Fedailik Günü'ne gerilla selamı

  •  YJA Star gerillaları öncülüğünde 30 Haziran Fedailik Günü’nü selamlamak amacıyla düzenlenen eylemlerde 1’i rütbeli 11 Türk askeri öldürüldü, 1'i yaralandı. 

 

Türk ordusunu, savaş tünellerini 4 kez patlayıcılarla; Medya Savunma Alanları'nı 26 kez helikopter, 15 kez uçak ve onlarca kez obüslerle bombalamasına rağmen gerilla eylemleri devam etti. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, YJA Star hareketli timleri öncülüğünde 30 Haziran Fedailik Günü’nü selamlamak amacıyla yapılan eylemlerin ayrıntılarını paylaştı:

* Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 18 Haziran saat 08.30’da Xakurkê'ye bağlı Girê Koordîne'deki Türk askerleri ağır silahlarla vuruldu; 2'si yaralandı. Buradaki askerler saat 11.30’da bir kez daha ağır silahlarla vuruldu ve 2'si öldürüldü. 

* YJA Star gerillaları, 22 Haziran saat 11.00’de Girê Şehîd Şahan’daki Türk askerlerini ğır silahlarla vurdu; 1 mevzi tümden imha edilirek 2 asker öldürüldü. Bu tepedeki 1 mobesse kamerası da imha edildi. 

* YJA Star gerillaları, 23 Haziran saat 18.45’te Girê Şehîd Derwêş’teki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu; 1 mevzi tümden imha edilirek 3 asker öldürüldü. 

* Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, savaş tünellerine doğru 23 Haziran saat 15.20’de ilerlemek isterken Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde ağır silahlarla müdahale edilerek durduruldu. 

* Girê FM Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 23 Haziran saat 19.10 ve 21.00’de suikast taktiğiyle vuruldu; 1’i yüksek rütbeli olmak üzere 2 asker öldürüldü.

 BEHDİNAN

 

30 Haziran Fedailik Günü

Türk devleti, 6 Mayıs 1996’da Suriye’nin başkenti Şam'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik suikast girişiminde bulundu. Zîlan, saldırıya cevap olarak 29 Haziran günü, yani Şêx Sêid’in idam edildiği gün fedai eylem yapmak istedi. O gün eylemin ses getiremeyeceğini düşünerek 30 Haziran gününü, yani ‘Dersim’in Rus İşgalinden Kurtuluş Günü’nü seçti. Zeynep Kınacı (Zîlan), 30 Haziran 1996’da, Dersim’in merkezinde düzenlenen bayrak töreni sırasında Türk askerlerinin arasına karıştı; bedenine sardığı bombaları patlattı. Bu tarzdaki ilk fedai eylemi olması; amacı, hedefi ve dönemi itibarıyla tarihi bir müdahale olarak görülmesinden dolayı 30 Haziran Fedailik Günü olarak ilan edildi. 

Zîlan, eyleminden önce yazıp bıraktığı “Yurtsever Kürdistan halkına ve devrimci kamuoyuna” diye başlayan mektubunda, "Bizler dağlarda savaşan binlerce evladınız, sizlerin özgür yarınları için bir kez değil, binlerce kez canımızı feda etmeye hazırız” demişti. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Zîlan’ın eyleminin görkemli mesajlarla dolu olduğunu belirterek, “Zîlan, mükemmel bir tarih özetlemesi yapıyor. Tarihi temellere dayanmayan bir dava insanı köksüzdür. Bu büyük yoldaş, tarihe kök salma gereğine sonuna kadar ulaşıyor. Bunun farkında, bunun bilincinde, bunun sorumluluğunda (....) Bu aynı zamanda Dersim’in de dirilişidir. Belki de yaşamın biricik kaynağı olarak bu kişilik ve eylemi unutulmayacaktır. Kahraman olanlar, tarihe ancak böyle etki bırakırlar. Bitmez tükenmez bir halka, kadına, hatta insanlığa güç veren bir kaynak olarak değerinin takdir edilmesi gerektiği çok açıktır. Çünkü bütün insanlık adına yapılan bir eylemdir. Düşürülen insanlığa karşı, faşist rejime, orduya karşı, emperyalizme karşı, kadın cinsinin düşürülmesine karşı büyük bir eylem, büyük bir direnme…” diyordu. 

Zeynep Kınacı, Malatya’nın merkezinde, 1972’de doğdu. Aslen Elmalı köyünden ve Mamureli aşiretindendi. İnönü Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirdi ve PKK’ye katılma kararı almadan önce Malatya Devlet Hastanesi’nde röntgen teknisyeni olarak çalışmaya başladı. Önce 1994'te Adana’da cephe çalışmaları yaptı, halkı örgütlemek için çaba gösterdi; 1995'te ise Dersim’den ARGK’ye katıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.