Gazeteciye davada ısrar

Ferhat Parlak

Ferhat Parlak

  • Gazeteci Ferhat Parlak’ın gizli ve açık tanık beyanlarıyla hakkında açılan “örgüt üyeliği” davasının ikinci defa reddedilmesine savcıdan yine itiraz geldi. 

Silvan Mücadele Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Ferhat Parlak hakkında 2016’da, gizli ve açık tanıkların ifadeleri gerekçe gösterilerek, “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Parlak, yapılan yargılamada beraat etti. Karar, 2017’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı. Parlak hakkında 2019’d aynı tanıkların aynı ifadeleri gerekçe gösterilerek, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla bir kez daha dava açıldı. Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada 2020'de beraat kararı verildi. Savcılığın karara itiraz etmesi üzerine Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, kararın bozulmasını ve Parlak’ın cezalandırılması talebini kabul etti. 

İstinaf Mahkemesi’nin 2022’deki bozma kararı sonrası ise gizli tanık "Takvim", ifadelerine ek yaparak, Hamitoğlu Market'in civarında Akrep marka polis aracına Parlak’ın molotofkokteyli attığını öne sürdü. Gizli tanığın iddiası, yargılamada “yeni delil” kabul edildi. 

İddianın kaydı yok

Bu kapsamda iddia, Silvan Emniyet Müdürlüğüne soruldu. Emniyet Müdürlüğü, söz konusu eylemle ilgili kendilerinde bilgi, belge veya görüntü kaydı bulunmadığını mahkemeye bildirdi. Mahkeme, bir kez daha Parlak’a yönelik suçlamaların 2016’da Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ve beraatla sonuçlanan suçlamalar olduğunu, bu tarihten sonra yeni bir suçlama olmadığını kaydederek, davanın reddine karar verdi. 

Savcıdan yine itiraz

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kararın hatalı olduğunu öne sürerek, kararın bozulması istemiyle Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Savcı, tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde Parlak’ın “Örgütün basın komitesinde” yer aldığı savını öne sürerek, “Örgüt üyesi” suçunu işlediğini iddia etti. Savcı, kararın usul ve esasa aykırı olduğunu belirterek, kararın kaldırılmasını talep etti. AMED

 

*****

Baskın eleştirisine soruşturma

Polisin yaptığı ev baskını görüntülerini paylaşan Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı “Masumiyet karinesini ihlal ediyorlar” diyerek eleştiren gazeteci Oktay Candemir hakkında soruşturma açıldı.

Yerlikaya’nın, Wan’da yapılan ev baskınlarının görüntülerini paylaşmasına sanal medya hesabı üzerinden tepki gösteren gazeteci Oktay Candemir hakkında soruşturma başlatıldı. Candemir, paylaşılan görüntülere “Suçlu olup olmadığına mahkeme karar verecek, belki de Savcılık aşamasında serbest kalacak kişinin evine kapılar kırılarak operasyon yapılıyor. O korkunç anlar kişinin adresi ve yüzü afişe edilerek; çok büyük maharetmiş gibi bu görüntülerle servis ediliyor...!” ifadelerini kullanarak, tepki göstermişti. 

Van Cumhuriyet Savcılığı, bu paylaşım üzerine Candemir hakkında soruşturma başlattı. Candemir, soruşturma kapsamında Avukatı Kadir Kutevi ile birlikte karakola giderek ifade verdi. Candemir, ifadesinde söz konusu görüntülerin bir gazeteci ve insan olarak kendisini rahatsız ettiğini, bu görüntülerin İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanmasını doğru bulmadığını söyledi. Candemir, işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

 

*****

Gazetecinin haberleri sorgulandı

Evine önceki gün yapılan baskınla gözaltına alınan Xwebûn Gazetesi Editörü Nafiye Bal, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

Xwebûn Gazetesi Editörü Nafiye Bal, açık tanık Ümit Akbıyık’ın verdiği ifadeleri üzerinden başlatılan soruşturma kapsamında Amed’de önceki gün öğle saatlerinde evine yapılan baskınla jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Emniyeti TEM Şube’da bir gün gözaltında tutulan Bal’a, TEM’deki ifade işlemlerinde “örgüt ile bağlantısının, kod isminin,  örgütle planladığı bir eylem olup olmadığı, gerçekleştirdikleri eylemler ve faaliyetler hakkında kimlerden talimat aldığı” şeklinde sorular soruldu. Örgüt bağlantısı, gerçekleştirdiği bir eylem ve kullandığı kod isim olmadığını dile getiren Bal’a Ümit Akbıyık’ı tanıyıp tanımadığı soruldu. “Size fotoğrafı gösterilen örgüt mensubu şahsı tanıyor musunuz? Tanıyor iseniz örgütsel ilişki ve irtibatınız var mı” şeklinde sorulan soruya Bal, “Bana fotoğrafını göstermiş olduğunuz şahsı Ümit Akbıyık olarak tanıyorum. Bu şahsı 2019’dan Diyarbakır ilinde yerel seçim döneminde HDP gençlik meclisi olarak faaliyet yürütürken HDP İl binasında ilk kez gördüm. Daha sonrasında bu şahısla gazeteci olmam münasebetiyle kendileri tarafından bir dönem yürütülmekte olan uyuşturucuya hayır kampanyasıyla ilgili haber yapmak amacıyla görüşmüştüm. Başkaca herhangi bir görüşmem ve irtibatım yoktur” şeklinde yanıtladı.

Kendisine gazetecilik faaliyetleri sorulması üzerine Bal, “2020 yılından bu yana aktif olarak çalışıyorum. Görevim muhabirliktir. Kültür, sanat, ekonomi gibi gündem doğrultusunda haber yapılmaktadır. Burada hazırlanan haberler tamamen çalışan gazetecilerin inisiyatifi doğrultusunda yapılmaktadır” cevabını verdi. İfadenin ardından adliyeye getirilen Bal, çıkarıldığı mahkemece haftada bir gün imza, yurt dışına çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.