Ebdî, Kurdistanî güçlere seslendi

“Lozan: Bölgenin huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümü” çalıştayı

“Lozan: Bölgenin huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümü” çalıştayı

  • Hesekê'de düzenlenen “Lozan: Bölgenin huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümü” konulu uluslararası çalıştaya videolu mesaj gönderen QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, tüm Kurdistanî güçlere seslendi.

Ebdî, tüm Kurdistanî güçler arasında şartsız diyalog başlamasını, 10 yıl önce akamete uğrayan Kürt Ulusal Kongresi çalışmasının güncellenmesini ve Rojavayê Kurdistan'da da Kurdi diyalogun kaldığı yerden devam etmesini istedi. Ebdî, QSD ve Rojavayê Kurdistan olarak önkoşulsuz hazır olduklarını söyledi.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından Lozan Antlaşması'nın 100. yılı vesilesiyle organize edilen “Lozan: Bölgenin huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümü” konulu uluslararası çalıştay, dün 150 siyasetçi, araştırmacı ve hukukçunun katılımıyla Hesekê’de başladı. Saygı duruşunun ardından açılış konuşması yapan NRLS Yönetim Kurulu Üyesi Rakan Şêxî, çalıştayı düzenleme amacını şöyle özetledi: “Lozan Antlaşması, Kürtler üzerine yapılan hesaplar ve imzalanan anlaşmalar, Kürt halkının çektiği acılar ve yapılan anlaşmalara bağlı olarak ortaya çıkan ve günümüze kadar çözülemeyen sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Ayrıca çalıştayda yürütülecek tartışmalarla anlaşmaları imzalayan tarafların konuyu yeniden gözden geçirmelerine ve halklar üzerindeki baskıları kaldırmalarına ilişkin kamuoyu yaratmak istiyoruz.”

Lozan kirli bir komplodur

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Lozan Antlaşması'nı geçen yüzyılınhakim güçlerinin kirli bir komplosu olarak nitelendirerek, “Kurdistan ülkesi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran arasında bölüşüldü. Böylece Kürtler, Araplar ve Süryaniler aleyhine imzalanan en tehlikeli antlaşmalardan oldu” dedi. Kürtlerin bu antlaşmayla karanlık bir sürece girdiğini ve kurban haline getirildiğini söyleyen Bêrîvan Xalid, şöyle devam etti: “Kurdistan'ı parçalayan devletler, savaş ve baskı araçlarını halklara karşı kullandı. Suriye’de ‘Arap kemeberi’, Irak’ta Enfal ve kimyasal, Türkiye’de ise asimilasyon ve inkar politikaları şeklinde görülen köleleştirme, öldürme, göçertme, tutuklama, köy ve kentlerin yıkımı, kimlik, dil ve kültürlerin yok sayılması gibi uygulamalar devreye sokuldu.”

Soykırım projelerine cevabız

Lozan ve ona bağlı gelişen tüm saldırı ve inkara rağmen Kürtlerin mücadesini sürdürdüğünü vurgulayan Bêrîvan Xalid, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim modelinin etnik ve kültürel soykırım projelerine karşı cevap; halkların demokratik yaşam idaresi olduğunu söyledi.

Özellikle işgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’deki kazanımları hedef aldığına işaret eden Bêrîvan Xalid, “Türk devleti, Lozan sınırlarını da aşarak yıkılan Osmanlı İmparatorluğunu diriltmek istiyor. Kuzey-Doğu Suriye’nin bazı bölgelerinin işgal edilmesi, Irak ve Libya’ya müdahale, çetelerinin kullanılması Türkiye’nin bu amacına yöneliktir” dedi. 

 

 

Yeni Lozan'a izin vermeyiz

Lozan’ın 100. yıl dönümünde halkların özgürlük, demokrasi hedefleri ve umutlarına karşı her türlü anlaşma ve uzlaşmayı reddediklerini söyleyen Bêrîvan Xalid, yeni bir Lozan’a izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerine Kürt halkanın meşru haklarına destek vermeleri çağrısında bulunan Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Kurdistan’ın dört parçası ve yurt dışındaki Kürtleri de birlik ve mücadeleye davet etti.

Ebdî: Kürtlerin imkanları var

Çalıştaya videolu mesaj gönderen QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, Lozan Antlaşması ile başlayan inkar politikasının sonuçsuz kaldığını belirterek, Kürtlerin günümüzde Ortadoğu’da varlıklarını kabul ettirme ve haritadaki yerlerini alma imkanlarına sahip olduklarını söyledi. Kürtlerin gösterdikleri fedakarlık ve verdikleri bedellerle büyük kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Ebdî, Kürtlerin Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojavayê Kurdistan’da gasp edilen haklarını elde etme mücadelesini sürdürdüklerini belirtti.

Şartsız diyalog başlamalı

Genel Komutan Ebdî, Kürt halkı ile siyasi ve askeri güçlerine şöyle seslendi: “Kazanımları koruma yöntemlerini geliştirmeliyiz. Bakur, Başûr, Rojava ve Rojlihat’ta önemli kazanımlar var, bunların korunması gerekiyor. Kazanımlarımızı korumak için bazı adımları atmamız gerekiyor. Her şeyden önce bütün Kürt güçleri arasından ön şartsız diyalog kurulmalı. 10 yıl önce başlayıp akamete uğrayan Kürt Ulusal Kongresı çalışmaları, bugünük koşulalar göre güncellenerek devam etmeli ve sonuca ulaşmalı. Bunları yapmak zorundayız, çünkü ancak böyle uluslararası alana hitap edebilir ve bir kez daha parçalanmaktan korunabiliriz. Bu yüzyılı da kayıpla geçiremeyiz. Biz Rojavayê Kurdistan olarak, Kürt davası için Kurdistanî güçlerle kayıtsız ve şartsız diyaloga hazırız. Bildiğiniz gibi üç yıl önce QSD'nin inisiyatifiyle burada Kürtler arasında bir diyalog başlatıldı. Bazı ilerlemeler sağlandı, siyasi konularda olumlu gelişme oldu. Sonra bazı gerekçelerle bu çalışma durdu. Bugün bu çalıştay vesilesiyle bir kez daha çağrıda bulunuyorum; Rojava'daki bu Kurdi diyalog kaldığı yerden devam etmeli. QSD tavrını sürdürüyor.” HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.