Emeği umutla, umudu alınteriyle örüyor

Kadın Haberleri —

  • İlham Yûsif Mihemed, 4 çocuk annesi 49 yaşında ekmeğini topraktan çıkaran, emekçiliği ile nam salmış bir kadın. Hasekê’ye bağlı Til Temir ilçesinin Hemra köyünde yaşamına devam ediyor. Tek başına çocuklarını büyütürken hem umut hem de emekle hayata tutunuyor.

 

SORGUL ŞÊXO - JINHA/HASEKÊ

Hasekê’ye bağlı Til Temir ilçesinin Hemra köyünde yaşamını sürdüren 3 kızı ve bir oğlu olan anne İlham Yûsif Mihemed, tek başına ailesinin geçimini sağlıyor. Sabahın erken saatlerinden gecenin ilerleyen saatlerine kadar emek veren İlham Yûsif, çevresinde de emekçiliği ile nam salmış. 

İlham Yûsif’in işleri yoğun fakat 50 dönüm işlediği arazinin yalnızca 10 dönümünden mahsul kaldırmak zorunda kaldığını üzülerek anlatıyor. Kuraklık ve su sorunu geri kalan arazideki mahsullerin yanmasına neden olmuş. “Bu yıl buğday ve çavdar hasadı yaptık. Ama baharın başında ektiğimiz arazilerin büyük bir çoğunluğu yandı. Ayrıca zararın nedenlerinden biri de Zirgan ve Habur nehirlerinin Türkiye tarafından kesilmesi nedeniyle verimsizlikti. Üstelik yağışlar da neredeyse hiç olmadı. 50 dönüm ekili arazinin yalnızca 10 dönümünden mahsul kaldırabildik.”

İlham Yusif, sabahın kör saatinde tarlasının yolunu tuttuğunu anlatıyor. Mahsul verimsiz de olsa tarlalardaki otların kışın hayvanlar için kaldırılması gerektiğini de ekliyor, “Kışın hayvanlarımızı besleyebilmek için en az bir ton saman ihtiyacımız var parayla alacak olursak çok pahalı ve belimizi doğrultamayız. Bu yüzden kendi besinlerimizi hazırlarken hayvanlarımızınkini de hazırlamak zorundayız” diyor.

‘Kürt kadınları güçlüdür’

İlham Yûsif, soluklanma, nefes alma ihtiyacını ancak çocukları ile ilgilenirken gerçekleştirdiğini söylüyor. “Çalışmaya o kadar çok alışıyor ki insan artık günlük yaşamımımızın bir parçası bu; yormuyor, usandırmıyor insanı. Hatta bazen ara verecek olsam tuhaf hissediyorum. Tarla, hayvanlar, ev işleri bunların hepsiyle tek başıma ilgileniyorum. Kürt kadınları güçlüdür, ben de tüm gücümü ve emeğimi kullanıyorum.”

‘Buralar bizim topraklarımız’

İlham Yûsif’in köyü ile Türkiye tarafından el konulan köyler arasında göz mesafesi var yalnızca. İlham Yûsif “Karşımızda hep tehdit gibi duruyorlar. Biz bu topraklardan sorumluyuz, annelerimizin, onların da annelerinin toprakları korkuyla, kaygıyla da olsa burada yaşamak zorundayız” diye konuşuyor.

Kış için planlar

Ekinlerin yanı sıra bu yıl ‘hermel otu’ olarak bilinen nazar otu tohumunun da epeyce yetiştiğini söyleyen, ev dekorasyonu için bol bol topladığını kaydeden İlham Yûsif, kışın hem kokusu hem de güzel işlemeler ve şekiller vererek kullanılmak üzere kaldıracağını anlatıyor. Çocuklarına da hermel’den süsler, işlememeli eşyalar yapmayı öğreteceğini belirten İlham Yûsif “Bizim kültürümüzün bir parçası hermel. Bu yüzden öğrenmelerini istiyorum. Hem evlerinde kullanabilirler hem de komşularına, sevdiklerine hediye etmek için kendi yapmayı bildikleri el emeği göz nuru bir hediyeleri olmuş olur” diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.