Gazeteci ziyareti ‘sakıncalı’

Serdar Altan

Serdar Altan

  • Gazeteci ziyareti ‘sakıncalı’
  • Dili örgütsel diye tahliye edilmedi
  • Kolu kırılan tutsak tedavi edilmiyor
  • 30 yıllık tutsak zılgıtlarla karşılandı

Gazeteci ziyareti ‘sakıncalı’

Tutsak DFG Eşbaşkanı Serdar Altan’ın ziyaretçi listesinde bulunan gazeteci Adnan Bilen’in “sakıncalı” bulunarak görüşmesine izin verilmemesine yapılan itiraz, İnfaz Hakimliği tarafından aynı gerekçeyle reddedildi. 

Amed merkezli 16 Haziran 2022’de gazetecilere yönelik siyasi soykırım operasyonunda tutuklanan 16 gazeteci arasında bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) Eşbaşkanı Serdar Altan’ın, yasal olarak idareye üç isim bildirerek, görüşmeci listesine yazdırdığı meslektaşı Adnan Bilen, “sakıncalı” bulundu. Altan’ın avukatı Resul Temur, Diyarbakır D Tipi Cezaevi idaresinin aldığı karara karşı Diyarbakır Ceza İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. 

İtirazı değerlendiren Diyarbakır Ceza İnfaz Hakimliği, kararında "Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliği” işaret etti. Hakimlik, Söz konusu yönetmelikte “(…) Ceza infaz kurumu yönetimince, gerekli görülmesi hâlinde bildirilen ziyaretçiler hakkında, ziyarette bulunmalarında sakınca bulunup bulunmadığı konusunda kolluk aracılığıyla araştırma yaptırılır. Sakıncalı görülenlere ziyaret izni verilmez ve yeni ziyaretçinin bildirilmesi istenir" ifadesine yer verdi. 

Söz konusu hüküm gereğince avukatın talebinin ilgili yönetmelikte belirtilen hükümler göz önüne alındığından ve ziyaretçinin kolluk araştırması sonucunda sakıncalı görüldüğü belirten İnfaz Hakimliği, itirazın reddine karar verdi. AMED

 

*****

Dili örgütsel diye tahliye edilmedi

Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutulan Mehmet Paksoy, infazını tamamlanasına rağmen “örgütsel dille” konuştuğu gerekçesiyle tahliye edilmiyor. 

Mehmet Paksoy, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Paksoy, gönderdiği mektupta infazını tamamlamasına rağmen Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla tahliyesinin engellendiğini yazdı. Paksoy, Şubat 2022 itibarıyla koşullu salıverilme tarihinin geçtiğini belirterek, 3 kez İdare ve Gözlem Kurulu’na çağrıldığını, her defasında “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliyesinin engellendiğini belirtti. Her tahliye engelleme kararını Yargıtay’a taşıdığını söyleyen Paksoy, dört yıldır bir disiplin cezası almadığını ve daha öncesinde aldığı disiplin cezalarının da infaz edildiğini fakat infaz edilen disiplin cezalarının “iyi halli” olmama kararına gerekçe olarak sunulduğunu ifade etti.

Paksoy’un tahliyesinin engellendiği 18 Ocak 2023 tarihli raporunda, tahliyesinin engellenmesine şu gerekçeler sıralandı: “Tarafsız koğuşta kalmamak, örgütten bağımsız olduğuna dair irade ortaya koymama, aile dışında kişilerle mektuplaşmak, örgüt mensupları ile mektuplaşmak, örgütsel dille konuşmak, sakıncalı mektup kararlarının olması, örgütsel haberleşmeden kaçınmama, örgütle arasına mesafe koymama, açlık grevi yapması, disiplin cezası alması, arada düzenli ve intizamda bulunmaması, tek tip elbise uygulamasını protesto etmek, pişmanlık beyanında bulunmaması, tahliye talepli dilekçe sunarak kurula çıkmama, sanatsal veya edebi çalışma talebinin olmaması, manevi rehberlik birimi kurs/eğitimlerine katılmama.” ESKİŞEHİR

 

*****

Kolu kırılan tutsak tedavi edilmiyor

Depremde Türkoğlu L Tipi Cezaevi’nin yıkılan duvarının altında kalan hasta tutsak Fikret Erden’in, platinli kolu kırıldı. Erden, tedavi edilmediği için 59 gündür kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. 

Depremlerde Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi de büyük zarar gördü. Çöken duvarın altında kalan birçok tutsak yaralandı. Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Fikret Erden de çöken duvarın altında kalanlardandı.

Erden, 2018’de çıkan bir çatışmada gözaltına alındı, ancak Emniyet’e götürülmek yerine üzerinden zırhlı araçla geçilerek ağır yaralandı. Birçok kemiği kırılan Erden’in sağ koluna platin takıldı. Erden, ihtiyaçlarını tek başına gideremiyor. Depremde çöken duvarın altında kalan Erden’in kolu, platinle birlikte bir kez daha kırıldı. Erden tedavi edilmede Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. 

Oğlu ile haftalık telefon görüşmesi yapan Sıdıka Erden, kırık koluna rağmen oğlunun tedavi edilmediğini söyledi. Oğlunun ihtiyaçlarının koğuş arkadaşları tarafından karşılandığını belirten anne Erden, “Oğlumun sakatlıkları var. Yakalandığı süreçten kalan yaraları var. Deprem olduğunda oğlum ve arkadaşları enkaz altında kaldı. Kimse onların imdadına yetişmedi. Oğlum arkadaşlarının da yaralandığını ve durumlarının kötü olduğunu belirtti. Hastaneye gitmek için verdiği dilekçelere hala yanıt verilmemiş. Kolundaki ağrılar her geçen gün artıyor” şeklinde konuştu.  

Telefon görüşme süresinin 7 dakikaya düşürüldüğünü ifade eden Erden, “7 dakikalık sürede de görevliler oradaki radyonun sesini sonuna kadar açıyorlar, birbirimizi duymuyoruz” dedi. ŞIRNAK

 

*****

30 yıllık tutsak zılgıtlarla karşılandı

Mehmet Zengeralp, 30 yıllık tutsaklığın ardından cezaevinden çıktı. Zengeralp, Diyarbakır Havaalanı'nda alkış ve zılgıtlarla karşılandı.

Şirnex’te 1993’te gözaltına alındıktan sonra Amed’de yargılanan Zengeralp’a, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) açılan davada “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla 36 yıl (Ağırlaştırılmış müebbet) hapis cezası verildi. Cezasının infazı olan dörtte üçü olan 30 yılını 3 Ocak’ta tamamlayan Zengeralp’ın infazı, cezaevinde attığı slogan gerekçesiyle üç ay yakıldı. Zengerlap, cezasını tamamlaması ardından önceki gün tahliye edildi. Zengeralp, 26 yaşında girdiği cezaevinden 56 yaşında çıktı.

Zengeralp Ailesi, özgürlüğüne kavuşan çocuğunu karşılamak için önceki gün Amed’den Balıkesir'e gitti. Cezaevi önünde Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) yöneticileri ile yakınları karşıladıktan sonra ailesiyle birlikte akşam üzeri havayoluyla Amed'e geldi. Diyarbakır Havaalanı’nda alkış ve zılgıtlarla karşılandı.

Burada konuşan Zengeralp, "30 yıl önce duygum ne ise şimdi aynıdır. Bugün tahliye oldum, ancak arkadaşlarım içeride olduğu için bir yanım orda kaldı. Buruk bir sevinç yaşıyorum"  dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.