
Rojava devriminin 15. ayında Efrîn'de bir eğitim seferberliği yaşanıyor. Baas rejimi döneminde askerlik şubesi olan bina, Kürt dili üzerine araştırmaların yapıldığı, derslerin verildiği, sözlük, kitap ve dergilerin hazırlandığı bir merkez haline getirildi. Bu merkezde herkese Latin alfabesiyle okuma yazma öğretiliyor. Böylece tüm halk Kürtçe okuyup yazabilen hale getirilirken, Kürtçe öğretmenlerin ilk durağı da bu okul oluyor. Kursları tamamlayan öğretmen adayları, daha sonra Kürt Dil Akademisi'ne gönderilerek, bu kurum tarafından görevlendiriliyor. Burada eğitimini tamamlayan Kürt gençleri, resmi olarak okullarda Kürtçe öğretmeni olabiliyor.
Kitaplar hazırlanıyor
Savaş koşullarının tüm olumsuzluklarına rağmen, eğitim seferberliği sürüyor. Devrimle birlikte oluşturulan okullarda, akademilerde, bir yandan öğretmenler yetiştirilirken, bir yandan halka Latin alfabesiyle okuma yazma öğretiliyor.
Sosyal bilimler ders kitapları, gözden geçirilerek yeniden düzenlendi. Pozitif bilim ders kitapları da Kürtçeye çevrildi. Yeni yazılan tarih kitabının da bu yıl okutulması planlanıyor.
Öğrenci sayısı arttı
40 bin olan öğrenci sayısının, bu yıl 50 bini bulması bekleniyor. Kentte, toplam 360 okul bulunuyor. Efrîn'deki her köyde ilkokul bulunuyor. Lise ve ortaokul öğretimi için de taşımalı eğitim yapılıyor. Efrînli gençlerin, savaş nedeniyle üniversiteye gitme olanağı ise bulunmuyor. Qamişlo'da bulunan tek üniversite de 3 yıl önce rejim tarafından kapatıldı.
Arapça ders veren öğretmen sayısının çok olduğu Efrîn'de Kürtçe öğretmen sayısı da her geçen gün artıyor. Bölgede daha önce öğretmenlik yapanların yanı sıra, göç ile Arapça ders veren Kürt öğretmenler de geldi. Bir yıl içinde bütün öğretmenlere Kürtçe zorunluluğu getirilerek, gelecek yıl okullarda müfredattan eğitime her şeyin Kürtçe olması, 3 yıl içinde Kürtçe eğitim sisteminin tamamen oturtulması hedefleniyor.
ARZU DEMİR/ANF/EFRîN
Rojava'ya yardım gönderildi
Hakkari ve Ağrı'da toplandıktan sonra Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerine yollanan 25 kamyon yardım malzemesi, Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Dirbesiyê'ye gönderildi.
Rojava ile dayanışma amacıyla Hakkari ve Ağrı'da toplandıktan sonra Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerine gönderilen ihtiyaç malzemeleri ve tıbbi ilaçlar, diğer ilçelerden toplanan yardım malzemeleri ile birlikte 25 kamyona yüklendikten sonra Rojava'ya gönderilmek üzere Şenyurt Sınır Kapısı'na götürüldü. Yardımlar, Rojava'nın Dirbesiyê kentine gönderilmek üzere Kızılay ekiplerine teslim edildi. Askerler tarafından tek tek kontrol edilen yardım malzemeleri, daha sonra Şenyurt geçiş noktasında kurulan yükleme bandı ile Rojava'nın Dirbesiyê kentine gönderilmeye başlandı.
DİHA/MARDİN