En iyi 10 Kürtçe şarkı

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Müzikolog Mustafa Demir 2021 yılının en iyi 10 Kürtçe şarkısını listeledi. Bu listede yer alan şarkılar arasında bir nitelik sıralaması barındırmadığını belirten Demir, listeyi oluşturmak için şarkıları seçerken en başta şarkıların Kürt müziğine katkılarını referans aldığını belirtti. 

MİHEME PORGEBOL

Kürt müziğinin tarihten beri baskılarla karşı karşıya kaldığını ancak tüm baskılara rağmen kendi yaşam alanını bulup en zor zamanlarda bile ayakta kalmayı başardığını aktaran Demir, Kürt müziğinin 2021 yılında da birçok zorluğa göğüs gerdiğini aktardı. "2021 yılında farklı türlerden birçok çalışma dinleme fırsatımız oldu. Her dönemin kendi dinamikleri vardır. 2021 yılının da bu bağlamda değerlendirilmesi gerekir. 2021'in Kürtler için hiçbir alanda rahat bir yıl olmadığını biliyoruz. Yine de tüm olumsuz koşullara rağmen Kürt müziğinde üretim bir şekilde sürdü" diyen Demir, bir müzik eseri için "iyi" diyebilmenin farklı kriterleri olabileceğini ekledi. 

Mustafa Demir

İyi müziğin kriterleri

Demir'e göre, "İyi müziğin kriterleri dinleyiciye göre şekil alır. Her insanın kulağının dolayısıyla da ruhunun kendine ait ölçüt ve beğenileri vardır. Dinlenme oranları halkın müzik dinleme tarzını ve zevklerini çok net belirlemekle beraber hiç bir zaman iyi müziğin ölçütü olmamıştır. İyi müzikte kriter eserin icrası, müzikalitesi ve tabii ki vermek istediği mesaj olmalıdır." 

Bu çerçevede 2021 yılında yayımlanan müzik eserleriyle ilgili ise Demir şunları belirtti: “Başka bir halka mensup insanları bir şarkıyı dinlerken o şarkının Kürtlere ait olduğunu hissetmesi gerek. Dilimizi bilmeyen birinin zevk alarak dinlediği eserin Kürtlere ait olduğunu anlayabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim açımdan bu çok önemli bir husus. Tabii ki bir şarkı için eser düzenlemesinin uluslararası müziği de barındırması önemli bir ölçüt benim için.” 

Demir, 2021 yılında yayımlanan en iyi Kürtçe eserlerin listelerken bu ölçütlere dikkat ettiğini vurguladı. 

Her gün daha çok umutlanıyorum

2021'de yayımlanan eserlerden yola çıkarak bundan sonrasına dair öngörü ve düşüncelerini de aktaran Demir şöyle dedi: "Ben halkımızdan ve sanatçılarımızdan asla ümidimi kesmedim. Tam aksine her gün daha çok umutlanıyorum. Ülkenin içinde bulunduğu kötü şartlar gözler önünde. Her türlü baskı ve riske rağmen Kürdistan dağlarından tutun da vahşi metropollerin en yoksul sokaklarında, en zor şartlarda hala üretim devam ediyorsa ümitsizliğe yer olmadığını düşünüyorum. Her dönemin dinamikleri gereği bizim müziğimiz de önümüzdeki yıllarda yeni türlerden etkilenecektir. Bu ilk etapta bizi biraz gerse de müziğimiz açısında olumlu sonuçlanacaktır.” 

Demir, önümüzdeki yıllarda Kürt müziğinde daha özgün ve farklı türlerde de eserler icra edilebileceğini söyledi. 

 

Müzikolog Mustafa Demir'in yayımladığı "2021 Yılının En İyi Kürtçe Şarkıları" listesi ise şöyle: 

1- Aynur Doğan - Hedûr 

2- Pervin Çakar & İklim Tamkan & Ertan Tekin - Lo Şivano 

3-Pargin - Siwaro

 

4-Rojda Çiyaye - Sîpan

 

5- Mikail Aslan - Mel Şî 

6- Dema Dirîreşkan Soundtrack - Li Merdînê li Bagokê 

7- Şêx Berekat Xelîl - Zeynebê

8- Murad Demir - Şîlanê

9- Hesen Şerîf - Nizanim 

10- Eylûl Nazlier & Anadolu Quartet - Çênê

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.