Eralp: Çözüm için kolları sıvadık

Dünya Haberleri —

Elif Eralp

Elif Eralp

  • Berlin eyalet seçimlerinde  Sol Parti'den aday olan hukukçu Elif Eralp, göçmenler ve Kürtlerin yaşadığı sorunlar başta olmak üzere kentin tüm sorunlarına çözüm bulmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

MUHAMMED KAYA / BERLİN

Berlin’de 26 Eylül’de yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerine çok sayıda Kürdistanlı ve Kürt dostu da aday oluyor.  Adaylardan birisi de Avukat Elif Eralp. Ailesi, 12 Eylül Askeri Darbesi ardından Almanya’ya göç etmiş. Elif, Münih’te dünyaya gelmiş, daha sonra babasının iş durumundan dolayı önce Dortmund ardından Hamburg’a yerleşmişler.

1 Mayıs kortejlerinde büyüdü

Politik bir ailede yetişen, anne ve babası ile yürüyüşlere katılan Elif, “1 Mayıs eylemlerinde hep yer alırdık” diyor. İlk siyasi adımını çevre hareketi ile atan Elif, henüz 13 yaşında Hamburg’da Gorleben’a gittiğini ifade ederek, "Nükleer çöp döküyorlardı. Biz de nükleer enerjiye karşı oraya gidip yürüyüş yaptık" diye anlatıyor. Daha sonra anti-faşist mücadeleye katıldığını ifade eden Elif, özellikle Almanya’nın doğu kentlerine gittiklerini, oralarda saldırılara karşı yürüyüşlere katıldığını söylüyor.

Solcu hukukçular arasında

Hamburg’da hukuk okuyan Elif, avukatlık sınavlarını verdiğini ve Hamburglu Aktif Hukuk Öğrencileri isimli grup içerisinde yer aldığını aktarıyor. 2010 yılından itibaren Berlin’de yaşayan Elif’in adaylığını koyduğu Sol Parti’yle geçmişi de eski. Sol Parti Federal Meclis grubunda 11 yıldır hukuk danışmanlığı yaptığını aktaran Elif, "Daha çok parlamento dışı hareketlere aktivist olarak katıldım. Bir süre Allmende derneğinde yer aldım. Irkçılığa karşı, kira artışlarına karşı devamlı sokaklara indik" diye anlatıyor yaşamını.

Berlin’in birincil sorunu: Ev-kira

2017 yılından itibaren Sol Parti üyesi olan ve şimdi vekilliğe aday olan Elif, toplumun temel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak istediğini vurguluyor. Berlin’in öncelikli sorunlarının başında ev bulma ve yüksek kiralar olduğunu belirten Elif, temel sorunlar olarak ırkçılığı ve işsizliği sıralıyor.  Özellikle korona sürecinde sorunların arttığına vurgu yapan Elif, "Yardımlar yapıldı ancak yeterli değildi. Birçok insan işini kaybetti, iş yerleri kapandı ya da iflas riski yaşadı" diye belirtti

Göçmenlere yer açılmalı

İş alanında göçmenlerin daha fazla istihdamı için kota uygulamasının önemli olduğunu söyleyen Elif, "Bunun için Sol Parti olarak bir yasa önerdik. Bu yasa geçti ancak kota Sosyal Demokratların 'bu pozitif ayrımcılıktır, anayasaya aykırıdır' iddiasıyla reddedildi" diye aktardı. Çalışanların ne kadarının göçmen kökenli olduğunun takip edilebileceğini söyleyen Elif, özellikle karar mercinde göçmenlerin olmadığının altını çizdi.

Kağıtsızlar için Berlin kimliği

Berlin’de 50 binden fazla ‘kağıtsız’ kişinin yaşadığını kaydeden Elif, bu soruna ilişkin "Berlin kimliği" projesi ürettiklerini ifade ederek "Bu kimlikle eğitim, sağlık ve kültür alanındaki hizmetlerden yararlanılmasını istiyoruz. Çünkü bu insanlar yakalanmaları durumunda sınır dışı tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Bu korku nedeniyle çocuklarını okullara göndermiyorlar" diye konuştu. 

Milliyetçiye destek, Kürt’e kriminalizasyon

Türkiyelilerin yoğunluklu yaşadığı Berlin’de milliyetçi Türk çevrelerin devlet kurumlarından çok fazla ödenek aldığını, Kürtlerin ve muhaliflerin ise kriminalize edildiğini söyleyen Elif, "Ne yazık ki bu durum tüm Almanya’da geçerli" dedi. Almanya’nın Kürt politikasını da eleştiren Elif, "Türkiye’de demokratikleşme çok önemli. Bu Kürt meselesinin çözümünü de kapsıyor. Alman devleti de politikasının merkezine bunu oturtmalıdır" diye ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.