Emeğimiz görülmüyor
Dünya Haberleri —
- Artan hayat pahalılığına karşı Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (Verdi) üyesi işçiler, ülke genelinde yaklaşık 800 farklı noktada yüz binlerce işçinin katılımıyla Almanya tarihinin en büyük grevlerinden birini gerçekleştirdi.
M.ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG
Demiryolu işçilerinin artık ay sonunu bile getiremediği şartlarda çalıştığı Almanya’da tarihin en büyük grevlerinden biri gerçekleştirildi. Yaklaşık 27 yıldır Almanya’da demiryolu işçisi olarak çalışan ve sendikal mücadelelerde işçi temsilciliği yapan İlhami Çelik, iki günlük grevin detaylarını gazetemize anlattı. 28 Şubat’ın işçilerle yapılan toplu sözleşmenin son tarihi olduğunu belirterek söze başlayan Çelik, “Mart başından itibaren toplu iş sözleşme süresi başladı. Grevden önce işçiler ne istiyor diye bir anket yapıldı. Bu anketin sonucunda 35 bin geri dönüş oldu. İşçi sendikası olarak bir sene için en az yüzde 12 ve brüt maaş için de 650 euro zam talebimiz oldu. Bu talepler 50 ayrı firmada çalışan toplamda yaklaşık 180 bin işçinin ortak talebidir. Bu talepler doğrultusunda bizim de bağlı olduğumuz Trafik Toplu Taşıma(EVG) ve Almanya’nın en büyük ikinci sendikası olan Verdi, Almanya tarihinin en büyük grevini başlatma kararı aldı” ifadeleriyle grev kararını yorumladı.
İşçiler asgari ücretin altında çalışıyor
Salgın sürecinde herkesin evine kapanırken temizlik iş kollarında çalışanların yoğun mesaiyle çalıştığını hatırlatan Çelik, “Korona sürecinde devletin 3 ay boyunca halka sunduğu ucuz bilet imkanları dolayısıyla trenler adeta pislikten geçilmiyordu ama buna rağmen demiryollarında çalışan temizlik işçileri canla başla mesai yaptı. İşçiler bu üç aylık süre zarfında ekstra hiçbir ücret almadan hizmet sundu. Ukrayna Savaşı’ndan sonra hayat pahalılığı iki katına çıktı fakat işçilerin koşulları değişmedi” diyerek işçilerin her süreçte özveriyle çalıştığını vurguladı. Buna rağmen temizlik işçilerinin çoğunun asgari ücretin altında çalıştığını vurgulayan Çelik, işçilerin tüm iyi niyetlerine rağmen koşulların değişmemesinden yakındı.
İşçilerin talepleri meşru
Çelik ayrıca, iki sendikanın bir araya gelerek daha insanca bir yaşam için işverene uyarı niteliğinde grev kararı aldığını da hatırlatarak “14 Mart’ta Berlin’de bir miting yaparak isteklerimizi işverene bildirdik. Aynı akşam sendika temsilcileri ve işverenler bir araya gelerek toplantı yaptılar. İşverenler bize kabul edemeyeceğimiz kısa vadeli teklifler sundular. Ama bizim süreklilik arz eden bir artışa ihtiyacımız var. Yapılan iki günlük grevde de halktan olumlu tepkiler aldık. Herkes bizi haklı buldu” ifadeleriyle taleplerinin meşruluğuna değindi. Temizlik hizmeti sektöründe çalışan işçilerin yüzde sekseninin göçmen olduğunu da belirten Çelik, son olarak “Berlin’de 24 Nisan’da işverenlerle tekrar bir araya geleceğiz. Temizlik sektöründe çalışma koşulları çok ağır. Enflasyonu telafi eden bir maaş artışının olması gerekiyor. Bizler daha insanca koşularda yaşamak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz ve taleplerimizin arkasındayız” dedi.