Fransa Kürtlere adalet borçlu

Yurt Dışı Haberleri —

Fransız seçilmişler 2. Paris Katliamı protestolarında

Fransız seçilmişler 2. Paris Katliamı protestolarında

  • 23 Aralık 2022’de gerçekleşen 2. Paris Katliamında Kurdistan en değerli evlatlarından Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı sonsuzluğa uğurladı. Cumartesi günü yapılan kitlesel gösteride Kurdistanlılar ve Fransız dostları bir kez daha “2013’ten 2023’e adalet karanlıkta!” dedi.
  • Merkezi yürüyüş ve mitinge katılan Fransız Boyun Eğmeyenler Hareketi Paris Milletvekili Danielle Simonnet, “Fransa Kürtlere adalet borçlu” sözüyle sorunu net bir biçimde ortaya koyarak, “Kürtleri katleden zihniyetler adaletsizlikten cesaret alıyor. Bu artık bir kader olmamalı ve değişmeli” dedi. 
  • Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde konuşan tüm siyasetçilerin talebi, 1. Paris Katliamı’nın üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması ve 2. Paris Katliamı dosyası için terörle mücadele kapsamında bir yargılamanın yapılması. Eyleme katılan Fransız siyasetçiler: “Fransa’nın Kürt siyaseti değişmeli.”

 

SELMA AKKAYA/PARİS

İkinci Paris Katliamı’nı protesto etmek için 23 Aralık Cumartesi günü bir araya gelen eylemciler, adalet çağrısında bulunarak “Fransa, Kürtlere adalet borçlu” dedi. 
Kürt kamuoyunda İkinci Paris Katliamı olarak anılıyor, 23 Aralık 2002’deki katliam. İlk katliam, 9 Ocak 2013’te gerçekleşmişti. Bu katliamda PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) katledilmişti. Kürtlerdeki genel kanı eğer 10 yıl önce gerçekleşen bu katliamın gerçek failleri açıklanmış olsaydı belki İkinci Paris Katliamı yaşanmazdı yönünde. 
İkinci Paris Katliamı’nda geçen yıl 23 Aralık’ta Noel Bayramı’nın arifesinde Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi, Kürtlere ait Avesta restoran ve Prestige kuaföre silahlı bir saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda aralarında Kürt Kadın Hareketi’nin öncü isimlerinden Emine Kara’nın da (Evîn Goyî) bulunduğu, sanatçı Mîr Perwer ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl katledilirken, 3 kişi de yaralanmıştı. Bu katliamın üzerinden tam bir yıl geçti. Fransız yetkili otoriteleri olayın hemen ardından ürettikleri senaryoda halen ısrarlı olmaya devam ettiği sırada, Kurdistanlı kurumlar Cumartesi günü bir kez daha “2013’ten 2023’e adalet karanlıkta!” dedi.

 

Foto: Mervan Tiryaki

 

Adalet ve hakikat için
İkinci Paris Katliamı’nda yaşamını yitiren Evîn Goyî, Mîr Perwer, Abdurrahman Kızıl’ı anmak için TJK-F ve CDK-F’nin çağrısı ile Kurdistanlılar Cumartesi günü Gare Du Nord’da bir araya geldi. O gün, Paris 10. Bölge Belediyesi de 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile geçtiğimiz yıl katledilen aktivistlerin fotoğraflarını belediye binasına asmıştı. 
Daha sonra aralarında bölge belediye başkanı, senatörler, encümen üyeleri, politik şahsiyetler ve ailelerin olduğu binlerce insan “adalet ve hakikat” yazılı flamalarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinin en önünde ''Kürtler, Paris’te iki kez vuruldu” yazılı pankart vardı. Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri, “Jin, jiyan, azadî”, Tev-Çand ve daha onlarca pankartın yer aldığı yürüyüş korteji saat 13.00’de harekete geçti. Yol boyunca “adaletin sağlanması” talebinin dile getirildiği konuşmalar yapıldı.

 

Foto: Mervan Tiryaki

 

Kurdistan sokağı
Sloganlar hiç durmadı yürüyüş boyunca. En gür sloganlar yürüyüş korteji, katliamın yaşandığı sokaktan geçtiğinde duyuluyordu. Yürüyüşe katılanların öfkesi yüzlerinden okunuyordu. Katliamın yaşandığı sokağın adı sembolik olarak 'Kurdistan sokağı’ olarak değiştirilmişti. Kurdistan sokağında, binler ellerinde Evîn, Mîr ve Abdurrahman Kızıl’ın fotolarının basılı olduğu flamalarla adaleti haykırırken, katliamın yaşandığı merdivenlere çiçekler bırakıldı. 
Önce eski bölge belediye başkanı ve şimdiki Sosyalist Parti Senatörü Rémi Féraud, ardından Paris 10. Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard şehitler için hazırlanan köşeye çiçek bıraktı. Saygıya duruşunda bulunan eylemcilere sanatçı Diyar Mehrovi’nin sesi söylediği 'Lorî Lorî Dayika min Lorî' stranı eşlik etti. 

