Düşman hukuku uygulanıyor

Kadın Haberleri —

Halise Aksoy

Halise Aksoy

  • Oğlunun cenazesi PTT kargosuyla gönderilen 56 yaşındaki Halise Aksoy, defalarca gözaltına alındıktan sonra kızı ve torunuyla birlikte tutuklandı. Sağlık durumunun iyi olmadığını söyleyen avukatları, düşman hukukunun uygulandığını belirtti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Nisan'da gözaltına alınarak tutuklanan 56 yaşındaki Halise Aksoy’un sağlık durumu kötüye gidiyor.

Amed merkezli soruşturma kapsamında 25 Nisan’da 21 ilde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi, hukukçu, sendika yöneticisi ve sanatçının bulunduğu 128 kişiden biri de Dersim’de şehit düşen oğlu Agit İpek’in cenazesi kendisine kargoyla teslim edilen Halise Aksoy'du. Gözaltına alınan Halise ve kızı Mizgin Karataş, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Evine defalarca kez yapılan baskın ve gözaltılar tepki çekerken, evinde saatlerce süren arama ve işkencelere dönük haberler ise gazetecilere suçlama olarak yöneltilmişti.

JINNEWS'ten Şehriban Aslan'ın haberine göre; Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Halise Aksoy'un sağlık durumu iyi değil, cezaevi koşulları rahatsızlıkları tetikledi. İlk günden bu yana birçok hak ihlaline maruz bırakılan Aksoy, ilk hak ihlalini geçici koğuşta yaşadı. Bir tutsak yakını, şunları paylaştı: “İlk tutuklandığı hafta resmi tatil olması gerekçesiyle dört gün geçici koğuşta bekletildi ve içecek suya ulaşmakta bile zorlandı. Şeker ve tansiyon hastası olmasına rağmen bunlar göz önünde bulundurulmadı. Öte yandan Halise Ana 56 yaşında ve birçok rahatsızlıkları söz konusu. Eklem ağrıları, kalp rahatsızlığı, şeker, tansiyon gibi. Koğuş yapısı iki katlı olması nedeniyle gün içinde birkaç kez merdivenlerden inip çıkması gerekiyor, ancak bu onu çok yoruyor. Nefes darlığı problemi yaşamaya başlamıştı. Diğer bir konu ise Halise annenin kızı Mizgin ve torunu Çiya’nın da tutuklu olması. Bu durum Halise’yi manevi anlamda çok zorluyor. Hem kendisi, hem kızı hem de torunu içeride ve torunu için de uygun yaşam şartlarının olmamasından dolayı tepkili. Ancak dışarıda da torunu Çiya’ya bakabilecek kimse yok ve zorunlu bir şekilde yanlarına aldılar.

Çok güçlü bir kadın

İlk hastaneye sevkinde kelepçeli götürülmeyi kabul etmemiş ve geri dönmüştü, ancak rahatsızlıkları artınca gitmesi noktasında zorladık. En büyük problemlerden biri de beslenme sorunu. Cezaevinin verdiği yemekler mecbur olmadıkça yenilecek türden değil. Hele de Halise Ana gibi rahatsızlıkları olan biri için hiç uygun değildi. Tüm bunlara rağmen Halise anne çok güçlü ve morali yüksek. Her arkadaşa güç verme noktasında da elinden geleni yapıyor.

Kürtçe kitaplar okuyor

Tutuklandıktan sonra Kürtçe kitaplar istedi ve gelen kitaplarla okuma ve yazma öğrenmeye başladı. Biraz biliyordu ama cezaevinde bunu daha iyi bir seviyeye taşıdı. Gün içinde kitap okuyor ve okuduğu kitaplarla ilgili düşüncelerini de paylaşıyor. Anlamadığı kısımlarla ilgili bize soruyor. Yazmayı az biraz biliyordu fakat daha çok geliştirdi. Artık kendisine gelen mektuplara kendisi cevap yazmaya başladı.”

Tutukluluk halinin devamına

Cumartesi günü müvekkili ile görüştüğünü kaydeden Av. Necat Çiçek de şu bilgileri verdi: “Perşembe günü kalbinde sızı hissetmiş ve cezaevi revirindeki doktor ‘Ben burada müdahale edemem’ diye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne göndermiş. Görüştüğümde hala ara ara sıkışmalar olduğunu söyledi ve kalp rahatsızlığının ailede genetik olduğunu söyledi. Ayrıca dosyada iddianame hazırlık aşamasında, toplanacak herhangi bir delil durumu da kalmadı. Annenin bu durumundan sonraki tutukluluk durumu tamamen düşman hukukunun bir pratiği olarak karşımıza çıkıyor. Dosya ile ilgili olarak geçtiğimiz Cuma günü tutukluluk gözden geçirme oldu. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutukluluk halinin devamına kararı verdi. Karara karşı itiraza ettik, bayramdan sonra itirazın sonucu gelecek.”

Avukat Zeynep Karayılan da “Halise Ana ve kızı Mizgin’in bırakılmaması açıkça hukuka aykırıdır. Bu tamamen düşman hukuku uygulandığının göstergesidir” dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.