Fransa Kürtler üzerinden Ankara’ya göz kırpıyor

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Fransa'da Kürtlere yönelik baskı ve gözaltılara tepkiler sürüyor. 13 Fransız kurumu Kürtlerle dayanışma açıklaması yaparak hükümetin Türkiye ile uzlaşmak için Kürtleri kriminalize ettiğini belirtti. 

 

 

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Marsilya, Paris ve çeşitli kentlerde 23 Mart tarihinde 13 Kürt gözaltına alınmıştı. Söz konusu operasyonlarda gözaltına alınan Kürdistanlılardan 4’ü gözaltı sürecinde serbest kalırken, 9 Kürdistanlı için 90 saatlik sorgu süresi alınmıştı. Cuma günü geç saatlere kadar sorgulanan Kürdistanlılardan biri adli kontrol diğeri ise elektronik kelepçe şartıyla serbest bırakıldı. 7 Kürdistanlının ise 4’ü terörle mücadele hakimliği kararıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kürdistanlıların 3’ü ise dosyalarının tamamlanıp Özgürlükler Mahkemesi önüne çıkarılması için geçici gözaltı cezaevine konuldu.

Gözaltı furyasına tepki

Serbest kalan 2 ve tutuklu olan 7 Kürdistanlı hakkında Fransa'nın değişmeyen gerekçesi devreye girdi; "terör örgütüne finansman sağlamak! Fransız basın yayın organlarına yansıyan bilgilere göre halen soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, söz konusu tutuklama ve gözaltı furyasına tepki sürüyor.

13 Fransız kurumdan ‘vazgeçin’ çağrısı

Fransız Komünist Parti, Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi, sendikalar ve demokratik kurum ve oluşumlardan gözaltı ve tutuklamalara tepkiler sürüyor. Söz konusu operasyon ve baskınların, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında Mart ayı başında başlayan görüşme trafiğinin bir sonucu olduğu belirtilirken, Fransa'nın Kürtlere dönük politikası eleştirildi. PKK'nin terör örgütü olmadığı ve derhal "terör örgütleri" listesinden çıkarılması gerektiğini savunan 13 Fransız kurum, siyasi parti ve sendika, Fransa’nın Türkiye ile uzlaşı için Kürtleri kriminalize etmeyi seçtiği belirtilerek şunlar ifade edildi: "Elbette uzlaşmanın bedeli, Türkiye'de demokrasiyi hakim kılmak için Fransız yasalarına uygun olarak yasal ve barışçıl faaliyetlerde bulunan Fransa Kürtlerinin kriminalize edilmesinden geçiyor!”

13 Fransız kurum, Fransa’nın bundan derhal vazgeçmesi gerektiği çağrısını yineledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.