Elimiz yakanızda!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Tek Adam’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini, “açık savaş ilanı” olarak yorumlayan kadınlar, “Yaşamlarımıza, haklarımıza, kazanımlarımıza elini uzatan takım elbiseliler, elimiz yakanızda" dedi. 

MA/İSTANBUL

İstanbul Sözleşmesi’nin Cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesine yönelik tepkiler büyüyor. Kadın hakları savunucuları, bundan sonraki süreçte şiddetin daha da artacağını öngörürken, hukukçular uluslararası sözleşmelerin Meclis’e götürülmeden sadece Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemeyeceğine dikkat çekiyor. Öte yandan İstanbul Sözleşmesi’nin ardından, sözleşmeyi referans alarak çıkartılan 6284 sayılı kanunun akıbeti de belirsiz.

Kararı tanımayan kadınlar ise, ülkenin dört bir yayında alanlarda.

Sözleşmeden çekilmeyi, “gözdağı” olarak tanımlayan HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik, “AKP'yi durdurabiliriz. Zulmün üzerine yürümek gerekiyor. ‘Ama içerde ama dışarda, zalimin üstüne böyle yürümek cesaret ister’ demişti Leyla Güven. Bu cesareti kuşanmak, sadece İstanbul Sözleşmesi için değil tek adamın kendisine karşı harekete geçmek gerek” diye belirtti.
 
Erkek devleti tanıyoruz
 
Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon üyesi Başak Yeşilot da, sözleşmenin uygulanması için kadınların uzun soluklu bir mücadele yürüttüğünü hatırlatarak, anlatılan ilkelerin İstanbul Sözleşmesi ile resmileşmiş olmasına rağmen her ay onlarca kadının katledildiğine dikkati çekti. Yeşilot, “Erkek devleti tanıyoruz. İyi hal, tahrik indirimleri ile erkekleri ödüllendiren mahkemesinden, arabuluculuk yapan kolluğundan, ‘çıplak aramayı yaşayan kadın söylemek için bir sene beklemez’ diyen siyasetçilerinden, ‘9 yaşında bir kız çocuğu evlendirilebilir’ diyen Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan tanıyoruz. Şüphesiz ki, bu kurumların, bir bütün kadına karşı işlenen suçları engelleyecek sözleşmeyi tanımadıkları aşikar” dedi.

Sözleşmeyi feshetmeye kalkan iktidara, kadınların bir cevabı olduğunu dile getiren Yeşilot, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erkek devlete cevabımız var. Bu sokaklarda, meydanlarda mücadele vererek, mahkeme salonlarına adaleti kadınlar getirerek, birbirimize yaşam birbirimize nefes olarak kazandığımız/kazanacağımız bütün hakları alacağız. Yaşamlarımıza, haklarımıza, kazanımlarımıza elini uzatan takım elbiseliler, elimiz yakanızda.”
 
Savaş ilanıdır
 
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyesi Havva Cuştan ise, cins kırımının had safhaya ulaştığına işaret ederek, sözleşmenin feshedilmesini, “Kadınlara açıktan bir savaş ilanıdır, erkekleri cesaretlendirmedir” sözleriyle yorumladı. “Tek adama cevabı kadınlar bundan sonra da sokakta verecekler” diyen Cuştan, kadınların öfkesini ve kararlılığını göstermeye devam edeceklerini vurguladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.