28 yıllık yasak bitsin

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin'de PKK yasağı protesto edildi/foto: Veysi Işık/Yeni Özgür Politika

Berlin'de PKK yasağı protesto edildi/foto: Veysi Işık/Yeni Özgür Politika

  • Pandemiye ve polisin provakatif tavrına rağmen PKK’nin 43. yıl dönünümünde Berlin’de sokağa çıkan 6 bini aşkın kişi Alman hükümetine, 28 yıldır süren PKK yasağını kaldırması çağrısı yaptı.

 

MUHAMMED KAYA/BERLİN

Berlin’de PKK yasağına karşı sokağa çıkan binlerce Kürdistanlı ve dostu, Kürt halkının meşru temsilcisi olarak gördükleri PKK üzerindeki yasağın derhal kaldırılmasını istedi.

Almanya’nın başkenti Berlin, PKK’nin 43. yıl dönünümü olan 26 Kasım Cumartesi günü büyük bir eyleme ev sahipliği yaptı. PKK Yasağını Kaldırın İnisiyatifi’nin çağrısıyla toplanan binlerce Kürdistanlı ve dostu, PKK yasağına karşı yürüdü. Hermannplatz’ta başlayan yürüyüş Oranienplatz’ta mitinge dönüştü.

Sloganlar çok dilliydi

Soğuk havaya, korona önlemlerine ve Berlin polisinin önceki yıllara nazaran daha agresif ve provakatif tutumuna rağmen PKK yasağına karşı alanda toplanan binlerce kişi Almanca, İngilizce, Kürtçe, Arapça ve Türkçe sloganlar attı. Atılan sloganların ortak vurgusu şuydu: "PKK yasağını kaldırın, savaşı bitirin, Türkiye’ye silah satmaktan vazgeçin ve politik çözüme katkı sunun."

Polis provakatif yaklaştı

Yürüyüş boyunca Alman polisinin agresif bir tutum sergilediği gözlendi. Sık sık yürüyüş kortejinin durduran polis eylem sırasında bazı göstericileri de gözaltına aldı. Berlin polisinin Kürt annelerin elinde bulunan ve PKK yasağını eleştiren pankartları alması üzerine kitle polisi protesto ederek yürüyüşe bir süre ara verdi.

foto: Deniz Babir

Dolzer: Berxwedan Jiyane!

Berlin polisinin engellemelerine rağmen kitlenin kararlıca yürüdüğüne dikkat çeken Tertip Komitesi’nden Martin Dolzer ise eliyle kitleyi işaret ederek "Görüyorsunuz herşeye rağmen binlerce Kürt ve dostu enternasyonel dayanışma için eylemlerini sürdürüyor. PKK özgürlük, halkların birlikte yaşam mücadelesi veriyor" diyerek " Berxwedan Jiyane!" sloganı attı.

PKK bayrağı açıldı

Yürüyüş güzergahı üzerinde olan Görlitzer tren istasyonunun önünde ise PKK bayrağının açılması ve havai fişek gösterisi yapılması kitlenin coşkusunu arttırdı. Kitle yürüyüşünü Oranienplatz’da sonlardırdı. Burada yapılan mitingte çok sayıda kurum temsilcisi konuşma yaptı.

28 yıllık yasak artık bitsin

Eylemin çağrıcısı PKK Yasağını Kaldırın İnsiyatifi adına yapılan açıklamada 28 yıldır Almanya’da sürdürülen PKK yasağının herhangi bir hukuki ve insani gerekçesini kalmadığına vurgu yapılarak önümüzdeki günlerde kurulacak yeni Alman hükümetine PKK yasağını kaldırması çağrısı yapıldı. Women Defend Rojava da PKK yasağının kaldırılması gerektiğini söylerken, PKK yasağına gerekçe gösterilen 129b yasasının sadece Kürtlere uygulanmayıp tüm solculara uygulandığını ifade etti. Roten Hilfe adına yapılan açıklamada ise PKK yasağının yarattığı hukuk dışı ve keyfi uygulama ile tutuklamalara işaret edildi.

foto: M. Zahit Ekinci

Siyasi tutsaklar bırakılsın

Azadi Derneği’nin temsilcisi de PKK yasağı gerekçe gösterilerek Almanya’da tutuklu bulunan Kamuran Yekta Vesek, Merdan K. Mustafa Çelik, Gökmen Çakır, Abdullah Öcalan ve diğer tüm Kürt siyasi tutsakların isimlerini tek tek okuyarak, tüm siyasi tutsakları bırakmasını istedi.

