Emekçilerden bütçe protestosu

Kesk eylem

Kesk eylem

  • KESK öncülüğünde birçok kentte açıklama yapan emekçiler, “Emekten yana halk bütçesi" talebinde bulundu. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Meclis'te devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine dair birçok kentte açıklama yaptı. KESK Amed Şubeler Platformu, Yenişehir ilçesinde bulunan defterdarlık önünde açıklama yaptı. KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Varol Öztorun, Meclis'te tartışılan bütçenin sermayedarların bütçesi olduğunu ve söz konusu bütçeyle halkın daha fazla yoksullaştığını söyledi. Bütçenin savaştan ve Diyanet'ten yana değil, sağlıktan, eğitimden ve halktan yana olması talebiyle 2 Aralık’ta Amed ve İstanbul’da miting düzenleyeceklerini aktaran Öztorun, “Taleplerimiz karşılanmazsa bizler de grev hakkımızı kullanırız. Vergilerin yüzde 80'i halktan alınıyor, ancak yüzde 1'i bize verilirken geri kalanı sermayedarlara dağıtılıyor" dedi.

KESK Adana Şubeler Platformu, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Çok sayıda emekçi açıklamaya katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ersin Demirçin, “2023’te kişi başına milli gelir 25 bin dolar olacak, işsizlik yüzde 5’e, enflasyon tek basamaklı rakamlara inecek. Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek” söyleminin “masal” olduğunun anlaşıldığını söyledi. Demirçin, "İktidarın, yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere ve halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz" dedi.

 Mersin’de Maliye’nin ana hizmet binası önünde açıklama yapıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mersin Milletvekili Perihan Koca da açıklamaya katıldı. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, iktidarın politikaları nedeniyle halkın yoksullaştığını belirtti. Göçmen, “halktan ve emekten yana bir bütçe” çağrısı yaptı. HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca da “Bu bütçe sermayedarların vergilerini silerken, halka cehennemi reva gören, sefaleti reva gören bir bütçedir. Bu halkın emeğini, ürettiklerini gasp ediyorlar. Halkın olan bütçeyi çetelere ve mafyalara aktarıyorlar. Yine bu bütçeyi savaşa aktarıyorlar” şeklinde konuştu. 

Haber hazırlanırken diğer kentlerde de devama ediyordu. AMED

*****

Bütçe 95,5 milyar açık verdi

Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ekim ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verilerini yayımladı. Verilere göre; merkezi yönetim bütçesi, Ekim’de 95,5 milyar TL açık verdi. Eylül’de bütçe 129,2 milyar TL’lik açık kaydetmişti. Ekim’de bütçe giderleri 569,2 milyar TL; bütçe gelirleri ise 473,8 milyar TL olarak kaydedildi. Ekim’de faiz dışı bütçe giderleri 502,4 milyar TL; faiz dışı açık ise 28,7 milyar TL oldu.

 

*****

TL’den yeni düşüş rekoru

Türk Lirası’nın (TL) dolar ve euro karşısındaki düşüşü sürüyor. Türk Merkez Bankası’nın arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılmıştı. Seçimden önce 20’nin altında seyreden dolar/TL, bir hafta sonra 23’ü aşmıştı. 28 Mayıs’tan önce 21,5’in altında olan euro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25’i geçmişti. Dolar/TL , dün öğleden önce  28,613 seviyesinden; euro/TL da 31,104 seviyesinden ilerliyordu. Gece saatlerinde 31,24’ü gören euro/TL yeni bir rekor kırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.