Emek gaspına karşı en öndeler

Kadın Haberleri —

Başûrê Kurdistanlı kadın öğretmenler

Başûrê Kurdistanlı kadın öğretmenler

  • Başûrê Kurdistan’da yürütülen politikalar sonucu ortaya çıkan ekonomik kriz yaşam zorluklarını iki katına çıkarıyor. İşçiler, öğretmenler, memurlar ve toplumun her kesiminden yurttaşlar 2014 yılından bu yana çeşitli eylemler düzenlese de sorun çözülebilmiş değil. 35 bine yakın sözleşmeli öğretmen ise 10 yıldan fazla bir süredir atanmayı bekliyor.

Okullar bu sene 13 Eylül’de ders zili çalmış olsa da maaşlarını alamayan yüzlerce sözleşmeli ve kadrolu öğretmen, Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin’de yaklaşık bir aydır boykot kararı aldı. Eylemde ön sıralarda yer alan kadın öğretmenler, Rojnews’ten Mehran Remezan’a yaşadıkları süreci anlattı.

 

Pena Xidir

 

Adını tarihe yazdıranların izinden

Pena Xidir, Kürt kadınlarının güçlü olduğunu ve eylemlere katılarak haklarını talep etmeleri gerektiğini belirtti.

“Tarihe adını yazdıran ve dağlarda silah kaldırarak hakkını arayan Kürt kadınlarının izinden ilerliyoruz. Okullarda kadın öğretmenlerin sayısı erkeklerden fazla. Bu nedenle tüm kadınları alanlara çıkmaya ve haklarını talep etmeye çağırıyorum.”

 

Xende Teyib

 

Taleplerinde ısrarcılar

Kadın öğretmenlerin güç ve iradelerini aileden gelen eğitimden aldığını ifade eden Xende Teyib, kendilerini yapılan bu zulmü kabul etmediklerini kaydetti.

Xende Teyib, “Erkek öğretmenlerden hiçbir farkımız yok. Beraber eylemlere katılıyoruz. Kadın öğretmenler tarihteki Kürt kadın devrimcilerin izini takip ederek haklarını talep etmelidir. Taleplerimiz haklıdır. Bu nedenle iktidardan korkmuyor ve maaşlarımızın ödenmesiyle atamalarımızın yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Aşna Ezwed

 

Sorumlulukları ağır

Aşna Ezwed ise eylemlerde kadın sayısının az olmasına işaret ederek, sorumluluklarının daha fazla olduğunu söyledi.

“Eylemlere katılarak, daha güçlü eylemler düzenleyebilirler. Kadın devrimcilerin izinden giderlerse etkileri artar ve haklarını elde edebilirler.”

 

Dilan Azad

 

Bugün devrimin kalemle de yapıldığını ve en büyük desteği ailelerinden aldıklarını ifade eden Dilan Azad ise, “Toplumun kültürel seviyesi oldukça yüksek. Kadınlar sadece kendi mesleklerini yapmıyor, aynı zamanda çocukların yetiştirilmesi ve yaşadıkları toplumun geliştirilmesinde büyük bir rol oynuyor. Bu nedenle bir an önce hakları verilmelidir” şeklinde konuştu. SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.