Gençlik örgütleri YÖK’ü protestosu

  • İstanbul'da YÖK'ün kuruluşunu protesto eden gençlik örgütleri, "YÖK’ü üniversiteden kapı dışarı edene kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

 

İstanbul’da 18 gençlik örgütü, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin bir ürünü olan Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 40. kuruluş yıl dönümünü protesto etti. Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi’nin tarihi ana kapısı önünde bir araya gelen gençlik örgütleri, “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için mücadeleye” yazılı pankart açtı. "Kayyum rektör istemiyoruz", "Direnişi büyüteceğiz üniversiteleri yöneteceğiz" ve "YÖK'ün kökünü tarihten sileceğiz" dövizleri taşıyan gençler, açıklama boyunca sık sık "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Bijî berxwedana zanîngeha" sloganları attı.  

Açıklamada konuşan öğrenci örgütleri temsilcileri, YÖK'e karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Gençlik örgütleri adına ortak açıklama yapan Egecan Özgür ise YÖK’ün amacının "Üniversitelerdeki devrimci mücadeleyi silmek" olduğunu söyledi. Özgür, üniversiteli öğrencilerin yaşadığı barınma sorununa dikkati çekerek, "Kalacak yerimiz yok’ diyerek kampusu terk etmeyen arkadaşlarımızı yerlerde sürükleyenler, üniversite içerisinde faşist çeteleri kollayanlar, erkek şiddetinin karşısında kadınların ve LGBTİ+’ların kazanılmış haklarına saldıranlar; YÖK’ün temsiliyetiyle bu saldırıları gerçekleştirmektedir” dedi.

Devletin tüm organlarıyla gençliğe yöneldiğine dikkat çeken Özgür, şöyle devam etti: "Devlet politikalarıyla üniversiteyi dönüştürmenin aracı olan YÖK’ün işlevi sınırlandırılarak bugün doğrudan devlet emriyle üniversiteler tahakküm altına alınıyor. Bugün bu tahakküm doğrudan kayyum rektörlerle oluşturulmaya çalışılıyor."

Tüm baskılara rağmen üniversitelerde okumaya, tartışmaya ve örgütlenmeye devam edeceklerini vurgulayan Özgür, şunları ekledi: “Gençlik, YÖK’ü de egemenleri de üniversiteden kapı dışarı edene kadar mücadelesine devam edecek. YÖK, üniversitelileri teslim alamayacak."

Açıklama alkışlar ve sloganlarla son buldu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.