Erdem’i suçlayıp A.K.P.’yi akladılar

Erdem Aşkan

Erdem Aşkan

  • Gever'de 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarparak ölümüne sebep olan uzman çavuş A.K.P, hakkında hazırlanan iddianamede olay yeri inceleme raporunda tespit edilen aşırı hız bulgularına rağmen “tali kusurlu” bulundu. 

MEDİNE MAMEDOĞLU / HAKKARİ

Colemêrg'in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinden Wan güzergahına ilerleyen Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığında görevli uzman çavuş A.K.P.’ye ait araç, 7 Haziran’da 5 yaşındaki Erdem Aşkan’a çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan 50 metre savrulan Erdem Aşkan olay yerinde yaşamını yitirdi. 

Hızlı araç kullandığı tespitli

Başlatılan soruşturma kapsamında, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame, geçtiğimiz ay Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tanık ifadeleri, Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu ve ölüm muayene tutanağına yer verilen iddianamede, uzman çavuşun “Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasından yargılanması talep edildi. İddianamede yer alan tanık ifadeleri, uzman çavuşun hızla araç kullandığını doğrularken, ATK raporu ise olayda 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ı “asli kusurlu”, uzman çavuşu ise “tali kusurlu” buldu. 

Tanık ifadelerinde sanık A.K.P.’nin aşırı hız yaptığı ifade edilirken, tanıklardan biri olay anına dair şu aktarımlarda bulundu: “Çok hızlı sürüyordu. Kamyonu solladıktan sonra kamyon şoförü çocuğu gördüğü için beyaz araca korna çaldı. Ancak şahıs ne uyarıları ne de kornayı dikkate aldı. Araç o kadar hızlıydı ki çarptıktan metreler sonra durabildi.” 

Hastaneye de götürmedi

Başka bir tanık ise olaydan sonra sanığa, “Çocuğu hastaneye götürelim” demesine rağmen sanığın kendisini duymazlıktan geldiğini ve bir süre olay yerinde bekledikten sonra insanların tepkisi ardından olay yerinden ayrıldığını belirtti.

Yaşı kusura gerekçe yapıldı

İddianamede yer alan ATK Başkanlığı Trafik İhtisas Dairesi’nden alınan raporda ise skandal bir karar verildi. Kararda, sanık “tali kusurlu”, 5 yaşındaki Erdem Aşkan ise yaşı gerekçe gösterilip sergilediği davranış nedeniyle “asli kusurlu” bulundu. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Şüpheli A.K.P.’nin seyir halindeyken dikkatini vermesi, hızını mahal şartlara göre ayarlaması ve seyrine göre sol taraftaki orta refüjden kaplamaya girip koşarak karşıya geçmek isteyen çocuk yaştaki yayaya karşı zamanında etkin tedbir alması gerekirken bu hususlara riayet etmeyip çarpması sonucu meydana gelen kazada, dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışları ile alt düzeyde tali kusurlu olduğu, 2019 doğumlu Erdem Aşkan’ın, olay mahalli bölünmüş yolda araç trafiğini dikkate almaksızın müdrik yaşta olmayışının da etkisiyle orta refüjden kaplamaya girip koşarak karşıya geçmeye çalıştığı ve bu davranışı neticesi sağ taraftan sağ şeritten yaklaşmakta olan aracın ön kısımlarının sadmesine maruz kaldığı anlaşılmakla birlikte olayda, yaşı nedeniyle davranış faktörleri üzerine asli kusurlu olduğu..” 

Görüntüler izlense gerçek görülür

ATK raporunun “adaletsiz” olduğunu belirten dosyanın avukatı Ömer Faruk Aşkan, rapora itiraz ettiklerini söyleyerek, “Tüm delillerin incelendiği söylense de görüntülerin izlenilmediği kanaatindeyiz. Raporda özellikle Erdem’in yaşına dikkat çekilmiş. Dosyadaki bilgilerde şoförün aşırı hız yapması, yine makas atarak gelmesi ve karşıda yayayı görmesine rağmen hızını düşürmediği görüyoruz. Kaldı ki burada çocuğun yola çıkmasının bir önemi yoktur; kişi trafik kuralına uymuş olsaydı, Erdem yola atlamış olsa dahi aramızda olacaktı. Bu kaza tamamen şoförün kendi kusuru yüzünden meydana gelmiştir. ATK raporunu kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.