Pirsûs’ta milyonları savurmuş

Suruç kayyum

Suruç kayyum

  • İki dönemdir Suruç’u gasp eden kayyum, 177 milyon TL borç bıraktı. Yüklü harcamaların ise seçime son üç gün kala yapıldığı ortaya çıktı. Tavuk, et, çiçek, kırtasiye alımı için milyonlar savrulmuş.

ASMİN BARAN/ RIHA

DEM Parti’nin kazandığı Pirsûs (Suruç) Belediyesi’nde maliye araştırması yapan eşbaşkanlar, kayyumların belediyeyi borç batağına sürüklediğini ortaya çıkardı. Belediyenin borucunun 120 milyon TL’si, 1 Ocak’tan itibaren yapılmış. Eşbaşkan Ayten Kaya, “Seçim takvimi başladıktan sonra yoğun bir borçlandırma yapılmış. Borcun büyük bir bölümü hayali faturalara dayanıyor” dedi.

Yüzde 57 gibi bir oy oranıyla halkın kayyumları göndererek iradesini yeniden ortaya koyduğu Riha’nın Pirsûs ilçesinde DEM Parti’li eşbaşkanlar göreve başladı. İlk iş olarak kayyumun belediye etrafına bıraktığı beton duvarları kaldıran belediye eşbaşkanları, daha sonra da kayyumların yarattığı tahribatı fotoğraflamak için kolları sıvadı. Detaylı inceleme raporunun hazırlandığı belediyede, kayyumların arkasında 177 milyon borç bıraktığı açığa çıkarken, yüklü harcamaların ise seçime son üç kala yapıldığı öğrenildi. Gastronomi merkezine tavuk alımı, kırtasiye malzemesi alımı, çiçek alımı ve yine devlet hastanesine yapılan harcamalar ile milyonlar harcayan kayyum arkasında ise ilçede çamurlu ve çukurlu yollar bıraktı.

 

 

Yol yok ama yolsuzluk var

Her yağışlı havada su içinde kalan yollardan geçemeyen ilçe halkı, 8 yıldır aynı çileyi yaşarken, kayyumun bıraktığı borçlara tepki gösteren Belediye Eşbaşkanı Müslüm Baran, son yağmurda çamurla dolan bir yol paylaşımı yaparak, “Çalışmamışlar, sadece çalmışlar” dedi. Paranın hiçbir şekilde halka harcanmadığını dile getiren Eşbaşkan Ayten Kaya ise ilçedeki yolların yapımı için gönderilen paranın bile çarçur edildiğini vurguladı.

 

Eşbaşkan Ayten Kaya

 

120 milyonu 1 Ocak’tan sonra

Belediyenin tam anlamıyla borç batağında olduğunu aktaran Ayten Kaya, bu borcun 120 milyonunun 1 Ocak’tan sonra yapıldığını dile getirdi. Henüz detaylı raporu bitirmediklerini, ancak araştırdıkça büyük yolsuzluk ve hırsızlığın açığa çıktığının altını çizen Ayten Kaya, şunları paylaştı: “Şu an 177 milyon TL borç görünüyor. Bu borcun 120 milyon TL’si 1 Ocak’tan itibaren yapılmış. Yani seçim takvimi başladıktan sonra yoğun bir borçlandırma yapılmış. Yaptığımız ilk tespitlere göre bu borcun büyük bir bölümü hayali faturalara dayanıyor. Yani mal alınmış gibi görünüyor ama aslında hiç alınmamış. Alımları gören yok, sadece kâğıt üstünde görünüyor. Bu konuda denetim komisyonu kurduk ve araştırmalarımız sürüyor. Usulsüz borçlanmaya karşı suç duyurusu yapacağız ve Sayıştay’a bildirimde bulunacağız.”

 

 

Seçime doğru büyük vurgun

Yapılan büyük vurgunun bedelini ödemeyeceklerini aktaran Ayten Kaya, çoğu harcamanın ne için olduğunun dahi bilgisinin evraklarda yer almadığını söyledi. Ayten Kaya, “Hibe ile yapılan altyapı çalışması sonucu bozulan yolların yapılması için gönderilen 18.049.100,48 TL usulsüz olarak başka yerlere harcanmış. Bunlar dikkat çeken borçlanmalardan sadece bir kısmı. Seçime yakın bir dönemde yapılan olağanüstü harcamalar var. Seçime doğru büyük bir vurgun yapılmış. Bu borçlar gerçek karşılığı olmayan borçlar ve bu borçları ödemeyeceğiz” dedi.

İşçilere zorla kağıt imzalatılmış

Bu yolsuzluklara karşı Suruç halkına en iyi hizmeti verebilmek için çalışacaklarını belirten Ayten Kaya, şunları ekledi: “İşçiler üzerinde baskı kurularak zorla usulsüz ihale, maliye evrakları imzalatılmış. Halkın belediyesini yandaşa peşken çekenler için hukuk önünde hesap soracağız. El birliğiyle halkın istediği hizmeti halka ulaştıracağız. Şeffaf bir belediyecilikle halka karşı dürüst olacağız. Halkımızla el ele verip Suruç’u bu hem kayyum hem de borç batağından kurtaracağız” sözlerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.