Êzîdî soykırımı Almanya’da kabul ediliyor

Dünya Haberleri —

Almanya

Almanya

  • Almanya iktidar ve muhalefetteki Birlik partileri DAİŞ’in özellikle Êzîdîlere yönelik katliamlarını soykırım olarak kabul etmek için harekete geçti. Teklif gelecek hafta oylama için meclise gelecek. 

Alman Federal Meclisi'nde koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), muhalefetteki Birlik partileriyle ortak bir girişimle Êzîdîlere yönelik DAİŞ'in işlediği suçları soykırım olarak kabul etmeye hazırlanıyor. Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu partilerin meclis grupları önümüzdeki hafta Federal Meclisi'ne bu yönde ortak bir teklif sunacak.

Gazeteye konuşan SPD Milletvekili Derya Türk-Nachbaur, "Bu İslamcı suçların tanınmasıyla geride kalanlara ses ve tarihi adalet için verdikleri mücadeleye de destek olacağız" dedi.

"Alman Federal Meclisi, sözde İslam Devleti'nin (DAİŞ) Irak ve Suriye'de işlediği suçların kurbanlarının önünde eğiliyor" ifadelerinin yer aldığı teklifte; "Êzîdîlerin, Hristiyanların diğer etnik ve dini azınlıklarla birlikte DAİŞ'e direnen Müslümanların savaş ve insanlığa karşı işlenen suçların kurbanları" olduğu belirtiliyor. Teklifte DAİŞ'in özellikle Êzîdî toplumunu tamamen yok etme hedefi güttüğü belirtiliyor.

Êzîdî kültürünün korunması önemli

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Milletvekili Michael Brand da gazeteye yaptığı değerlendirmede, "Almanya'nın sadece soykırımı tanıması değil, aynı zamanda tarihsel suçların soruşturulmasına, Êzîdîlerin kültür ve dinlerinin korunmasına ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunması da önemli" dedi. Türk-Nachbaur ayrıca "ancak kurbanların defnedilmesi, katillerin cezalandırılması ve kayıp kişilerin yerlerinin bulunması durumunda adaletten söz edilebileceğini" vurguladı.

Federal Meclis, geçen yaz Dilekçe Komisyonu'nda kabul edilen bir kararla Êzîdîlere yönelik suçları soykırım olarak tanıyacağının işaretini vermişti. 

Almanya, Kürt soykırımlarındaki rolü konusunda en son Enfal ve özel olarak Halepçe’de Alman zehirli gazlarının kullanılmasındaki rolünü reddetmişti. Federal Meclis 24 Mart 2013 yılındaki oturumunda Enfal’in soykırım olarak tanınmasını hükümet ortaklarının red oyu ile engellemişti. Almanya, ‘Alman firmanlarının sattığı malzemelerde hükümette bulunan partilerin sorumluluğu yoktur’ vurgusunu yapmıştı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.