Erdoğan suçludur!

İstanbul’da 13 hukuk örgütü açıklama

İstanbul’da 13 hukuk örgütü açıklama

  • İstanbul’daki 13 hukuk örgütü, deprem öncesi ve sonrası yaşanan ihlallere dikkat çekerek, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere ilgili tüm merci ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. 

ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Esra Bilen, “Deprem bir doğal afettir, ancak onu bir felakete, büyük bir trajediye dönüştüren şey ihmaller ve zamanında alınmayan önlemlerdir” dedi. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi’nin de aralarında bulunduğu 13 hukuk örgütü, depremde yaşananlarda sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmak için İstanbul Adliyesi önünde bir araya geldi. “Deprem değil katliam” pankartının taşındığı eylemde ilk olarak konuşan ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Esra Bilen, deprem sonrası ortaya çıkan yıkım, ölüm ve yaralıların verilerine dikkat çekti. Resmi mercilerin gerçek bilgileri paylaşmadığını ve enkaz altında hala binlerce insanın olduğunu dile getiren Bilen, yaşamını yitirenlerin açıklanan verilerin çok ötesinde olduğunu söyledi. Bilen, “Deprem bir doğal afettir, ancak onu bir felakete, büyük bir trajediye dönüştüren şey ihmaller ve zamanında alınmayan önlemlerdir. Deprem her ne kadar doğal afet kabul edilse de ihmaller nedeniyle doğal afetten ziyade katliama dönüşmüştür” dedi.

Bu sonucu hazırladılar

Bölgeye dair uzmanların yaptığı uyarı ve hazırladığı raporlara dikkat çeken Bilen, “Depremin şiddeti ve gerçekleşmesi halinde olası insan kayıpları rapor halinde yetkili devlet kurumlarına teslim edilmiştir. Aynı konu ile ilgili birçok bilim insanının içinde olduğu üniversite raporları mevcuttur. Bölgenin bu niteliği bilinmesine rağmen uygun olmayan zeminlere dayanıksız binalar yapılarak, mevzuata aykırı izin verilerek ve gerekli denetimler yapılmayarak bu sonucun ortaya çıkmasına sebep olunmuştur” diye konuştu.

Geç ve yetersiz müdahale

Arama kurtarma çalışmalarına da işaret eden Bilen, şunları söyledi: “Birçok depremzede, günlerce hiçbir arama kurtarma ekibi bölgeye ulaşmadan göçük altında beklemiştir. Afet yönetiminde yaşanan bu ciddi koordinasyonsuzluk tüm deprem bölgelerinde gözlenmiş, arama kurtarma ekipleri doğru yönlendirilmemiş, yardımlar ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılamamıştır. Yapılan geç müdahale ve koordinasyonsuzluk can kayıplarını katlayarak arttırmıştır. Aynı şekilde bu nedenle barınma ve gıda konusunda insani kriz yaşanmıştır.”

Kasten cinayet işlendi

Can kayıplarının artmasının bir diğer önemli nedenin ise henüz göçük altındaki insanların çıkartılmadan enkazların kaldırılması olduğunu söyleyen Bilen, şöyle devam etti: “Öyle ki medyaya da yansıdığı kadarıyla yurt dışından gelen uzmanlar, arama kurtarma ekiplerinden bazıları kurtarma faaliyetlerine son verilerek, enkaz kaldırma faaliyetlerine erken başlanmasına tepki göstermiş ve deprem bölgelerini planlamalarından çok önce terk etmiştir. Açıkça söylemek gerekir ki bu durum nedeniyle yaşanan her can kaybı ‘kasten işlenmiş cinayet’tir. Kısacası deprem her ne kadar doğal afet olsa da sorumluların deprem öncesinde ve deprem sonrasında görevlerini yerine getirmemeleri ve ihmalleri nedeniyle katliama dönüşmüştür.”

Tüm yetki Erdoğan'da

Avukat Several Ballıkaya da depremlerde en az 250 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ve bu ölümlerde sorumlulukları olanları da saptadıklarını kaydetti. Ballıkaya, “Devlet, raporları dikkate almadı. Bu da devleti idare eden kişilerin depremin olacağını bile bile, göre göre beklediğini ortaya koyuyor. Bu nedenle birinci derecede sorumlular. Depremin ardından birçok insan enkaz altında kurtulmayı beklerken hava şartlarından ötürü donarak öldü. Bunun sorumluları tüm kamuoyu ve yargı önünde hesabını vermelidir. 2017’de yapılan referandumla Anayasa’nın değişti ve bütün yetkiler Erdoğan’a verildi. Dolayısıyla en büyük sorumlu Erdoğan’dır.”

Hepsi hakkında suç duyurusu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlar, depremin meydana geldiği kentlerin valileri, belediye başkanları, kayyumları, müteahhitleri, yıkılan binaların projelerini yapan ve kontrol eden mühendis, mimar ile yapı denetim firmaları hakkında “Kasten ve olası kastla öldürme”, “Kasten ve olası kastla yaralama”, “İhmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle öldürme”, “İhmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle yaralama”, “Görevi kötüye kullanma, görevi ihmal”den suç duyurusunda bulunuldu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.