FBI Trump’ın evini bastı

Dünya Haberleri —

  • FBI, eski ABD Başkanı Trump’ın Florida’daki evini basarak, resmi evrak aradı. Trump'ın Beyaz Saray’dan ayrılırken yasa dışı bir şekilde bazı resmi belgeleri aldığı iddia ediliyor.

 

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları Pazartesi akşamı eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki malikanesine baskın düzenledi. Baskına tepki gösteren Trump, "Böyle bir saldırı sadece üçüncü dünya ülkelerinde olabilir" dedi ve 2024'teki başkanlık seçimlerinde aday olmasının önlenmek istendiğini iddia etti. FBI ajanlarının mülkünde bulunan bir kasayı kırdığını aktaran Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla yapılan çalışma ve iş birliğinden sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli veya uygun değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Gerekçe: İzinsiz evrak aldı 

FBI'ın arama gerekçesi, Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrılırken yasa dışı olarak hükümete ait resmi evrakı bulundurmasına dair bir soruşturmaya dayanıyor. 

Anayasaya göre suç

ABD Anayasası, hükümete ait resmi belge ve kayıtların izinsiz saklanmasını, taşımasını, üzerinde oynanmasını, tahrip ve imha edilmesini suç olarak kabul ediyor. Bu suçu işleyenler hakkında 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu kişilerin resmi görevde bulunması halinde ise ceza ağırlaştırılarak kişinin kamu görevinden men edilmesiyle sonuçlanabiliyor.

Yeniden aday olabilir mi?

Baskın Trump’ın yeniden siyasete girmesinin mümkün olup olmadığı tartışmalarını da gündeme getirdi. Trump'ın 2024'teki başkanlık seçimlerinde yeniden Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak istediği biliniyor. Trump'ın yasa dışı şekilde resmi evrak bulundurmaktan hüküm giymesi halinde ise yeniden başkan adayı olmasına izin verilmeyeceği yorumları yapılıyor.  WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.