Dört yılda 40 soruşturma

  • Gazeteci Oktay Candemir hakkında, yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle son dört yılda 40 soruşturma açıldı. 

Van’da uzun yıllardır gazetecilik yapan Oktay Candemir hakkında, son dört yıl içinde 40 soruşturma açıldı. Candemir, onurlu gazeteciliği yapmaya devam edeceğini söyledi.

Gazeteci Oktay Candemir, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Edremit Belediyesi’ni 7 bin fazla oy almasına rağmen KHK’li olduğu gerekçesiyle HDP adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit yerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından mazbata verilen AKP’li aday İsmail Say’ı eleştirdiği için açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Say’ın temsilen belediye başkanı koltuğuna çocuğun oturulduğu fotoyu sosyal medyada paylaşan Candemir, şunları belirtti: “Bak Bejan seçimi HDP’ye karşı farkla kaybettim. Ama İçişleri bakanımız onlara mazbata vermedi ve ben avantadan başkan yaptı. Sana oku adam ol falan diyecem ama o eskidendi, şimdi iktidar arkandaysa başkan sensin. Seçim meçim hikaye beni örnek al. İsmail Say: Beleşten başkan.” 

Say, Candemir’in paylaşımı sonrasında 24 Nisan’da Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Say’ın şikayeti sonrasında hakkında soruşturma başlatılan Candemir, 17 Haziran’da Van Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak, ifadesi alındı. 

Son 4 yılda hakkında açılan 40 soruşturma için ifade verdiğini anlatan Candemir, daha önce Edremit Belediye Başkanı hakkında yaptığı paylaşımdan dolayı da ifade verdiğini aktardı. Son dönemde gazetecilere yönelik Van’da baskıların artığına dikkat çeken Candemir, “Gazetecilere sokakta haber yaptırılmıyor ya da darp ediliyoruz. Van’da eylem ve etkinlik yasağıyla özel bir politika yürütülüyor. Bu özel politikayı deşifre eden, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan, Van halkının baskı altına olduğunu yazan gazeteciler hakkında davalar açılıyor. Mesleğimizi yerine getirdiğimiz için adliyelere gidiyoruz” diye konuştu. 

Candemir, Sedat Peker’in delileriyle ortaya koyduklarıyla ilgili herhangi bir savcının kılını kıpırdatmadığına işaret eden Candemir, şunları söyledi: ”Bize herhangi suç bulunmayan sanal medya paylaşımlarından dolayı hemen soruşturma açılıyor. Muhalif gazetecilerin yaptığı haberler, analizler suç olarak sayılıyor. Ortada görevini yapmayanlar var ama görevini yapamaya çalışan gazetecilerin de görevini yapmalarına engel oluyor. Meslek etik ve ahlakını çiğneyerek, gazeteciliği ayaklar altına almak isteyenlere rağmen onurlu gazeteciliği yapmaya devam edeceğiz.”

 MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.