Fotoğrafa selam durup çalmış

  • Makamına astığı Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafına huşuyla selam durmasının kısa filmini çekip paylaşmasının yanı sıra rüşve ve yolsuzluklarıyla gündeme gelen Bağlar Belediyesi kayyumu Hüseyin Beyoğlu’ndan geriye 350 milyon borç kaldı.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

DEM Parti’nin kazandığı Bağlar Belediyesi’nde kayyum Hüseyin Beyoğlu’nun 'marifetleri' sayesinde yüzde 30 olması gereken personel maaş giderlerinin yüzde 70 bandında olduğu ortaya çıkarken, çok sayıda ihalede usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Yerel seçimlerden önce “borçsuz bir belediye bıraktık” iddiasında bulunan kayyum Beyoğlu’nun belediyede borcun yanı sıra büyük çaplı bir talana da imza attığı ortaya çıktı. Belediyeye bağlı birçok kurumu boşalttığı, kimi kurumları ise çeşitli devlet kurumlarına hibe ettiği tespit edildi. Tahribatın çok büyük olduğunu dile getiren DEM Parti'li Belediye Eşbaşkanı Siraç Çelik, şu ana kadar 350 milyon borç tespit ettiklerini belirtti. Borcun büyük kısmının personel maaşları, iş yerlerine yapılan borçlar ve ihaleler olduğunu ifade eden Çelik, miktarın daha da artacağından endişe ettiklerini söyledi. Seçilmeleri durumunda son 5 yılda yaşananları gün yüzüne çıkaracaklarının teminatını verdiklerini hatırlatan Siraç Çelik, “Şu ana kadar bir kısım borç ve ihlalleri açığa çıkardık; bundan sonra da özellikle ihlallerde yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekeceğiz. Belediyede her yönüyle bir tahribat yaratmışlar” dedi.

Yüzde 45’i usülsüz personel

Abartılı personel alımıyla belediyenin çalışamaz hale getirildiğini söyleyen Çelik, “ustaca bir oyun oynanmış” diyerek şunları paylaştı: “Resmiyete göre belediye bütçesinin yüzde 30’u personel istihdamına harcanır. Eğer çok mecbur kalınırsa bu rakam en fazla yüzde 40’a erişebilir. Bugünkü tabloda kayyumun olması gerekenden fazla personel alımı yaptığını görüyoruz. Yani yüzde 30 yapılması gereken harcama yüzde 70’e varmış. Gelen katkı payı da personel maaşlarına yetmemiş. Yüzde 45 oranında usulsüz personel getirilmiş. Bütçe bu yüzden ne belediyeye ne de hizmete yetmiş. Şu an en yüksek personel maaşları veren belediye Bağlar Belediyesi. Öyle ustaca iş yapmışlar ki seçimden önce personel maaşları yüzde 100 artmış. Bu da tamamen bilinçli yapılmış. Belediyeyi borca batırmak için atılmış bir adım.”

 

Siraç Çelik

 

İmar ve ihale yolsuzlukları

Özellikle imar dosyalarında ciddi yolsuzluk iddiaları olduğunu kaydeden Çelik, tespitlerini netleştirir netleştirmez halkla paylaşacaklarını dile getirdi. Çelik, şöyle devam etti: “Göreve başladığımızda ne olduğunu bilmediğimiz bir ihale dosyası önümüze geldi; iptal ettik. Yine imara dair çok ciddi yolsuzluklar var. Bizler onların yaptıklarını yapmayacağız. Bundan sonra çalışma ve projelerimizi belediyelerin gelir seviyesini arttırmak için yürüteceğiz. Bir yandan halka hizmet ederken diğer yandan yaşanan tahribatı gidereceğiz. Bırakılan borçlara ve yapılan usulsüzlüklere dair de hukuki yollara başvuracağız. Yasal mevzuat ne gerektiriyorsa onu yapacağız; yasa dışı bir adım atmayacağız.”

Rüşvet soruşturması sürüyor

HDP’nin 31 Mart 2019’da yüzde 71 gibi rekor bir oyla kazandığı Bağlar Belediyesi’ne seçilmiş eşbaşkanların KHK’lı olduğu gerekçesiyle kayyum atandı. Belediye, ikinci sıra adayı olan ve yüzde 20’lerde oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na teslim edildi. Beyoğlu’nun 5 yıllık kayyum sürecinde belediyede usulsüzlük ve rüşvet olayları Sayıştay ve müfettiş raporlarına dahi yansıdı. Ardından Ocak 2024'te kayyum Beyoğlu hakkında rüşvet soruşturması başlatıldı. Yaşanan bu rüşvet çarkında kayyumun ihaleler üzerinden milyonlar kazandığı ortaya çıktı. 

* * * 

Kayyum'un kısa filmi

Bağlar kayyumu Hüseyin Beyoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan sevgi ve saygısını gösterebilmek için kısa bir tanıtım filmi çekmişti. Hüseyin Beyoğlu’nun bizzat kendisinin yer aldığı  videoda, kendi makamında göreve başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın portresinin önünde ceketinin düğmesini ilikleyip saygı duruşunda bulunduğu görülüyordu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Beyoğlu, ''Göreve geldiğimiz günden bu yana Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Biz bu millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik' sözünü kendimize hayat felsefesi edindik. Sadece 772 gün değil, bir ömür hizmet etmeye hazırız'' demişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.