Gazeteci Nazila Marufiyan kefaletle serbest bırakıldı

Kadın Haberleri —

Nazila Marufiyan

Nazila Marufiyan

  • İran'da, saçı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınıp öldürülen Kürt kadını Jina Mahsa Amini'nin babası Amjad Amini ile röportaj yapan gazeteci NazilaMarufiyan, bir ayı aşan tutukluluk sürecinin ardından kefaletle serbest bırakıldı.

Allameh Tabatabai Üniversitesinde gazetecilik öğrencisi olan Marufiyan, 5 Temmuz'da Twitter hesabından, istihbarat ajanları tarafından evine baskın düzenlendiğini, cep telefonu, dizüstü bilgisayarı ve kayıt cihazına el konulduğunu duyurmuştu. Evin Savcılığına gitmesi istenen Marufiyan, 9 Temmuz’da gittiği savcılık tarafından tutuklanmıştı.

Marufiyan, bir ayı aşan tutukluluk sürecinin ardından 300 milyon İran riyali kefalet ile serbest bırakıldı.

Daha önce de tutuklandı

Marufiyan, 19 Ekim 2022'de Amjad Amini ile yaptığı "Yalan söylüyorlar" başlıklı röportajın ardından 30 Ekim 2022'de tutuklanmıştı.

Gözaltı merkezindeki sorgu sürecinde zorla itirafta bulunması için baskı ve tehditlere maruz kalan Marufiyan, 9 Ocak'ta Qarçak Cezaevi'nden 600 milyon İran riyali kefaletle geçici olarak serbest bırakılmıştı.

23 yaşındaki Marufiyan, "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla yargılanmış ve duruşma yapılmadan iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası ertelenen gazetecinin 5 yıl boyunca yurt dışına çıkması yasaklanmıştı. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.