Ekonomideki kriz intihara sürüklüyor

  • HDP'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sunduğu rapora göre, 10 ayda ekonomik nedenlerden ötürü en az 104 intihar girişimi sonucunda 76 kişi yaşamını yitirdi. 

HDP Emek Komisyonu, 1 Ocak-30 Ekim tarihlerini kapsayan “Emek alanına ilişkin gündem ve hak ihlalleri” başlıklı 514 sayfalık rapor hazırladı.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Vedat Bilgin’e sundu.

Rapor kapsamında gün gün verilen bilgiler ışığında 1 Ocak-30 Ekim arasında yaşanan hak ihlalleri ve grevlere dair şu veriler yer aldı:

*  İşçiler tarafından 60 kez grev kararı alındı, 18’i gerçekleştirilebildi.

* En az 99 kez emekçiler tarafından düzenlenen basın açıklaması, protesto vb. eylemler, devlet güçlerinin saldırısına uğrayarak izin verilmedi; saldırılarda bin 460 işçi gözaltına alındı.

*  İSİG tarafından hazırlanan raporlara göre bin 847 işçi iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirdi.

*  Ekonomik nedenlerden ötürü en az 104 intihar girişimi sonucunda 76 yurttaş hayatını kaybetti.

*  İhmaller sonucunda en az bin 436 işçi yaralandı.

* Emekçilere dönük en az bin 801 hak ihlali yaşandı.

* Her ay ortalama 19 işçi eylemi gerçekleştir.”  ANKARA

 

5 milyonun doğalgazı kesildi

Son 3.5 yılda 5 milyondan fazla abonenin doğalgazı, faturasını ödeyemediği için kesildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in “Avrupa'nın en ucuz doğalgazı Türkiye'de” açıklamasına tepki gösterdi. Akın, “Ocak 2018'den Mayıs 2021'e kadar geçen yaklaşık 3.5 yıl içinde toplam 5 milyon 232 bin 917 abonenin doğalgazı, faturasını ödeyemediği için kesildi” dedi.

Akın, CHP'nin kış aylarında ısınma masraflarını karşılamakta zorlanacak vatandaşlar için önerdiği kış fonunu tekrar gündeme getirerek iktidarı bunun yerine halka enerji tasarrufu aklı vermekle eleştirdi. Ahmet Akın, “Avrupa ülkeleri vatandaşlarına destek verirken AK Parti ‘kombiyi daha düşük derecede yakın' diye vatandaşımıza akıl veriyor. Biz ‘kış fonu' diyoruz, iktidar ‘kıs kombiyi' diyor” şeklinde konuştu.

 

SGK’nın açığı 94 kat arttı

CHP’li Demirtaş, SGK açığının Erdoğan döneminde 449 milyar liraya çıktığını belirterek, “SGK’yı Erdoğan batırdı” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, SGK'nın Kılıçdaroğlu dönemi ile Erdoğan dönemini kıyasladı. Demirtaş, “Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu 1992-1999'da yani 7 yıllık dönemde açık 4.6 milyar lira, Erdoğan'ın başbakan ve cumhurbaşkanı olduğu 19 yılda ise 449 milyar liraya kadar tırmandı. Yani SGK, Sayın Erdoğan döneminde, Kılıçdaroğlu döneminden tam 94 kat daha fazla açık verdi” dedi.

Demirtaş, SGK'nın icra takibindeki toplam alacağının 31 Aralık 2020 sonu itibarıyla 150 milyar lirayı aştığını ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.