Geçmişini de cumhurbaşkanı yaptı

  •  Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadığı tarihte Berkin Elvan ile ilgili paylaşımı nedeniyle hakkında “hakaret” suçlamasıyla dava açılan avukat Efkan Bolaç, “Putunuza tapmıyoruz” dedi.
  •  Karikatürün 2014’te paylaşıldığını, ancak suç tarihinin 2021 olarak yer aldığına dikkat çeken avukatı Aytaç, o dönemde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadığının altını çizdi. 

 

Brezilyalı karikatürist Carlos Latuf’a ait Berkin Elvan’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve polisi parmak ucuyla havaya kaldırdığı karikatürü paylaşan avukat Efkan Bolaç hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Bolaç ile avukatlarının yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çok sayıda hak ve hukuk savunucu ile Paris Barosu’ndan avukatlar katıldı.

Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada söz alan avukat Kemal Aytaç, esasa geçmeden önce usul yönünden taleplerinin olduğunu ifade etti. Karikatürü müvekkilinin çizmediğini, sadece paylaştığını, karikatürü yapan hakkında bir şikayet veya dava olmadığını hatırlatan Aytaç, iddianın hakaret olduğunu, ancak hakarete dair bir olgu veya yorumun olmadığını ifade etti. Açılan davanın hukuksal olarak usulsüz olduğunu dile getiren Aytaç, “Eğer usule uygun davranılsaydı ne emniyet işlem yapardı ne savcı ne de mahkeme böyle bir dava açardı” dedi. Karikatürün 2014’te paylaşıldığını, ancak suç tarihinin 2021 olarak yer aldığına dikkat çeken Aytaç, o dönemde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadığının altını çizdi. Hakarete dair mahkemenin evraklarında herhangi bir unsur olmadığını vurgulayan Aytaç, müvekkilinin avukat olduğunu, soruşturma için Adalet Bakanlığından izin alınması gerektiğini, ancak bunun dahi yapılmadığını dile getirdi. Aytaç, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Aytaç’ın ifadeleri ardından söz alan iddia makamı, talebin reddedilmesini istedi.

Putunuza tapmıyoruz

Hakim, avukatların derhal beraat talebinin Bolaç’ın ifade vermemesi nedeniyle reddetti. Daha sonra söz alan Bolaç, paylaşımların kendisine ait olduğunu ve suç olmadığını vurguladı. Bir put yaratıldığını ve buna tapılmasının istendiğini, ancak tapılmadığı için herkese “hakaret”ten dava açıldığını dile getiren Bolaç, “SOMA’da madencilerin tekmelenmesi onuruma dokundu. O karikatürü gördüğümde paylaşırım. Eğer bir yerde yönetim halktan korkuyorsa orada demokrasi vardır. Eğer halk korkuyorsa otokrasi vardır. Bu karikatürlerle ilgili hakkımda bir şikayet de yok” dedi.

Anayasanın “tarafsız” cumhurbaşkanını koruduğunu, ancak Erdoğan’ın şu anda AKP’nin Genel Başkanı olduğunu ve bu nedenle tarafsızlığını yitirdiğini dile getiren Bolaç, “Yargıya güvende dipteyiz. Rüşvet ve yozlaştırma içinde olanların yargılanması gerekirken ben şu anda yargılanıyorum” şeklinde konuştu. Paylaştığı karikatürleri Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerden aldığını, ancak gazetelere yönelik herhangi bir soruşturma veya dava olmadığını dile getiren Bolaç, “Suçu geçtim şikayetçi yok. Sanık üzerinden suça gidiliyor. Bu durum engizisyon döneminde vardı. Savcı, telefonuma el konulmasını ve varsa başka suçların üretilmesini istemiş” dedi. 

Avukatların savunması ardından iddia makamı söz aldı. İddia makamı, mütalaa için süre talebinde bulundu. Hakim, iddia makamının talebini kabul ederek, duruşmayı 24 Ocak’a erteledi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.