Kültürümüzü koruyalım
Kadın Haberleri —
- Başûrlu kadın yazar ve aydınlar, Kürt halkının dilinin ve kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bunun temel nedeninin Kürt halkının dilini ve kültürünü korumayan hükümet olduğunu belirtiyor.
Her ulus ve toplum kendi kültürü ve diliyle tanınır ve bu varlığının devamının temeli olarak kabul edilir. Kürt halkının da Kürt kıyafetlerinden, geniş ve zengin kelime dağarcığından oluşan dil yapısına kadar kendine has zengin bir kültür ve sanatı vardır. Ancak Kürt kültürü, yabancı kültürlerin işgali ve etkisi nedeniyle büyük bir tehdit altında. Kürt halkına yönelik fiziksel saldırıların yanı sıra Kürt kültürüne ve geleneklerine karşı da özel bir savaş yürütülüyor.
Kadın yazar ve aydınlar, Kürt dili ve kültürünün korunması ve yeniden canlandırılmasına yönelik Rojnews’e konuştu.
‘Yabancı diziler Kürt kültürüne büyük zarar veriyor’
Yazar Selwa Ali, konuşmasının başında Kürt kültür ve sanatının korunmasında kadının rolüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Ulusal kültürün korunmasında kadınların büyük bir rolü var. Özellikle kadınların çocukları Kürt hikayeleriyle eğitip kendi dillerini konuşmaya teşvik etmesi, yine Kürt dili ve giyim kuşamında ısrar etmesi kültürümüzün korunmasında belirleyici olmaktadır. Yabancı diziler Kürt kültürüne büyük zarar veriyor. Bu diziler sadece yetişkinleri değil aynı zamanda çocuklarımızı da olumsuz etkiliyor.”
Kürt dili ve kültürüne yönelik ilk tehdidin, yeni neslin büyük bir kısmının anadilini iyi bilmemesi olduğunu belirten Selwa Ali, şöyle devam etti: “Eğitim Bakanlığı ve medya kanalları Kürt dili ve kültürünün korunması noktasında daha dikkatli olmalı. Bu konuda onlara büyük bir rol düşüyor.”
‘Kadınlar daha etkili olmalı’
Aynı konuya ilişkin konuşan Şair Helale Şevket de şunları söyledi: “Anneler ilk eğitmendir. Dolayısıyla Kürt dili ve kültürünün korunmasında çok önemli bir rolleri bulunuyor. Bunun için kadınların kültür ve sanatın korunması konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerekir. Kültürümüz ve kelime dağarcığımız büyük bir risk altında. Neden kültürümüz yerine dışardan ihraç edilen yabancı kültürler korunuyor?”
Helale Şevket, konuşmasının devamında hükümeti Kürt kültürü ve sanatının korunması noktasındaki duyarsızlığını eleştirerek, şöyle devam etti: “Hükümet kültürümüzün korunması konusunda çok özensiz davranıyor. Hükümetin, toprağın, kültürün ve diğer tüm doğal kaynakların korunmasına yönelik güçlü bir program ve projesi olması gerekir. Ancak hükümetin kültürümüzün korunmasına yönelik mevcut bir planlamasının olmaması nedeniyle dilimize çok fazla yabancı kelime girmiş. Bu, dilimiz için büyük bir tehlikedir. Kürt kıyafetleri artık ilgi görmüyor. Birçok yerde Kürtçe üçüncü dil olarak ele alınıyor. Bunlar bizzat iktidarın Kürt dili ve kültürünü korumaya dönük plansızlığının sonucu. İktidarın dilimizi ve kültürümüzü korumaya dönük hiçbir planı yok.”
HERÊM QADIR - ROJNEWS/SLÊMANÎ