Dört ayda 3 bin 262 gözaltı

Tutuklamalar

Tutuklamalar

  • CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, son dört ayda yaşanan ihlallerini raporlaştırdı. Buna göre; son dört ay içerisinde 120 toplantı ve gösteri yürüyüşüne saldırıldı. 

Çeşitli soruşturmalar kapsamında 3 bin 262 kişi gözaltına alındı. 539 habere erişim engeli getirildi. 95 kadın kadın ketledildi, 72 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Bülbül, Adalet Raporu'nun dördüncüsünü yayımladı. Bülbül, raporunda Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan hak ihlallerini sıraladı. Rapora göre; Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da son dört ay içerisinde en az 120 toplantı ve gösteri yürüyüşüne saldırıldı. Çeşitli soruşturmalar nedeniyle 3 bin 262 kişinin gözaltına alındı, 521 gün boyunca her türlü eylem ve gösteri salgın gerekçesiyle engellendi. 95 kadının boşanmak istediği, barışmayı, ilişkiyi reddettiği, yani kendi hayatına dair karar aldığı için birinci derece yakını, eski eşi ya da sevgili tarafından katledildiğini, 72 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu raporladı. 

Haziran’dan Ekim’e kadar, en az 539 habere erişim engeli getirildi, cezaevlerinde ise 2 bin 383 kişi hak ihlaline uğradığı belirtildi. Bülbül, raporda yer verdiği bu veriler üzerine, "Tüm yetkilere rağmen kendine sorumluluk atfetmeyen Saray’ın kara tablosudur. Bir devletin yerine getirmesi gereken kamu hizmetinden yurttaşlarını yoksun ve ihmal zinciriyle baş başa bırakmasının sonucudur" değerlendirmesini yaptı. 

Bülbül raporunda; Meclis çatısı altında 27 yasama döneminin tamamında AKP'nin 572 kanun teklifinden 172'sinin kabul edilerek kanunlaştığını; muhalefetin verdiği 3 bin 76 kanun teklifinden ise hiçbirinin kabul edilmediğini vurguladı. 
Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2020’ye ait "Adli İstatistikleri"ne işaret edilen raporda, geçtiğimiz yıl 1 milyon 541 bin kişi hakkında çeşitli suçlardan mahkumiyet verildiğine tespit edildi. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında geçtiğimiz yıl 2 bin 897 mahkumiyet, 3 bin 384 hakkında beraat kararı verildi. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun bu yıl dahil son 5 yılda toplam 67 milyon TL'nin üzerinde bir bütçesinin olduğu belirtilen raporda, 2017’de hiçbir dosya hakkında hak ihlali kararı verilmediği; 2018, 2019 ve 2020 yıllarında ise yalnızca 375 dosya hükme bağlandığı, bu dosyalar hakkında da "incelenemezlik kararı" verildiğine dikkat çekildi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.