Bu yanlıştan derhal vazgeçilmeli
Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde konuşan Sosyalist Parti Paris Senatörü Rémi Féraud, 2013’de bu bölgede belediye başkanı olduğu vakit de Kürtlerin yanında olduğunu hatırlattı. Son 10 yılda onlarca kez çok sayıda kişi ile birlikte Fransa devletinin Kürtlere yönelik siyasetinin değişmesi yönünde çağrılarının olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “2013 dosyası üzerindeki gizlilik kararının kalkması için mücadelemiz sürüyor. Bu yanlıştan derhal vazgeçilmeli. 2022’de yaşanan cinayete ilişkin terörle mücadele hukuğu uygulanmalı.”

Kürt halkının yanındayız
SOS Rasisme Başkanı Dominique Sopo da Paris’te Kürtlere dönük yaşanan öldürme olaylarının tamamının politik olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle sadece bu olayı ırkçı bir saldırı olarak ele almak yanıltıcı olur. Adalet bir an önce sağlanmalı. Adalet sağlanana kadar Kürt halkının yanında olacağız” dedi.
Fransa Komünist Parti Sözcüsü ve Paris Senatörü Ian Brossat “Yaşanan saldırılar Fransız demokrasisinedir” tespitinde bulunduğu konuşmasında, “Kürtlerin haklı ve onurlu mücadelesinin yanındayız. Dün olduğu gibi bugünde yeniden onların adalet ve hakikat arayışında ses olmaya devam edeceğiz” sözleriyle Kürtlerin mücadelesinin haklılığına vurgu yaptı.

Adaletsizlikten cesaret alıyorlar
Fransa-Kurdistan Dayanışma Derneği Başkanı Pascal Torre ise Sakine, Fidan ve Leyla için adalet sağlanmadığında yeni katliamların yaşanacağını belirttiklerini nitekim yanılmadıklarına işaret etti.
Fransız Boyun Eğmeyenler Hareketi Paris Milletvekili Danielle Simonnet ise “Fransa Kürtlere adalet borçlu” sözüyle sorunu net bir biçimde ortaya koyarak, “Kürtleri katleden zihniyetler adaletsizlikten cesaret alıyor. Bu artık bir kader olmamalı ve değişmeli” dedi.

Acınızı paylaşıyoruz 
10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard, “Tüm arkadaşlarımızla buradayız. Acınızı paylaşıyoruz. Geçen yıl burada hepimiz birlikteydik. Paris’te yaşayan Kürtlere bir saldırı olduğu zaman, aslında bu saldırı tüm Parislilere yapılmıştır. Dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmasını istiyoruz” dedi. 
Yeşiller Partisi Paris Milletvekili Julien Bayou ise “Antiterör savcılığının devreye girmemesini anlamıyorum. Bunun bizzat takipçisi olacağımı belirtiyorum. Fransa’nın Kürtlere karşı olan borcunu hatırlaması gerekiyor. Sizlere ihtiyacımız var” diye konuştu. 

 

*****

6 Ocak’ta Adalet Yürüyüşü

19. Paris Belediye Başkan Yardımcısı François Béchiequ, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Divan Başkanı Murat Ceylan, Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nden Fatoş Göksungur, Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanları Xane Akdoğan ile Şahin Polat ve şehit ailelerinin yanı sıra binlerce Kurdistanlı iki katliamın da aydınlatılmasını istedi. Fransa’da ve Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar ve Fransız kamuoyunu 9 Ocak Paris Katliamı’nın yıl dönümü vesilesiyle 6 Ocak’ta yapılacak ‘Adalet Yürüyüşü’ne katılmaya çağırdı.
Eyleminin ardından dernek binası çok sayıda siyasetçi tarafından ziyaret edildi. Anma etkinliğine akşam saatlerinde Tev-Çand sanatçılarının seslendirdiği ağıtlar eşlik etti.
24 Aralık günü akşam saatlerinde ise Kürt Kadın Hareketi katliamın yaşandığı bina önünde mumlar yaktı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.