Dünya’da vakalar yükseliyor

Dünya Haberleri —

Almanya’da yüksek vakalar nedeniyle zorunlu aşılama gündemde. Foto: AFP

Almanya’da yüksek vakalar nedeniyle zorunlu aşılama gündemde. Foto: AFP

  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaklaşık 21 milyon ile salgının başından bu yana en yüksek haftalık vaka sayısının kayıtlara geçtiğini açıkladı. 

DSÖ'nün dün yayımlanan haftalık raporuna göre; geçen hafta dünya çapında 21 milyon yeni vaka tespit edildi. Vaka sayısında bir önceki haftaya göre yüzde 5'lik artış kaydedildi. DSÖ raporuna göre geçen hafta dünya genelinde koronavirüsten ölenlerin sayısı ise yaklaşık 50 bin. 

Omicron riski devam ediyor 

DSÖ raporunda vaka sayısındaki artışın yavaşladığı ancak Omicron'un dünya genelinde diğer endişe verici varyantlara göre baskınlığını artırmayı ve riskini sürdürdüğü ifade edildi. 

DSÖ'nün rakamlarına göre; son 30 günde alınan vaka örneklerinden yüzde 89,1'ini Omicron oluşturuyor. Daha önce baskın olan Delta varyantının payı ise yüzde 10,7 düzeyinde.

Almanya'da durum ciddi

Öte yandan Almanya'da da salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre Çarşamba sabahı itibarı ile son 24 saat içinde yaklaşık 164 bin yeni vaka tespit edildi. Ülkede dün koronadan ölenlerin sayısı ise 166 olarak açıklandı.

Halkın yarısı üç aşılı

RKI verilerine göre; 83 milyon nüfuslu Almanya’da yaklaşık 61 milyon kişi yani nüfusun yüzde 73,2’i tam aşılandı. Nüfusun yüzde 75’i de tek doz aşılı. 43 milyonu aşkın kişi de üçüncü doz hatırlatma aşısını oldu. Ancak aşılama oranları Omicron varyantlı yeni dalgaya karşı etkili değil. 

Bundestag zorunlu aşıyı görüştü

Ülkede zorunlu aşılama yapılması tartışılıyor. Federal Meclis de dün ilk kez zorunlu aşılamayı gündemine aldı. Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), milletvekillerinin serbestçe karar vermeleri konusunda anlaşmıştı. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach tartışmada SPD milletvekili olarak söz alarak aşı zorunluluğunun gerekliliğini anlattı. Tartışmalı geçen görüşmelerde özellikle aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin muhalefeti dikkat çekti. FDP’li kimi vekiller de zorunlu aşılama konusunda çekinceleri olduğunu söyledi. Yerel saatle saat 15.00'te başlayan görüşmeler gazetemizin baskıya girdiği saatlerde devam ediyordu.

CENEVRE/BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.