Erdoğan'a bunları sordunuz mu!

Dünya Haberleri —

.

.

  • AP’nin 30 milletvekili Erdoğan ile görüşen AB liderlerine seslendi: “Efrîn’deki savaş suçlarını, HDP’ye yönelik baskıları, öğrencilere yönelik şiddeti, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini Erdoğan’a sordunuz mu?”

 

MUHAMMED KAYA

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ankara ziyareti öncesinde ortak bir mektup kaleme aldı. Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifak Grubu (S&D), Avrupa Birleşik Solu (GUE/NGL), Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan (Yeşiller/EFA Grubu) 30 vekil, AKP-MHP iktidarının artan baskı ve hukuksuzluklarına işaret ederek, bu konuların görüşmede dile getirilmesini istedi.

Yeni Türkiye: Otokratik bir ülke

“Erdoğan rejiminin yapısal ve siyasi sorunlarıyla ilgili endişelerimizi ifade etmek istiyoruz” diyen vekiller ilk olarak Erdoğan rejimi ve ona bağlı çetelerin Efrîn’de kadın ve çocuklara karşı işlediği suçlara dikkat çekti. Erdoğan’ın “yeni Türkiyesi”nin giderek “otokratik bir hale geldiği” tespiti yapılan mektupta, Efrîn İnsan Hakları Örgütü'nün Türkiye'ye bağlı silahlı çetelerin 303 çocuğu ve 213 kadını yaraladığı bilgisi paylaşılarak “Efrîn'de sürekli insan hakları ihlalleri, hükümetin izlediği anti-demokratik yolun yalnızca bir örneğidir” denildi.

Endişe verici 3 ana konu

Sorunları basitleştirmek için “endişe verici üç ana konu belirledik” denilen mektupta, ilk olarak HDP’ye yönelik kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülerek tutuklanmasına işaret edildi. Gergerlioğlu’nun bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklandığına dikkat çeken milletvekilleri, “Şu anda onbinlerce siyasi tutuklu ve bunların arasında milletvekilleri, belediye başkanları ve yetkililer de dahil olmak üzere dört bin HDP üyesi var” hatırlatmasında bulundu.

Üniversitelere müdahale

Mektupta temel endişe nedeni olarak görülen ikinci konu ise üniversitelerin durumu oldu. Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum olarak Melih Bulu’nun atanması ve sonrasında üniversite öğrencilerinin protestolarına yönelik polis saldırısına dikkat çekildi. Mektupta, Türkiye’deki üniversiteler için "Evrensel bakış açılarını kaybediyorlar ve Türk-İslami-muhafazakar bir dünya görüşünü teşvik etmek eden bir yer haline geliyorlar" ifadesi yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi

Milletvekilleri yazdıkları mektupta son olarak kadınlara, LGBTQI+ bireylere yönelik baskılara dikkat çekerek “Yeni Türkiye’nin yalnızca Kürtlere, Ermenilere, gayrimüslimlere, muhaliflere, kadınlara ve demokrasiye düşman olmadığını vurgulamalıyız. Aynı zamanda ataerkil ve homofobik bir toplumdur” belirlemesini yaptı. Kadınların eşitliğini savunmanın suç sayıldığına, kadınların bu nedenle hapse atıldığına vurgu yapılan mektupta İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden duyulan endişe de dile getirildi.

Bunları sordunuz mu?

Milletvekilleri, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Bayan Ursula von der Leyen’e “Umuyoruz ki bu konular Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenizde ele alınacaktır” diyerek, görüşmenin sonuçlarını dört gözle beklediklerini ifade etti.

Kimler imzaladı

Mektupta imzası bulunan milletvekilleri şunlar:

Massimiliano SMERIGLIO (MEP, S&D)

Attila ARA-KOVÁCS (MEP, S&D)

Maria ARENA (MEP, S&D)

Kostas ARVANITIS (MEP, GUE/NGL)

Pernando BARRENA ARZA (MEP, GUE/NGL)

Pietro BARTOLO (MEP, S&D)

Brando BENIFEI (MEP, S&D)

Fabio Massimo CASTALDO (MEP, NA)

Andrea COZZOLINO (MEP, S&D)

Rosa D’AMATO (MEP, Greens/EFA)

Özlem DEMIREL (MEP, GUE/NGL)

Eleonora EVI (MEP, Greens/EFA)

Giuseppe FERRANDINO (MEP, S&D)

Alexis GEORGOULIS (MEP, GUE/NGL)

Elisabetta GUALMINI (MEP, S&D)

Evin INCIR (MEP, S&D)

Eva KAILI (MEP, S&D)

Pierfrancesco MAJORINO (MEP, S&D)

Margarida MARQUES (MEP, S&D)

Costas MAVRIDES (MEP, S&D)

Martina MICHELS (MEP, GUE/NGL)

Alessandra MORETTI (MEP, S&D)

Demetris PAPADAKIS (MEP, S&D)

Dimitrios PAPADIMOULIS (MEP, GUE/NGL)

Giuliano PISAPIA (MEP, S&D)

Franco ROBERTI (MEP, S&D)

María Eugenia RODRÍGUEZ PALOP (MEP, GUE/NGL)

Irene TINAGLI (MEP, S&D)

Patrizia TOIA (MEP, S&D)

Miguel URBÁN CRESPO (MEP, GUE/NGL)

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.