bu skandal uygulama karşısında hayretler içindeyim" dedi.

Akbulut da hesap sordu

Defend Kurdistan heyetinin engellenmesi parlamento gündemine de taşınmıştı. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, federal hükümete, Güney Kürdistan’a gidişlerin neden engellendiğini içeren bir soru önergesi vermişti. Akbulut, ayrıca hükümetin Duhok başta olmak üzere Güney Kürdistan'da Türk devleti tarafından bin 500 kişinin yaşadığı 22 köyün boşaltılması, binlerce ağacın yakılıp kesilmesi ve sivillerin öldürülmesini nasıl değerlendirdiğini sormuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.