Taciz faili muhtar iş başında

Kadın Haberleri —

Emine Gizem

Emine Gizem

  • Cinsel taciz faili Nihat Yıldırım, yerel seçimlerde Mağaracık Mahallesi’ne bir kez daha muhtar seçildi. Psikolog Emine Gizem Çetiner, yüz kızartıcı bir suçtan yargılanan birinin yeniden muhtar seçilmesinin infial yaratacak bir durum olduğunu belirterek, “Fail ailesinin gücüne güveniyor buna karşı ses çıkarmalıyız” dedi.

Riha'nın Haliliye ilçesine bağlı Gûnde Morcuko (Mağaracık) Mahallesi muhtarı iken hakkında “çocuğa yönelik cinsel taciz”den dava açılan ve ev hapsi verilen Nihat Yıldırım (69), 31 Mart seçimlerinde bir kez daha muhtar seçildi.

Yıldırım'ın 14 yaşındaki Z.K.’ye yönelik cinsel tacizi 2021 yılında başlayıp iki yıl boyunca devam etti. Taciz olayı, mağdur Z.K.’nin, istismara tanık olan arkadaşı Z.S. ile birlikte 25 Ekim 2023 tarihinde Çocuk Şube Müdürlüğü’ne giderek, olayı anlatmasıyla ortaya çıktı. Tutulan tutanakta iki yıl boyunca Nihat Yıldırım tarafından cinsel tacize maruz bırakıldığını söyleyen Z.K., istismarın detaylarını anlattı. İfadeler üzerine Yıldırım hakkında “çocuğun cinsel istismarı” suçundan soruşturma başlatıldı.

Çocuk İzlem Merkezi’nde ifadesi alınan çocuk, “Nihat beni çağırıyordu, annem ise ‘git’ diyordu” dedi. Çocuğun ifadesi üzerine gözaltına alınan fail ve çocuğun annesi adliyeye sevk edildi. Savcılık, şüphelileri tutuklama talebiyle Urfa 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik tutuklanma talebi ile sevk edilen şüphelileri, adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Kararın ardından mağdur Z.K., ailesine teslim edildi. Ancak olayın sanal medyada gündem olması ile 31 Ekim’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuğu aileden alarak Çocuk Esirgeme Yurdu’na yerleştirdi.

Nihat Yıldırım

27 Şubat'ta Urfa 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmada mağdur Z.K. ve yaşadıklarına şahitlik eden Z.S. isimli çocuk ifadelerini geri çekti. Mahkeme heyeti, anne Z.K.'ye uygulanan adli kontrol cezası ile fail Yıldırım'a uygulanan "konutu terk etmeme" ve diğer adli kontrol şartlarının devamına karar verip duruşmayı erteledi.

Suç işlemeye devam etmiş

Psikolog Emine Gizem Çetiner, çocukların gördükleri baskı üzerine ifadelerini geri çektiklerini, olay ardından fail Yıldırım'ın yine istismarda bulunduğu pek çok çocuk ve kadının kendisine ulaştığını ifade etti.

“Yüz kızartıcı bir suçla yargılanan birini tekrardan seçmek en hafif tabirle aymazlıktır. Bunun bir sebebi de kişinin orada çok güçlü olması. Aşiret gücünün olduğunu herkes biliyor. Bu insanı yeniden seçmek, yüz kızartıcı suçla yargılanan kişinin bizi temsil ettiğini, aynamız olduğunu kabul etmektir. Ancak Urfa halkının burada bir baskı ile karşı karşıya kaldığını düşünüyorum. Seçim döneminde bunları çok iyi gördük. Bize ‘kol kırılır yen içinde kalır’ diyerek susmamız nasihat ediliyor. Ama biz buna karşı burada kadınlar ‘hayır ben kendi hakkımı, başka kız kardeşlerimin hakkını savunacağım’ diyoruz.  Sesimizi çıkardığımız zaman sadece iktidar erki değil, aile, toplum da sesimizi kısmaya çalışıyor. Bu noktada batıdaki sivil toplum örgütlerinin destekleri gerekiyor.”

Yüzü kızarmadı yine muhtar oldu

Yüz kızartıcı bir suçtan yargılanan bir ismin yeniden muhtar seçilmesinin infial yaratacak bir durum olduğunu belirten Çetiner, fail Yıldırım’ın ailesinin gücüne güvendiğini ve bu durumun yaşananlarda etkili olduğunu söyledi.

Ses verirsek, çocuklar konuşur

MA’dan Ceylan Şahinli’ye konuşan Çetiner, fail Yıldırım hakkında yaptığı sanal medya paylaşımın ardından ifadeye çağrıldığını belirterek, “Bu kişiye ev hapsi verilmişti ama kişi elini kolunu sallaya sallaya her yerde dolaşıyor. 14 yaşındaki kız çocuğu inatla ve kararlılıkla kendisine yapılan bu kötülüğü haykırmış ve şikâyet etmiş. Bunun sonucunda o kişi serbest bırakılıyorsa sessiz kalırsak bu çocuğun sindirilmesine sebep oluruz. O kişinin ifşa edilmesi belki bir nebze o kız çocuğuna güç verir” dedi. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.