Kriminalize etmekten vazgeçin
Kon-Med Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de önümüzdeki günlerde hükümeti devralması beklenen koalisyon partileri SDP, Yeşiller ve FDP’ye şöyle seslendi: "Kürtleri kriminalize etmekten vazgeçin!"

PKK’ye teşekkür etmelisiniz

Kon-Med Eşbaşkanı Engin Sever de Almanya ve diğer Avrupa devletlerine seslererek, "Sizi ve halkları DAİŞ belasından kurtaran PKK’ye esasen teşekkür etmelisiz. 28 yıl boyunca Kürt halkını hedefleyen bu yasak artık sona ermeli" dedi.

Eylem şarkılarla sona erdi

Oranienplatz’da yapılan mitingde sanatçı Serhado hiphop parçalarıyla kitleyi coşturdu. Daha sonra sahne alan Sanatçı Nuarin de polisin provokasyonlarına tepki gösterdi. PKK yasağının kaldırılmasını isteyen Nuarin PKK’nin kuruluş yıldönümü kutladıktan sonra stranlarını söyledi.

foto: Muhammed Kaya

PKK, Kürtlerin beyninde

Mazlum Karagöz

Yürüyüş sırasında görüştüğümüz eylemciler, Alman devletinin politikasına tepki gösterdi: PKK, Kürtlerin beyninde.

Göstericilerden Mazlum Karagöz, "Bugün arkasında milyonlarca insanın desteğini almasına ve dünyanın her yerinde kitlesel bir güç olmasına rağmen PKK Avrupa’da halen yasaklı listede. Yasağın kaynağı Berlin hükümetidir. PKK bir terör örgütü değil; Kürt halkının meşru temsilcisidir" diye konuştu.

Gözlerimi PKK içinde açtım

"Gözlerimi PKK içinde açtım" diyen Karlıovalı taşımacılık işçisi İsmail Karabulak da "Benim için PKK; demokrasi, özgürlük, barış ve yeniden var oluşu ifade ediyor. Bugün burada büyük bir heyecan büyük bir coşku ile kuruluş yıldönümünü de kutluyoruz" dedi.

PKK etrafında kenetlenmeliyiz

Mevlüt İnce

Alanda bulunanlarının çoğunun kendisi gibi sürgün olarak ülkesinden kopup Almanya’ya geldiğine dikkat çeken Urfalı inşaat işçisi Mevlüt İnce ise "Birlik olup PKK etrafında kenetlenmeliyiz. PKK’yi yasaklayan devletleri de kınıyoruz" diye konuştu.

 

Sait Tiryaki

İdeolojisinden korkuyorlar

Sadece 3 yıldır Almanya’da olan 20 yaşındaki Sait Tiryaki, PKK’nin bütün yasaklamalara rağmen kendini var ettiğini söyleyererek "Bu eylemin PKK’nin kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi bugünkü coşku ile gerçekten çok uyuşuyor" dedi.

PKK yasağını hatırlatan Tiryaki şunları söyledi: "PKK her ne kadar ‘terör listesine’ alınsa da bu Kürt halkının yüreğinde hiçbir zaman öyle olmadı. PKK’yi yasaklayanlar aslında Öcalan’ın ideolojisinden korkuyorlar."

 

Birlikte kazanabiliriz

 

Orhan Atabey

Aşırı soğuk ve yağış altında Berlin’de bir araya geldiklerine  Orhan Atabey de "PKK biz Kürtlerin beyninde. Birlik olup, yan yana, omuz omuza durursak düşmanın en büyüğü, en vahşisi, en işgalcisi ve katliamcısını yenerek kazanabiliriz" diyerek Rojava’daki kazanımların bunun en büyük örneği olduğunu söyledi.

Ape Mahmud

Yasak tüm Kürtlere

Berlin dışından gelerek gösteriye katılan Ape Mahmud da PKK yasağının tüm Kürtlerin yasaklanması anlamına geldiğine vurgu yaptı ve ekledi: "Bugün kapitalist ülkeler Kürt halkının kanı üzerinden pazarlık yapıyor. Bu hukuksuzluğa dur demek için buraya geldim."

Hannover kentinden eyleme katılan Qamışlolu Hesen de "Berlin’e partimiz PKK için geldik" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.