Fransa'da yoksul gençler çetelerin pençesinde

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa’da bu yıl semt çetelerinin kurşunları ya da bıçaklı saldırıları sonucu yaşları 11 ile 15 arasında değişen çok sayıda çocuk hayatını kaybetti.

 

SELMA AKKAYA

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, semtlerde gençler arasında yaşanan şiddet yüzde 25 oranında artış gösterdi. Ülke çapında 70’in üzerinde semt çetesinin bulunduğu ifade ediliyor. Mart ayında Seine nehrinde ölü bulunan 14 yaşındaki Alisha’da bu gençlerden biriydi. Ocak-Mart ayları arasında öldürülen Lilibelle, Toumani, Aymane ve Yuriy de semt çeteleri tarafından öldürülen çocuklardı.

Çeteler artıyor 

Uzmanlar ülkede semt gençleri arasında yaşanan çatışmaların 1960'lardan beri süregeldiğini söylese de, özellikle son iki yılda şiddet olaylarında yaşanan büyük artış çeteleşmenin boyutlarını ve vehametini ortaya koyuyor. Çetelere katılma yaşı giderek düşüyor, çete üyesi olan çocukların oranı yüzde 35. Delici, kesici aletler, sopalar, silahlar, bıçaklar akşam karanlığı çöktüğü an, semtlerde ortaya çıkarken, tüm bu öldürücü aletlere ise uyuşturucu eşlik ediyor.

Semt çeteleri

Fransa’da 1960'lı yıllarda görülen "Deri Ceketliler" çevresinde oluşan çeteleşme bugün semt çetelerine kadar düşmüş durumda. Semt çetesinin belirlediği alanlara başka semtlerden gençlerin girmesi yasak. "Benim alanım, benim yolum, benim sokağım" söylemleriyle sosyal medya üzerinden gündüz verilen randevular, gece saatlerinde büyük kavgalara evriliyor. Fransa’da polisin dahi giremediği mahalleler var. Başta Paris’i çevreleyen yoksul semtlerde geceleri silah ve gaz fişeği sesleri yankılanıyor. Çetelere dahil olmak istemeyen gençler ise bu itirazı canlarıyla ödüyor. Devlet tarafından yalnız bırakılan yerel yönetimler ise konuyu sürekli gündemde tutsa da ne yazık ki çözüm üretemiyor.

Yoksulluk faktörü

Uzmanlara göre çetelerin oluşum sürecinin temelini, sosyal başarı yörüngesinden dışlanma oluşturuyor. Çetelerin alanı bu nedenle fakir mahallelerdeki gettolar. İşsizliğin en fazla, eğitim seviyesinin en düşük olduğu, tüm sosyal ve insani hizmetlerin en son ulaştığı ya da ulaşmadığı bu alanlarda, geleceğe dönük umut yitirilmiş durumda.

Genç kadınlar da çetelere dahil

Çete örgütlenmelerinin geliştiği semtlerde çoğunlukla Antil, Mağrip ve Kara Afrika'dan ekonomik sebeplerle Fransa’ya gelen göçmenler yaşıyor. Özellikle en büyük çatışmaların yaşandığı Essonne, Grigny, Aubervillier gibi semtlerde yüzde 75 oranında işsizlik var. Kuzey Afrikalı çeteler arasında geçmişte genç kadınlar daha azınlıktayken son yıllarda büyük bir artış yaşandığı görülüyor.

Sosyal medyayı kullanıyorlar

Yaşanan gasp, şiddet olayları ise sosyal medya üzerinden taraftar toplamanın aracı haline getiriliyor. Tik Tok, Snapchat vb sosyal medya ağları aracılığıyla yayınlanan çatışma ve şiddet görüntüleri ile Fransa'da çeteler, gençler arasında fenomen oluyor.

Hükümet görmezden geliyor

İşsizlik ve istikrarsızlığın kol gezdiği bu kenar mahallelerde gece sokağa çıkmak oldukça tehlikeli bir hale geldi. Neredeyse her akşam semt çeteleri arasında kanlı çatışmalar yaşanıyor. Eğitim, ulaşım ve sağlık, altyapı hizmetlerinin çok yetersiz olduğu bu kenar mahallelerde ötekileştirilen göçmen gençler arasında yaşanan çatışmalar artık daha fazla can alıyor. Sorunun kaynağını görmezden gelen devlet ise, bütçeleri çok sınırlı olan yerel yönetimleri yeterli sosyal alan oluşturmamak ile suçluyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.